Nestyda

59%
Nestyda
Oskar by měl být podle všech předpokladů šťastný. Jako milovaný manžel, starostlivý otec a populární moderátor televizní předpovědi počasí drží v ruce všechny trumfy úspěšného muže v nejlepších letech. Kde je problém? Oskar začíná ztrácet hlavu. Hnán neurotickým strachem, že mu život bez opravdové lásky utíká mezi prsty, opouští svoji ženu kvůli mladé milence s dokonale plnou postavou a úplně prázdnou hlavou. Je snad tohle láska? Na cestě z extrému do extrému se pak Oskar zaplétá se slavnou zpěvačkou Norou, která je sice krásná, inteligentní a jemná, leč poněkud v nejlepších letech. Oskar je opilý svobodou a jeho život se mění v divokou jízdu ztřeštěných situací...



Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
S odstupem času se mi film líbí více, než když byl nový a měl velké promo a po uvedení do kin panovalo mírné zklamání. Co bychom teď za to dali natočit podobný film, který je celkem vtipný, přitom má děj hlavu i patu. Oceňuji i dobrou hudbu, která film nenápadně dokresluje. Bez problémů je to pro mě film na 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Literární autor Michal Viewegh měl vždy smysl pro syrový realismus s nádechem poetiky a životní roviny v charakteru svých postav se zachováním úsměvnosti nad danými skutky. Ne každému režisérovi se to, ale podařilo plně zachytit při převodu na filmové plátno. Jan Hřebejk je však, jak se právě tímto ukázalo, plnohodnotnou výjimkou. Ve filmu zhmotnil motivy z několika Vieweghových povídek do jednoho uceleného příběhu, který zaujme svou tragikomičností, a to nejen hlavních postav. Střední věk je zkrátka období, kterým ne každý může úspěšně projít bez úhony, aniž by se zamyslel nad tím, jak žil svůj dosavadní život, a přemýšlel, co bude dál. Příběh zkrátka pojednává o životním období, kdy nejednoho člověka začne dusit stereotypní způsob života, což způsobí, že začne o všem pochybovat a hlavně se začne zabývat osudovými podivnostmi, které do té doby zůstávaly bez povšimnutí. Jan Hřebejk ponechal celému příběhu poněkud rozplizlý ráz, v němž děj plyne jako čas, nechává diváka v určité nejistotě, benevolenci a snaží se navodit atmosféru buď pochopení, nebo nechuti. Je to zkrátka film, který nepobaví, přestože je záhadně vydáván za komedii, neuchvátí dramatem, ani nenaznačuje smysluplné rozuzlení. Může být vůbec nějaké? To už musí rozhodnout diváci. Což znamená, že film vede diváka k zamyšlení a v jistém smyslu ke kritice předkládaného osudu. Pochvalu si zaslouží i kamera, protože autenticita pražských scenérií jen umocňuje poetiku předkládaného života. Daný námět rozhodně nezestárne, neb je po generace stále stejný. Stačí mít chuť rekapitulovat svůj život, přemýšlet a mít odvahu být sebekritický.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Strašně řídký film plný nudných postav, nevěrohodných "zvratů" (pokud tak lze změnám v ději vzhledem k jejich pomalosti říkat) a otravné hudby.

Dodatečné informace

Původní název:
Nestyda (více)
  • Česká republika Nestyda
Premiéra v ČR:
9. 10. 2008
Distributor:
Prima+
Země původu:
Česká republika
Čeština:
Nestyda je dostupný s českým dabingem

Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch