Muž bez stínu

66%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Vždy, když vědec na sobě vyzkouší své vědecké poznatky, nikdy z toho nevzejde nic dobrého. Tentokrát tu máme výzkum neviditelnosti. Příběh prostý, jednoduchý, tudíž naprosto srozumitelný a s naprosto špičkovými vizuálními efekty, které jsou působivé dodnes. A co víc, jsou tu také vzývány otazníky nad skutečností být neviditelný. Co by kdo dělal, kdyby takový mohl být? Šmíroval nahé opačné pohlaví? Dal by se na cestu zločinu? Či by snad s vervou sobě vlastní proti zločinu a bezpráví bojoval? A nebo co? Sice to trochu evokuje k tomu, kam bych se mohl následující děj ubírat, ale nakonec to zůstane u psychiky dotčeného. Duševní vztah vědce, který neviditelnost v zájmu vědy na sobě vyzkouší, se změní k horšímu a stane se být pro všechny nebezpečným. A teď co s tím, když je neviditelný. Ano, příběh je skutečně značně jednoduchý a našlo by se v něm několik desítek výhrad, ale jako dramatické sci-fi funguje v plné míře. Ucelený filmový zážitek je tedy zaručen. Mohl by být krapet děsivější, ale že neviditelnost nemusí být zrovna výhra ukazuje perfektně. Kevin Bacon svoji arogantní postavu zahrál přesvědčivě, o tom nemůže být pochyb. Snímek je naprosto dokonalým zábavným filmovým počinem, ukazující režiséra Paula Verhoevena v tomto čase na vrcholu své tvůrčí práce. Jen tak mimochodem, tvůrci se zřejmě inspirovali snímkem 'Neviditelný muž' (1933), který byl natočen na základě knihy H.G. Wellse, který má na třicátá léta po vizuální stránce taktéž co ukázat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Ucházející film... Několikrát provařený námět je docela solidně provedenej a i když film nikomu nic nedá, tak se mu nedá upřít snaha... Některé scény byly docela povedené, což rozhodně na vysoké hodnocení nestačí, ale za osobní sympatie mu dám trochu víc, než mu patří. Verhoven si mírné nadržování zaslouží.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Verhoeven, který celý život obdivoval Hitchcocka si do hlavní role opět vybral půvabnou blondýnu. Když uviděl Elizabeth Shue, která byla tak přesvědčivá v Leaving Las Veagas, že si za svou roli prostitutky s dobrým srdcem vysloužila nominaci na Oskara věděl, že jí musí obsadit. A půvabná plavovlasá star neodporovala. Jenže při jednom tanečním tréninku utrpěla zranění a horko těžko by zvládla fyzicky mimořádně náročné natáčení. Verhoeven se však projevil jako gentleman a řekl, že bez ní točit nebude. V kině jsem to viděl snad pětkrát a hodně mě to bavilo:-)
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Naprosto senzační film. Dobrý nápad s neviditelným člověkem. Dobré efekty i příběh. Jedinečný a neokoukatelný film své doby.
  • Vizuál
  • Děj
  • Obsazení
hrumsrt
hrumsrt
9 329 bodů
6
V devadesátých letech si Paul Verhoeven podmanil Hollywood.. Přišel na západ jako nekonvenční evropský tvůrce, který svoje rodné Nizozemsko dávno přerostl, aby všem ukázal, jak se to dá dělat.. Robocop, Total Recall tak začal ukazovat světu svoje futuristického vize, které vedle Cameronových Terminátorů (není přesně jasné, kdo koho ovlivnil) patří k tomu nejlepšímu v samotném žánru.. I přesto, že už od začátku šlo o provokativní obsah, nikdo ještě ani netušil, jak si Verhoeven tohle spojení vykládá a že teprve ukáže divákům, jak vypadá provokace - erotikou střižený Základní instinkt, protiválečnou a protiautoritářskou kritikou nasátá Hvězdná pěchota.. Není pak někdy divu, že by si jako tvůrce mohl chtít natočit něco normálního, o čem se nebude tolik mluvit a bude mít chvíli klid. A možná jediný takový případ je právě Muž bez stínu. I když no.. Příběh vědce Cainea (ano, Kevine Bacone hraješ i postavy, co nemají potřebu znásilňovat děti, vidím to, ale vlastně mě to nezajímá..), který se díky fázovému posunu snaží docílit látky, jež by mohla na čas zneviditelnit objekty.. Už není metou testovat to na objektech, či zvířatech, pro naléhání státních hlavounů, musí Caine jednat a metodu zkusit na sobě.. To byl záměr tvůrců a tady spatřujete Verhoevenu odvahu nejvíc, když teprve po Cainově "zmizení" roztáčí svoje choutky, které nehodlá skrývat a opět ukazuje lidi jako zneužícné pudy ovládané tvory... Samotný vizuál dost sedí a Bacon svými voiceovery mi asi vyhovuje nejvíc, než se na něj po celou dobu dívat (děkuj "životní roli" ve Spáčích).. Leč by samotná charakterní proměna mohla být lépe budována a Caine by mohl od začátku působit morálně přijatelněji, tak stejně taková Verhoevena tvorba někdy přesně je.. Jednoznačné sci-fi béčko, které vládne solidním obsazením, ale kromě námětu si úplně neví rady, což naprosto prokáže v podivném závěru.. Ale dobře se to sleduje a výborně balancuje mezi televizním pojetím.. Přehlédnutelné, ale nikoli přehlédnutíhodné. 60%
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
6
Paul Verhoeven je skvělý režisér, který má na kontě sice né mnoho filmů, ale všechny co natočil stojí za shlednutí, a některé jsou do teď aspoň tedy pro mě kultovní, především Robocop. Muž bez stínu je výbornej film, ve kterém sice je plno nelogičností, typických klišé, nic moc příběhu a ani moc dobrých herců, snad jedině můj oblíbenec Bacon, kterej se na tyhle role narodil a tahle mu jde skvěle. Ale k filmu, mno triky, efekty jsou naprosto dechberoucí o tom žádná, děj je celkem i občas mrazivej díky docela slušné hudbě, ale těch posledních snad 20 minut bylo proboha co ? To se z celkem originálního sci-fi stala obyčejná hororová vyvražďovačka, která totálně zabila a zároveň pohřbila celej film, což mě strašně mrzí a co bych dal za to kdyby existoval nějakej alternativní konec, protože tenhle je přímo otřesnej. Škoda z filmu by byl rozhodně kult. Protože ale jde o Verhoevena a Bacona, a že film až na posledních 20 minut je skvělá podívaná tak dám tři, ale jinak by to bylo horší.
Medúska
Medúska
947 bodů
8.5
Zajímavý sci-fi thriller. První polovina filmu zaujme asi nejvíc, pak už děj ztrácí na zajímavosti a já se i trochu nudila. Co musím ale velmi pochválit jsou speciální efekty. Za ty právě tento film dostal ocenění a už kvůli nim stojí zato se na film podívat.
Bstone
Bstone
327 bodů
6.5
Verhoeven nám svým typickým způsobem vypráví příběh o týpkovi, který sotva zmizí v zrcadle, tak ho chytne solidní rapl. Aneb Kevin Bacon jako sebestředný, agresivní psychouš a nepřehlédnutelná Elisabeth Shue jako jeho krásná kolegyně v krvavé honbě za Nobelovou cenou. Film si drží slušné tempo za podpory výborných efektů a mírně k zemi ho sráží až závěr Každopádně bavilo.