Stvořeni pro lásku

77%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Když se sousedská dvojice dozví, že je jejich protějšky spolu podvádí, začne prazvláštní příprava na setkání po služební cestě nevěrníků. Ti se nikdy ve filmu neobjeví a vše se odehrává mezi zhrzenou dvojicí. Podle toho to vypadá, smutek a zklamání z filmu doslova tryskají, stále stejná hudba, ponurá atmosféra. Je to natočeno moc hezky, ale zkrátka mě to vybilo a ke konci jsem byl rád, že je to za mnou.. závěr pěkný.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Extrémně minimalistický film, jehož příběh by byl i v jedné větě zbytečně dlouhý. Ne že by z toho nešlo udělat skvělý film (a ne že by Stvořeni pro lásku nebyly technicky skvěle natočení), jen mě to příliš nechytlo.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Šedesátá léta a dvojice hongkongských obyvatel, která se musí rozhodnout, zda je pro ně přednější vzájemná náklonost nebo morálka. Do jisté míry vlastně strašně chladná a odtažitá romance, zároveň ale vlastně strašně silná a procítěná záležitost, která se dočkala širokého světového uznání a dodnes je brána jako jeden z vrcholů Hong Kongské filmové tvorby. Tak by se v kostce dal shrnout snímek Stvořeni pro lásku, který Čínský filmař Kar-wai Wong (Stvořeni pro lásku jsou součástí jeho tetralogie, která čítá též snímky Days of Being Wild, 2046 a plánované Blossoms) natočil vizuálně podmanivou romanci, kde je každý jednotlivý záběr trojice kameramanů (Christopher Doyle, Pung-Leung Kwan, Mark Lee) jednoduše pastvou pro oči. Společně s kameramany si Wong pohlídal vizuální estetiku, která krásu prostředí impozantně prodává divákovi. Vynikající herecká dvojice Tony Leung/Maggie Cheung předvádí naprosto uvěřitelně procítěnou romanci, která se navíc obejde bez přehnaných momentů a Wong za psacím stolem k lásce přistupuje tak trochu jinak. Spíše než na vrcholovou vášní a totální emocionální procítěností Wong vzájemný milostný zájem hlavní dvojice především znázorňuje skrze poetické momenty. A právě zde tkví jistá forma vady na kráse. Stvořeni pro lásku není klasickou romancí, bohužel ale není Wongův scénář zdaleka tak dokonalý. Naopak většina scén se očividně o něco snaží, ovšem velmi smutně se míjí účinkem. Celkově se Wongovi ani nepodaří prodat naprosté zoufalství, které dva hlavní hrdiny skrze morální dilema sužuje a celkově mě po velmi slibném rozjezdu Stvořeni pro lásku zklamalo v tom, jak je to celé vlastně tak trochu prosté. Ale pořád je se tu romantickou stránku daří prodat tak trochu nezvyklým způsobem a Wongův záměr se rozhodně zcela nemíjí účinkem. Soundtrack dvojice Shigeru Umebayashi/Michael Galasso svojí lahodnou zvukovou stránkou a skvělou sázkou na klasické nástroje naprosto sedí k vizuální estetice filmu a i k celému příběhu. Ta hudba je jednoduše nádherná. Do toho to celé Wong režíruje očividně silným uchopením, kterým naprosto vyčnívají jeho tvůrčí záměry. Skutečně tak jen zamrzí, že scénář postrádá něco navíc a závěr je už tak trochu zbytečný a snaží se to už tak velice očividné prodat ještě očividnějším způsobem, že je to skutečně tak trochu na pováženou. Ale jinak si vlastně skutečně nejde na moc stěžovat. Wongovo Stvořeni pro lásku je vrcholným vizuálním zážitkem, který většinu času i zdatně prodává stránku obsahovou. Časem jde sice tento faktor čím dál tím více do úskalí a ve finále tak divákovi nezbývá skutečně než jiného než se pořád kochat neskutečně nádhernými záběry, přesto je ale tenhle netradiční romantický film určitě v mnoha ohledech bravurní......
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
6
Byl to věru zajímavý romantický film. Takový jsem ještě neviděl. Snad ale víc zajímavý než zábavný. Způsob, kterým je audiovizuálně zpracovaný umocňuje poetiku námětu nenaplněné lásky. Přišlo mi, že v jiných filmech jsou highlightem různé momenty, kde se "něco" výrazného stane (dejme tomu, ze třeba první polibek), ale zde jako by se tvůrci vyhýbali takovýto momentům a divák si toho musel spoustu domýšlet. Nic se tam otevřeně neřeklo, ale ta promlčená slova a letmé pohledy snad o lásce, které nebylo přáno, vypovídala o to více. Film si tedy žádá vyšší dávku pozornosti. Věřím však, že se to vyplatí, protože je to film dobrý.
MajklCZsk
MajklCZsk
2 369 bodů
8
Úchvatná vizuální stránka a hudební doprovod krásně souzní s vyzněním celého příběhu. Maggie Cheung s Chiu-waiem jsou pak krásnou tečkou na tomto uměleckém díle.
RadimH
RadimH
997 bodů
8
Příjemná, minimanlistická produkce i příběh. Scéna, kdy jsi jdou pro knedlíčky, mě díky skvelé hudbě dostala.
  • hudba, kostýmy
Profilová fotka
Smazaný uživatel
764 bodů
9.5
S odstupem času viděno podruhé a film nijak nevybledl, Maggie Cheung nijak nezošklivěla a Wong Kar-Wai je stále extraliga. Jak kdysi napsal Ondřej Štindl stran obsahu filmu - příběh o tom, jak jeden chlap nic neměl s jednou ženskou - obsahuje sice banalitu námětu, každopádně ta forma, jakou to WKW uchopil, je doslova magická. A těžko sdělitelná těm, kteří neviděli nebo je to nijak neoslovilo. Buďto kouzlo tohoto elxíru pocítíte jako nejniternější ingredienci nebo budete mít dojem, že se díváte na nějakou asijskou nudu. V druhém případě je mi všech takto postižených velice líto. Hluboce a upřímně.