El Dorado

75%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Padesát let starý western patřící ke klasice svého žánru (stejně jako režisér Howard Hawks, který natočil pár westernů o řekách: Red River, Rio Bravo apod.). Uvěřitelný příběh i charaktery tří hlavních hrdinů (James Caan jako mladý pistolník Mississippi, Robert Mitchum jako skvělý věčně ožralý šerif, který už rezignoval, a stárnoucí hrdina John Wayne) bojující za to, aby se místní padouch dostal před spravedlivý soud. Taky jeden z mála westernů, ve kterém se poctivě dobíjí, nejen bezhlavě pálí.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Nejklasičtější možný western od nejklasičtějšího možného režiséra s nejklasičtějším možným hercem v čele... prostě klasa. Vadí mi, jako u Hawkse ne poprvé, že se bojí svým hrdinům ublížit a vůbec celé jeho pojetí westernu je taková rozjuchaná pohádka - Na druhou stranu jsem od Hawkse nic lepšího než westerny neviděl...
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Westerny mám rád, ale tahle komedie z divokého západu mi zas tak moc nesedla. Je to až moc pohodové, postavy nesympatické a záporáci do jednoho jaloví. Ještě že to zachraňují ty hlášky.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Krásný příklad toho, proč nemám rád klasické americké westerny. Slabý scénář, pomalé a nezáživné zpracování, nulová gradace příběhu a charaktery všech postav natolik totožné, jako by byly všechny z jediné rodiny. Velkým pozitivem je pouze dobře vložený a příjemný humor a sympatičtí herci v čele s tahounem Waynem, ožralou Mitchumem a mladým Jamesem Caanem, kteří se velmi dobře doplňovali..
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
8.5
Dva klasici John Wayne a Robert Mitchum, kterým zdařile sekunduje Artur Hunnicutt a začínající James Caan. K tomu dvě krasavice Charlene Holtová a Michele Careyová. Obsazení velmi důstojné. Režijní práci Howarda Hawkse tento film velmi důstojně završuje (spolu s další spoluprací dua Hawks + Wayne - "Rio Lobo").
avenis
avenis
8 137 bodů
6
Trochu netradiční western, ale zajímavý. Jako by se režisér Howard Hawks pomalu loučil se svou dlouholetou a plodnou režisérskou kariérou a vychutnal si tento zvláštní, vztahově neobvyklý příběh z "Divokého západu." John Wayne ovšem klasicky stejný, jako v jiných filmech, Robert Mitchum mnohem zábavnější, James Caan mladistvě pohledný. A nepostradatelná sošná ozdoba v podobě pečlivě vybraných hereček. (6.1.2022)
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
Nadčasový sitcomový western se sadou ukrutných hlášek a jednou ubercool bouchačkou. A jeden z mála westernů, kde omladina jasně vede nad topornou "zkušenou" stařešinou.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Mám ráda westerny, v nichž hraje John Wayne. Nějak mi do těch westernů pasuje! A líbí se mi velice hudba! Je to taková westernová podívaná v té nejčistší podobě. A že se to podobá westernu "Rio Bravo" z roku 1959? Nepodobají se prakticky všechny westerny jeden druhému?! Kdo má rád westerny a neviděl "El Dorado", tak by to měl napravit. Tento western rozhodně patří do zlatého fondu tohoto žánru.