Velký Gatsby

75%

Komentáře a recenze 71

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8.5
Geniální! Baz Luhrmann má muzikály v malíku a na Velkém Gatsbym to jde vidět každou minutu. Hudební čísla jsou barevná a velkolepá. Volba písní je celkově velmi vydařená a všechny písně mají styl. Leonardo je jako vždy vynikající. Příběh jsem měl možnost už párkrát vidět,ale tento je rozhodně nejlépe zpracovaný.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
9.5
Dokonale elegantní, dokonale natočený snímek. Skvělá výprava a jedinečný výkon Leonarda DiCapria. Mimochodem jsem ho už dlouho v ničem neviděl a to mě mrzí. Za tento výkon si zasloužil prvního Oscara a za mě by jich mohl mít klidně i více, než jednoho. Na tomto filmu jsem moc chyb nenašel.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Budu tu zdá se velmi osamocený, ale ten film si mě naprosto získal. Nechce se mi hledat důvody, na to jsem byl moc pohlcený - prostě vším tím, jaký je. Mám rád filmy, které si uvědomují samy sebe a reflektují kinematografii. Samozřejmě ne z principu, ale když to dělají tak, jak Gatsby, tak se prostě tetelím radostí. Že je Gatsby povrchní? To je nesmysl a vtipné mi přijde, že tahle výtka přichází nejčastěji (samozřejmě ne výlučně) od povrchních lidí. (3D povedené, ale myslím, že technici úplně nevyužili příležitost, kterou jim Luhrmann předhodil, a samotné záběry vybízejí k mnohem výraznější prostorovosti.)
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Baz si s vizuálem zase pohrál, herecky je to taky perfektní, ale takhle nudně odvyprávěný příběh jsem fakt nečekal. Přitom věřím, že ta předloha svou sílu určitě má. 6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Po všech stránkách velkolepý spektákl, který oplývá především fantastickou výpravou a kostýmy. Vizuálně tomuto filmu skutečně není co vytknout, ale scénář by zasloužil ještě trochu pilovat. Na druhou stranu z filmů režiséra Luhrmana je Velký Gatsby jeden z jeho nejzdařilejších počinů.
lamps
lamps
15 150 bodů
7
Luhrmann opět potěšil, ne že ne. Great Gatsby je sice mediálně až příliš nafouknutá a diskutovaná bublina, ale koneckonců splňuje skoro všechno, co činí moderní filmy úspěšnými a oblíbenými. Má hvězdné (a kvalitní) obsazení, energický soundtrack, který mi vyřvává do sluchátek skoro každý den, parádní živelné kostýmy a vymazlenou dobovou výpravu, které zpestření o současné hudební hity a vizuální příkrasy absolutně vyhovuje. Veledůležitá romantická linie sice při vší enormní snaze o hmatatelné emoce nefunguje tak, jak bylo zamýšleno (nebýt Lany Del Rey, tak nevim nevim), a nějak mechanicky jsem měl nutkání fandit osobitému manžílkovi Edgertonovi, ale jinak jsem si tuhle netradiční exkurzy na 80 let staré americké diskotéky náramně užil a zápory na ní hledám pouze s velkým donucováním - ten film si kritizovat rozhodně nezaslouží.
headhunter
headhunter
10 287 bodů
6.5
Nádherný vizuál, až mě děsí, co všechno všechno lze do filmu dokomponovat a našroubovat, aby to stále zůstalo, na oko, jako realita (viz klip Lany Del Ray - "Young and Beautiful"). Mělo to pompézní, až kýčovitý vstup, ale bohužel s ubíhající metráží film polevuje a začínáte se těšit na titulky. Na můj vkus zbytečně dlouhé.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Už to je nějaký ten pátek, co jsem Gatsbyho viděl, ale v mysli si vybavím minimálně 5 scén, co dokáží vyrazit dech. Ostatně Luhrmann na Bollywoodu stavěl už v předchozích dílech (převážně u Moulin Rouge), ale tady ho mixuje s americkým snem a utváří tak zajímavý protipól dvou kultur, kde ani jedna nepřijde zkrátka. Luhrman si zkrátka vizuál dokáže pohlídat opravdu mistrně, ale co se příběhu týče, tak Gatsby toho vypravěčsky zas nemá moc nabídnout a to je docela škoda.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
8
Přeefektované až k nevkusu. V dětství jsem si to neuvědomil. Naopak to na mě fungovalo, ale po několika letech jsem si uvědomil, že by si látka zasloužila důstojnější zpracování. Tato překombinovaná formální stránka plná CGI a moderního popu v kulisách 30. let nepůsobí příliš vytříbeně. Příběh se mi ale velmi líbit, protože jsem Gatsbyho kouzlu propadl stejně jako Nick Carraway, jediný přítel skvělého muže, který propadl lásce ke špatné ženě a muže, k němuž se obrátili zády všichni ti, kteří od něj brali, jakmile se jim přestal hodit. Je to příběh o zkažené povrchní společnosti, hnusné sebestředné smetánce. Sám Fitzgerald se podle mě trochu vzhlédl ve svém Gatsbym. Sám totiž miloval ženu, která mu to nevracela, protože trpěla schizofrenií a jejich společný vztah i život byl značně náročný (viz. Z jako Zelda). Kdyby však Gatsbyho nehrál okouzlující Leo a film nemohl čerpat z kvalitní předlohy, tak by šlo vesměs o sračku. Látka by si zasloužila důstojnější zpracování.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
6
Baz Luhrmann zůstal věrný opulentnosti, pastelovým barvám, rychlým střihům a moderní hudbě, což je naprosto v pořádku. Je to jeho rukopis. Co mi ale po celou dobu vadilo, to bylo vykrádání jeho předchozího hitu Moulin Rouge (spisovatel jako vypravěč, neprávem obviněný hrdina, finále s pistolí). Nuda u Velkého Gatsbyho nehrozí, ale dějově je pouhou matnou připomínkou zpívajících milenců. A s nimi bylo přeci jen lehčí podlehnout romantickému pobláznění.