Alexander Něvský

71%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Úchvatné ve všech ohledech, tedy krom příběhu. Jaky byl Ejzenštejn génius co do práce s mizanscénou, příběh mu uniká, až je to k uzoufání. Zůstává jen prázdná propaganda, jejímž myšlenkám ani nejde věnovat pozornost.
Fingon
16 886 bodů
6
Musím se přiznat, že nenacházím trefnější označení než "recese." Chudák Ejzenštejn, takhle nevypadá práce se svázanýma rukama, ale spíš po trepanaci mozku. Srandovní bitevní scény, statické dialogové scény, hudba, jak když taháte kočku za ocas (kromě bitvy na ledě) a především v první polovině je zpěvu tak moc, až je z filmu málem muzikál. To by mě zajímalo, kde udělali soudruzi ze SSSR chybu...
lamps
lamps
15 156 bodů
3
Šíleně vážné momenty se srdnatě bijou s těmi vyloženě směšnými a divák může jen otupěle zírat... Kdyby z válečné vřavy náhle vyskočili členové Monty Python a usekali Alíkovi všechny končetiny, asi bych to pobral, ale takhle je to bez šance.
Dr.film_
Dr.film_
184 bodů
7
Díky svému historickému a kulturnímu významu i umělecké hodnotě působí Alexandr Něvský dodnes jako průkopnické dílo sovětské kinematografie. Bohužel zevrubnější pohled odhaluje skrytou ideologii sovětského režimu, kdy se hrdinská postava zasazuje o práva a svobodu ruského lidu a křižáky představuje jako nelítostné útočníky, kteří usilují o dobytí a nadvládu velkého Ruska. Ejzenštejn měl nezpochybnitelný filmařský talent, ale výsledný produkt je nakonec pouhým odrazem tehdejšího vykreslení zastánců dělnické třídy. Což znamená zůstat navždy neporazitelným ochráncem před cizí agresí.