Pro pár dolarů navíc

84%

Komentáře a recenze 14

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Srovnatelná kvalita s Hodný, zlý a ošklivý. Opět perfektní western, který už asi natočit nelze. Clint Eastwood a Lee Van Cleef.. co k tomu dodat, nedokážu si při vší úctě představit třeba Lea diCapria, nebo Ryana Goslinga, kohokoliv z dnešních super herců v této roli. Stejně tak sehnat bandu umaštěných pistolníků. Tento film má proti Hodný, zlý a ošklivý trošku lepší příběh, ale o trošku řidší atmosféru. Srovnatelná kvalita, stejná pecka - 85%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Není to tak dobré jako Hodný, zlý a ošklivý, ale pořád je to skvělý a nadprůměrný film. Kdo ví, třeba ve mě do té páté hvězdičky nakonec nějak dozraje, ale zatím jen solidní čtyři. Typicky Leonovské heroické charaktery, divoký západ divočejší, než jaký by vůbec mohl být, a všechno to dohromady dokonale funguje. Jen už to dokonale funguje poněkolikáté a vždy na stejném principu. Ještěže je to stále tak zábavné. Možná jsem udělal špatně, že se na slavnou Dolarovou trilogii dívám pozpátku...
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Opět bezchybný Leone a jeho další příspěvek k vrcholům westernové tvorby, který stojí trochu neprávem ve stínu "Hodný, zlý a ošklivý". Kromě tradičně výtečné režie, scénáře a hudby film táhnou hlavně Clint Eastwood a Lee Van Cleef, kteří jako dva konkurenční lovci lidí vytvořili nebezpečnou a "pekelně rychlou" ústřední dvojici, se kterou bych se rozhodně nechtěl dostat do křížku. Příběh sice není tak rozsáhlý jako v HZaO, ovšem vše vynahrazuje perfektní atmosféra plná nabitých koltů, lahůdkové souboje muže proti muži a charakter obou zmíněných "antihrdinů", kteří sice šetří úsměvy, ale každému žánrovému fandovi rozdávají radost měrou vrchovatou. Nemám nic, co bych vytknul. Po Tenkrát na západě jednoznačně má nejoblíbenější westernová podívaná :)
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
8
Z dollarové trilogie nejvyváženější a snad i nejkrásnější díl. Po stránce scénáře i měřítka je však silnější Hodný, Zlý a Ošklivý. Pro Hrst Dolarů podle mě není nutno vidět, ale zbylé dva díly za to stojí. Pozdější Tenkrát na Západě je snad krásnější film než celá dolarová trilogie dohromady, ale je také docela utahaná - divák už musí být trošku fajnšmekr. Anyway - právě Pro Pár Dolarů Navíc je ideální kousek, se kterým začít. Scénář je dobrý. Jsou zde komendiální momenty, dobře vygradované přestřelky, geniální hudba Morriconova hudba - bez níž by Leoneho filmy byly možná jen z půlky tak působivé, dobrá chemie mezi dvěma protagonisty, skvělá nastoupení postav na scénu i skvělé zakončení celého příběhu. Zde má zkrátka Leone vše pevně v hrsti. Když si plukovník přebírá odměnu za zločince, kterého ulovil a ptá se na dalšího hledáného, tak se dozví, že už tu někdo byl před ním a střih diváka přesune na pohupující se kvér u Eastwoodova pasu, který zrovna přijíždí do města hledajíc novou oběť, tak se ví, že Leone přesně ví, co dělá. Fakt, že si Eastwoodův blonďák zahraje karty o život své oběti (i když by ji nejspíš zastřelil stejně), jednou rukou si seřeže a pak se vystřílí z prekérní situace v nesmrtelně atraktivním záběru, to jenom dokládá. Nakonec blonďák odebere zdejšímu pokřivenému šerifovi odznak, hodí ho do klobouku nějakému postávajícímu s tím, že potřebují nového šerifa, načež naskočí na koně a odjede z města - what a introduction of character. Taky mě napadá, že volné pončo, které je pro Eastwoodovo blonďáka značně typické, poskytuje jistou výhodu. Nepřítel nevidí, kde přesně se nachází Blonďákovo ruka.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
9.5
Co napsat k tomuhle? Tentokrát už původní film. Do obsazení se přidal Lee Van Cleef na straně dobráků a Klaus Kinsky na straně zloduchů a oba film doplnili víc než dobře. Volonté znovu pořádný sadista a Eastwood už naplno zajetý ve své archetypální roli osamělého střelce. Leone již skoro dosáhl geniálnosti a Morricone taky.
Matli
Matli
8 300 bodů
10
Pro lepší zhodnocení filmu zkouknuty všechny tři díly najednou. Tak tomu říkám jízda. Western jak má být a kdo ho nemusí, tak si ho oblíbí. Vynikající hudba k ještě lepšímu filmu. Už chybí jen málo k dokonalému Tenkrát na západě. Nesmím zapomenout na parádní scénář, je pěkně promyšlenej a taky celková myšlenka filmu nemá chybu. 92%
avenis
avenis
8 145 bodů
8
Prostřední film z volné trilogie je o něco lepší než předchozí a o něco horší než následující. Sergio Leone si pohrává s indiciemi. Ten, který si zde říká "Monco" je nepochybně Joe z "hrsti". Stejné pončo, stejné doutníčky, stejné návyky a chladnokrevnost. Ostatní herci sice hrají postavy jiné, ale víceméně podobné. A tak, jako je propojený první a druhý film typickým pončem, první a třetí film oprátkou, tak je druhý a třetí film propojen závěrečným soubojem v kruhu a ve třech.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9.5
Toto je western jak má být! S hudbou Ennia Morriconeho, jedinečným výkonem Clinta Eastwooda, patřičnou dávkou psychologie, která k dobrému westernu patří, perfektní kamerou Massima Dallamana. Famózní atmosféra! Moc, moc dobré!
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Dle mého nejslabší část dolarové trilogie, ale i tak rarita v daném žánru, s originální kamerou mistra žánru, kultovním Clintem opět se svým typickým pončem, navíc přibyl výbornej Lee Van Cleef a naprosto famózní hudba Moricconeho dělají z tohohle snímku nezapomenutelnou záležitost, která sice jak už jsem zmínil je tím nejslabším článkem trilogie, ale i tak celých 5* si rozhodně zaslouží.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9
Je to pět, ale pět horších - jednička s trojkou jsou lepší. Ale i tak, příběh dvou mužů. Jeden chce pomstu, druhý peníze. Příběhy a osudy se opět protnou a je z toho výborný western. Akorát mám trochu pocit, že nemám příliš tušení jaká je správná návaznost s trojkou....