Strach a hnus v Las Vegas

73%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Hodně zvláštní cosi o kterém si můžete myslet cokoli,ale pravdou je,že se jedná o skvělý film,který se nebojí diváka zhnusit a otrávit. Johnny Depp a Benicio Del Toro si své role vyloženě užívají a jde to znát každou minutu. Bavil jsem se a po shlédnutí jsem hned utíkal pro knihu ze které tento film vzešel.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Podivný novinář si jede se svým právníkem s poněkud psychopatickou náturou užívat do Las Vegas, kde projdou několika doslova psychedelickými eskapády. Jo, drogy jsou svinstvo, ale koho to zajímá. Tohle je jízda nemající snad obdoby. Knihy Huntera S. Thompsona, který byl svého času motorkář a fanoušek LSD, byly v 60. letech žádané a není divu. Hippies by v plném rozkvětu. Když ale vše uvadlo, ukázalo se, že to zase až taková pecka nebyla a o tom Thompson psal především, což znamená, že svými příběhy dával najevo destruktivní stránky užívání drog a právě o tom je i tento snímek na základě jedné jeho knihy, který může být pro mnoho diváků dosti těžkopádným. Psychedeličnost stavu vědomí a chování se tu vznáší po celou stopáž a když se vše pozorně nebude sledovat a hlavně poslouchat všechny ty pronesené kecy, které z každého vylétají jak z kulometu, naprosto se v tom ztratí a nebude vědět o co vlastně celou dobu jde. Celou tuto jízdu řídí Johnny Depp a Benicio Del Toro a v epizodních rolích se občas objeví i plejáda hereckých hvězd. Snímek je na toto téma jedním z nejbláznivějších počinů, jaké se do té doby objevili na stříbrném plátně. A to se vlastně údajně jedná přímo o autobiografii samotného literárního autora. Bezproblémové přípravy natáčení však v žádném případě nebyli. Na více jak 10 let byl scénář produkčními společnostmi odmítán. To už mluví samo za sebe, jak ten film pro neznalé asi vypadá. Děj se odehrává v roce 1971 a ve svém smyslu pojednává o konci oslavovaného americkém snu o zlepšení životní úrovně prostřednictvím sebezapření a tvrdé práce. Nihilistický a psychedelický příběh dvou mužů, kteří se rozhodli žít tím, že se převážně věnují drogám a zábavnému způsobu života, je tímto jen pro určitý okruh diváků, kteří dokáží správně uchopit mysl v módě drog a alkoholu v halucinačním módu, zkreslené reality a nevyhnutelných důsledků. Zkrátka film jen pro silné nátury.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
4
Hezky natočený a naprosto samoúčelný rauš. Ke konci už vlastně hrozně nudné. Gilliam měl na víc. Co by s tím udělal takový Herzog, Cronenberg, Lynch?
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Celá pařba ve Vegas si může jít opékat špekáčky a broukat u toho bratry Nedvědy. Tohle není pro každého, ale komu to sedne, ten do smrti nezapomene. Až budu někdy tvořit top filmové zážitky, tak Fear and Loathing v té komediální sekci své místo mít budou.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
V kinech tento film sice beznadějně propadl, ale v době uvedení mi bylo sedmnáct, takže jsem byl cílová skupina, stejně jako moji vrstevníci. Díky tomu mohu říci, že pro nás je tohle kultovní film. Film má fantastický casting a pro normálního diváka je podle mě naprosto nestravitelný. Ale který film od Gilliama je stravitelný pro "normálního" diváka, že?
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Co k tomu napsat. Je to strašně zvláštní snímek (co bychom také od Gilliama čekali?) s podivnou výpravou, uhozeným příběhem a zřejmě nejsjetějšími antihrdinami v dějinách filmu. Depp a Del Toro měli za svou kariéru již hodně rozporuplných a svérázných postav, ale žádná z nich rozhodně není tak specifická a šílená jako zde přítomní Raoul Duke a Dr. Gonzo, kteří se bez debat stali drogovými titány filmového průmyslu. A právě jim dvěma může Gilliam děkovat za to, že je jeho "poučný a hlubokomyslný" projekt alespoň zčásti koukatelný a místy zábavný- jejich herecké kreace jsou totiž nezapomenutelné, ať už jsou sebevíc přehnané a nevěrohodné. Jinak je to pouze afektovaná honba za stylovostí, které ale schází kvalitní zápletka a skutečné emoce. ...
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6.5
Pěkná podívaná. Plešatý Depp a pupkatý Del Toro. Film humorně ale za to nejblíž realitě vystihuje stavy feťáků. Obzvlášť Del Torův záchvat byl realistický. Humorně podané divákovi, takže se nudit není šance.
avenis
avenis
8 145 bodů
0.5
Strašné a hnusné... ... vskutku. A taky nebezpečné. Pojďme zdemolovat pokoj v hotelu, pronajaté auto, nezaplatit a frnknout. Policajtovi dáme pusu a nic se nám nestane... Ne, tento film neshledávám ani zábavným ani uměleckým či jinak přínosným. Ztracený čas. (14.5.2016)
kedl
kedl
6 380 bodů
5.5
Ke konci filmu bych už nejradši Deppovi tu cigaretu strčil do pr..le. Del Torovi nejspíš fakt hrabalo, což se o Deppovi říct nedá, ten se akorát vez na vlně požitku z mnoha a mnoha drog, které měl ve svém kouzelném kufříku.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
7.5
Asi jeden z nejlepších hereckých výkonů Johnnyho Deppa(a to ho nežeru jako ty miliony lidí), který spolu s Beniciem Del Torem předvádějí hodně slušnou, místy i vtipnou road movie. Když v hotelovém pokoji začala vládnou paranoia, tak zábava teprv začíná.