Ohněm a mečem

74%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8.5
Skvělý historický snímek. O těchto událostech na vychodě Evropy jsem nic nevěděl a je to opravdu fajn dívat se na historickou událost a čekat jak to dopadne.. obzvlášť když zpracování je východoevropsky velkolepé. Pár hlušších míst se také najde, ale jinak nezbývá, než se nechat vtáhnout do středověku a užívat si film.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
8.5
Už předloha je úžasná a Poláci mají svoje klasiky doopravdy rádi. Na filmu je to vidět. Perfektní výprava a snaha o zachování věrnosti předloze je obdivuhodná. Musím říct, že díky předloze by tvůrci museli vyvinout doopravdy velké úsilí aby tenhle film zkazili. No a nezkazili, hraje polská herecká elita a Hoffman dostal dostatek peněz i času, aby stvořil výborný film. 180 minut tohle dílo potřebovalo. Moc pěkné.
avenis
avenis
8 056 bodů
6.5
Vydržela jsem až do konce jen z povinnosti, abych měla představu o tom, jak moc je tento film geniální. No, neškodilo by trochu střihových zásahů. Je to strašně vleklé. Zato bojové scény jsou až moc rozsekané. Je to dobré, ale ne úžasné. Je to vtipné i trapné, je to poučné i matoucí, je to o lásce i o nenávisti. Je to hlavně pro Poláky, ale i nám to dává celkem dobrý přehled o Ukrajinsko-polských vztazích.
Pas
Pas
6 225 bodů
9.5
Tímto filmem Poláci splácejí letitý dluh vůči H. Sienkiewiczovi a dostávají na plátno i obrazovku celou jeho trilogii. Důvod tohoto je zřejmý. Koncem 60. let a počátkem 70. minulého století nebyla politická vůle film natočit. Z časového hlediska je však snímek Ohněm a mečem vlastně uvozující celou trilogii. Politické bouře a sváry na Ukrajině a v Polsku za komunistického režimu řízeného Moskvou nebyly přípustné. Celá trilogie začíná v roce 1647 (Ohněm a mečem) dále se v časové ose posouvá cca o 15 let později kdy Švédové vpadnou do Polska (Potopa) aby svůj příběh skončila v roce 1673 kdy nejprve padne Kamenec Podolskij i s jeho statečnými obránci a pak drtivým vítězstvím polského vojska u Chotimi.Režisérem všech tří snímků je velice respektovaný polský filmař Jerzy Hoffman a ten nezklamal ani tentokrát. Poláci našli kapitál , herce , jakož i dobové oblečení a vznikl skvělý film.
Ombak_Penari
2 764 bodů
8.5
Jestli Polákům něco závidím, tak je to právě tento film. Od začátku až do konce se to skvost. Naši filmaři by se na něco podobného nezmotali ani omylem (pokud nepočítám stařičkou husitskou trilogii, která ale (ač na svou dobu jistě okouzlující) nedosahuje ani zdaleka kvalit polského velkofilmu. Nevím, jestli dříve vychvalovat herecké výkony, kameru, kostýmy, hudbu nebo režii, prostě super. Nejvíce mě zaujali dva herci v ústředních rolích Michal Žebrovsky a Alexandr Domogarov, ale ani jinak nemám co vytknout. Nezbývá než doufat, že se třeba i u nás něco podobného vylíhne.