Světová válka Z

76%

Komentáře a recenze 72

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Film jemuž jsem se dlouhou dobu vyhýbal. Čekal jsem nějakou rádoby hororovou lekačku pro holky okořeněnou postavou Gerryho Lanea ztvárněnou Bradem Pittem. Uznávám spletl jsem se na celé čáře. WWZ je svižná akční jízda šmrclá hororovým prvek v podobě zombie.Brad je opět skvělý,snad jako v každém filmu. Nemohu si pomoc,ale celý film se mi nabízelo srovnání s Já,legenda. 75%
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Je to skvělá zombárna. Vizuálně i po letech najdete jen málo tak dobrých. Bohužel Holywood je Hollywood a tak nechybí spousta typických klišé. Jinak je to skvělý film a v době Covidu ještě zajímavější. Skvělý Brad Pitt, který snad špatně ani zahrát neumí. Pěkné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Scenáristické trio s mistrem Lindelofem v čele zřejmě řešilo především způsob, jak může nechat narážet Brada Pitta během plížení laboratoří do co největšího množství předmětů, protože to přece vzbuzuje napětí! Film má scénář na úrovni béčka z videopůjčovny a natočen je jako supervážná oscarovka. Složitou produkci můžu brát jako vysvětlení, ne jako omluvu. Výsledek je přesto podivně stravitelná jednohubka s několika zajímavými (i když na zombie horor vždy velmi měkkými) scénami. Naštěstí tedy není výsledek tak velmi nudně WTF jako Kazatel Kalašnikov, v němž nebylo zajímavé vůbec nic, přesto vidím ve Forsterovi jisté shyamalanovské tendence naprosto nechápat primitivnost scénáře. Jen teda za nimi přímo nestojí, jen je nerozumě přebírá. 2 a 1/5, zatím zaokrouhleno nahoru, protože šrapnel prakticky rozpůlivší Brada Pitta snad nemohl být myšlen vážně, takže je třeba humor záměrný? Každopádně se potvrzuje, že Forster není "můj" režisér.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Rohodně podařený zombie thriller, ke kterému bych asi pár připomínek našel, ale protože jsem se u sledování fakt bavil, nemá význam být hnidopich za každou cenu. Ještě 1-2 tak dobré filmy a Forster jde do topky. 7.5/10
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Dáte-li dohromady skvělý námět (knihu jsem sice nečetl, ale všechny ty oslavné recenze snad nelžou), hereckou superstar a velmi zručného režiséra, který si dokáže poradit s nedostatky v podobě dost brutálně ořezaného scénáře a zjevné absurdnosti načrtnutého světa, kde bez viditelných reakcí vybuchují atomovky a nejhlídanější člověk planety je zabit, zatímco řadový člen OSN v klidu zachrání rodinku i plyšového méďu, můžete i dnes dostat nefalšovaný žánrový nářez. World War Z má možná daleko k dokonalosti (a je jedno, jak ji každý z nás ve filmu chápe) a, přestože se tváří originálně, slučuje snad všechna klišé ze slavných béček a nově i počítačových her, ale ona je to zkrátka vizuálně i režisérsky tak napínavá, oldschoolová a megalomanská podívaná, že se nelze zlobit na pár nelogičností a nedodělků. Forster nezklamal, Pitt ještě více zikoničtěl a zombíci si svou úlohu oblíbených záporáků zase jednou pořádně užili. A já též:-)
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Světová válka Z spisovatele Maxe Brookse se stala bestsellerem, který byl dokonce v jisté době úplně vyprodán. Filmová (velmi volná) adaptace si prošla produkčním peklem. Sice se mohla pochlubit Bradem Pittem v hlavní roli a měla šikovného režiséra v podobě Marca Forstera, přesto na pšenkách film ustláno neměl. Došlo dokonce i k masivním přetáčkám, které změnili poslední třetinu filmu. Jenomže víte co? Ono je to skvělé! Světová válka Z je zcela určitě nejvíce velkolepým zombie filmem v historii kinematografie. Už i díky samotné výtečné sekvenci v Jeruzalémě. Přesto není akční stránka to hlavní. Ze Světové války Z je dokonce chvílemi i cítit nádech filmů Romera (kdyby byli o mnoho milionů dolarů dražší). Brad Pitt zde dostává příležitost předvést zajímavý herecký výkon, má to silné poselství a především jde o skutečně působivý zážitek. Forster točit umí a díky tomu to celé působí kreativně. Dá se diskutovat nad tím, jak přesně funguje závěrečná část. Přesto jde i po téměř dekáde o skvělou záležitost. A je škoda, že se dvojky nedočkáme. David Fincher by totiž dost možná natočil jeden z nejlepších zombie filmů všech dob......
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Není to nic, co by jsme neviděli. Opakuje se sice klasický proces: Lidi + jít někam = nějaký průšvih. A to opakovat, dokud vám to nedá dvě hodiny. Naštěstí se tam ale celkem obstojně střídá akce a i tempo se snaží držet. Jen bych příště zvedl rating, protože zombíkům prostě sluší.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
2
Nepříliš zajímavé jak kvůli postavám, tak kvůli ději samotnému. Přesto námět je dobrý. Týpek projíždí svět a snaží se zjistit, kdo byl pacient nula, jak to začalo, co to vlastně je a jak se proti tomu různé země staví (Jerusalém). Přesto tomu chybí drive i rozsah. Je to příliš ploché a dnes si pamatuji jen pár záběrů těch valících se hord nakažených.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7
V Unrated verzi film většinu času plní žánrovou funkčnost a ani přetočený konec mě dějově nijak nevytáčel (spíše mi vadila očividná změna kameramana). Ale stejně bych chtěl vidět původní verzi s finálním masakrem v Rusku a větším prostorem pro Matthew Foxe. Kinoverze byla moc uhlazená, Unrated verze je výrazně lepší (dějově je ale stejně otrocká - z bodu A do bodu B, pak C a vždy se musí něco podělat). Teď bych to jen rád porovnal s tím původním sestřihem. Jen pro sichr.
avenis
avenis
8 137 bodů
3
Hororům se vyhýbám a vím, proč. Nebaví mě, protože (až na výjimky - Stephen King například...) je to na jedno brdo. Už začátek mě odradil. "Tati, buď na silnici opatrný!" A už mi bylo jasné, že mě čeká spousta předvídatelných klišé a nesmyslů. Zacpaná ulice, auta stojí, protože se nedá projet, ale najednou jako kouzlem... taťka projíždí fofrem pryč od nebezpečných zombíků. A já chci svoji dečku!