Osudová sázka

73%
Osudová sázka
Plakát traileru

Billy zatracené špatně vsadil ve fotbale a přišel o všechny peníze. Aby splatil dluhy, zaplete se s obchodem s drogami, ale je chycen a uvězněn na 5 let. Celou dobu však rodiče udržuje v omylu, že je štastně ženatý a ná skvělou práci. Po propuštění z vězení proto udělá první věc, která ho napadne: nejprve v dobré víře unese dívku, aby před despotickým rodiči hrála jeho ženu a pak si půjde vyřídit účty s chlápkem, který ho poslal za katr. Všechno však dostane jiné obrátky, když se do něj jeho obět zamiluje.




Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Únos z lásky nebo čiré touhy je námět starý jako lidstvo samo. Těžko asi naleznete otřepanější námět, ale pokud ho dovedete dobře zpracovat, může se z toho vyklubat parádní záležitost. Jako třeba film Buffalo 66 Vincenta Gallo. Film má klidnější tempo, spíš rezonuje evropskou filmovou scénu, a obsahuje řadu mimořádně silných momentů. Při sledování filmu se dočkáte řady romantických momentů, stejně jako horrorových výjevů, za které by se nemusel stydět ani samotný mistr David Lynch.
Klajnik
Klajnik
8 584 bodů
8
Ač je zde na webu uvedeno, že je to krom jiného komedie, tak Buffalo 66 není komedie v běžném slova smyslu. Takové filmy většinou nebývají označovány jako komedie, protože humor je zde spíše v podtextu. Divák necítí, že by herci odříkávali repliky, o kterých se vypočítavě soudilo, že by mohli diváky rozesmívat. Přesto je šance, že divák bude dobře baven právě díky onomu humoru. Podobný take bych vznesl třeba na Lighthouse nebo Festen. Po většinu času sleduje labilního nabroušeného týpka, který se chová hrubě k holce, kterou unesl s úmyslem, že jí donutí sehrát roli manželky, aby se zavděčil rodičům, kteří ho emocionálně zkurvili. To je samo o sobě poněkud absurdní. Přidává tomu však to, že ji střetne při tom, co se prvních 10 minut filmu snaží najít záchod, protože hrozně potřebuje na malou a nakonec ji nemůže vykonat, protože se mu týpek z vedlejšího hajzlu podívá na ptáka. To ho rozčílí. Chvíli pak nadává do buzerantů, načež z chodby zavolá domů, kde mámě nakecá, že má ženu. Po skončení hovoru však právě chytne a unese tu typku, která má očividně slabost pro hraničáře. To činí celou jejich romanci atypickou, zvláštní. Jejich vzájemná interakce má jistou poetiku mezilidské interakce, protože ona se ho mnohdy odváží provokovat, ačkoliv jí furt vyhrožuje. On se k ní chová jako k hadru, ale ona to s ním stejně táhne. Může se to zdát nesmyslné, ale takovou vztahovou dynamiku můžeme vidět i kolem sebe. Ač ji můžeme označit za toxickou a iracionální, tak ve filmu obsahuje i něco humoru (obdobně jako v případě Kdo se bojí Virginie Woolfové?), což napomáhá tomu, aby si tato poetika diváka jaksi získala. Na ní to totiž hodně stojí. Je to sice skvěle zahrané (Jak Gallo tak Ricci hrají skvěle - ona je navíc krásná), dobře natočené a vystavěné, ač příběh považuji spíš za funkční než strhující, napínavý nebo obecně silný. Jak říkám: Hodně záleží na tom, na kolik divák propadne té poetice.

Dodatečné informace

Původní název:
Buffalo '66 (více)
  • Kanada Osudová sázka
  • Kanada Buffalo '66
  • Kanada Bafalo '66
  • Kanada Buffalo 66
  • Kanada Buffalo '66, avagy a megbokrosodott teendők
  • Kanada Oko w oko z zyciem
  • Kanada Osudová stávka
  • Kanada Баффало 66
  • Kanada Бъфало 66
Země původu:
Kanada, USA
Rozpočet:
1,5 mil. USD
Tržby:
2,38 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné