Rosemary má děťátko

78%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Soft horor, nebo lépe řečeno mysteriózní drama, které zanechá dojem. Hutná atmosféra, tajemno až do konce a hlavně Mia Farrow předvedla geniální herecký výkon. Režie Romana Polanskiho velmi dobrá. Tento film ve mě zanechal dojem, ale pravdou je, že dne na podruhé už jsem si ho tolik neužil. Kvalita stačí i jednou.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Příběh snímku se zabývá běžným strachem z temné reality všedních dnů ovládané běžnou racionalitou. Nejedná se o film, který by obsahoval speciální efekty či triky, lecjaké hororové příšery či jiné aspekty hororového žánru. Vše je založeno na patřičné atmosféře, která má snahu dokonce spolupracovat s divákem. Vytváří se tu svět z pohledu jednotlivce, v tomto případě Rosemary, ve snaze konfrontace se skrytým prostředím zřejmě chovající se zcela přirozeně. Jsme tak společně v situaci nekontrolovatelné nejistoty, kterou nelze plně vysvětlit. Jedná se o klasiku hororového žánru ovlivňující filmaře do dnešních dnů. Plynule rostoucí pocit napětí a oné nejistoty od samého začátku končí naprosto nečekaně a záleží na tom, z jakého úhlu pohledu se na danou věc divák podívá. Může to být ohromný kýč, ale může to být i chytré. Příběh je od vyprávěn z pohledu Rosemary, což způsobuje, že je snad v každé scéně. Snímek má stopáž přes dvě hodiny, a tak se to může zdát zbytečně moc dlouhé, ale v zájmu charakteristiky celé problematiky a patřičného vývoje s postupným odhalováním veškeré paranoie, se v ničem alespoň zbytečně nespěchá. Tady se zkrátka spíše pracuje s psychologií a to nikterak nelze uspěchat. Takže jde o skutečnost a nebo jen o obyčejnou paranoiu? V pozici Rosemary by si nebyl jist nikdo. V osvětlování dané skutečnosti se jedná o filmové mistrovské dílo právem řadící se mezi ceněné klasiky.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
První polovina neuvěřitelně zdlouhavá, ale možná i díky ní funguje ta druhá tak dobře. A podle staré známé pravdy, že nejdůležitější je na filmu jeho konec, a pokud je poslední půlhodina filmu dobrá, na slabší začátek se zapomíná, i já Rosemary odpouštím. Atmosféru má totiž víc než zajímavou. Možná by šlo maličko přitlačit na pilu, ale jinak Polanski odvedl dobrou práci. Nejlépe koukat na to sám a v noci, ale i tak jde spíš o pocit stísněnosti než děsu. Každopádně vydařené. 70%/80%
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Až na ten možná příliš doslovný závěr, kdy se vyložily všechny karty, nemám vlastně co vytknout. Polanski ukázkově budoval paranoidní atmosféru, většinu času v jednom bytě. Nadčasová pecka, nejen ve svém žánru.
Fingon
16 886 bodů
8
Tenhle film u mě trochu ztrácí proto, že jsem četl knihu - a i když je to adaptace velmi zdařilá, zdaleka mě tak nepohltila.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Rosemary má děťátko není ani tak satanistickým horrorem, jako existenciálním dramatem o zlu, které dříme v každém z nás a které občas necháme probudit svými vlastními ambicemi, jež se mnohdy neslučují s morálními pravidly. Hlavní hrdinové tohoto snímku mají spoustu kostlivců ve skříni a jejich neustálé předsudky, které se jim rodí v hlavách vzbuzují v divácích tu skutečnou atmosféru strachu. Zapomeňte tedy v tomto případě na děsivé lekačky a šokující scény, byť i zde se jich pár najde, ale podívejte se na tento film skrz svou vlastní duši. A není právě duše skutečné téma satanistických horrorů, ale vlastně i řady legend a pohádek?
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Ďábelský Polanski, andělská Mia Farrow a jejich deprimující příručka krizového těhotenství zabalená do hávu okultního satanistického šílenství. Mistrovské dílo, které co do atmosféry a stavby příběhu nemá ve svém žánru takřka konkurenci. Věčná škoda nezvládnutého finále - Nebýt toho, mohlo se po nedostižném Osvícení jednat o nejintenzivnější hororový zážitek v mém životě. Takhle je to ale "pouze" poctivých 90%...
sabule
14 227 bodů
8
Klasika ,která nezklame,ale dnes působí už trochu nudně
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
7
První čistě americký film od legendárního režiséra Romana Polanskiho, kterého život rozhodně nešetřil, složité dětství, které si prožil v Polsku zrovna v nejhorší možné době, a když už nakonec najel na harmonický život v L.A., kde si rozjel slibnou kariéru filmaře s mladým dravým přístupem k filmu, když ho ale potkala další tragédie.. Po úspěchu svých předchozích filmů jako je psychologicky laděný Hnus anebo odlehčenější Ples upírů bylo zřejmé, že se o něj jako od tvůrce můžeme dočkat velkých věcí. A prvním tím velkým filmem, který se nakonec stal téměř kultovním žánrovým kouskem a obecně uznávanou klasikou, je rozhodně Rosemary má děťátko.. Ikonická role Mii Farrow coby ústřední žena Rosemary, která spolu se svým manželem nastěhuje do vlastního bytu v New Yorku, aby zde založili rodinu a společně vybudovali život, na který budou pyšní.. Všechno jde jak má, Rosemary následně otěhotní, ovšem tím nejkrásnějším ženským obdobím se spouští série mučivého procesu, který nejen Rosemary ale i jejího manžela hodlá otestovat.. Paranoidní podívaná, kde se do reálného světa vkrádají mýtické síly a další nevysvětlitelné jevy.. Film je to sice poutavý a celou svíravou atmosféru svazuje navíc, že se prakticky odehrává jen v jednom bytě. Tancování tvůrců na hraně mezi realitou a mystikou funguje a drží diváka v napětí, ale bohužel mě vyloženě ani jednou nějak nezaháčkovalo. Čemuž nakonec nepomáhá ani nepříliš povedený závěr, který za každou cenu chce nabídnout divákovi nějaké rozhřešení a přinést odpovědi.. Jenže o tomhle to pro mě nebylo, nepotřeboval jsem vědět "správnou interpretaci" a příběh je daleko údernější bez ní.. Ale i tak si Rosemary má děťátko zaslouží stanout mezi klasikou těch nejnapínavějších filmů svojí doby. 75%
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 385 bodů
10
Poprvé jsem to viděl v TV před nějakými dvaceti lety. Pamatuju si, že jsem byl tehdy hodně zklamaný z toho, že to není horor, co jsem čekal. Nově zhlédnuto trochu se záměrem ověřit si, že jsem tehdy něco nepřehlédl. Nepřehlédl. Ale také jsem pochopil, že jsem, že ta síla filmu je v něčem úplně jiném než v nálepce horor.