Sňatky z rozumu

86%
Sňatky z rozumu
Plakát traileru
Pětidílná sága dvou podnikatelských rodů z vrcholného období našeho národního obrození na motivy románu Vladimíra Neffa začíná v roce 1859 a končí otevřením Národního divadla v roce 1881. Tento pamětnický seriál patří mezi nejcennější díla archivu České televize. U jeho zrodu stáli dva významní televizní tvůrci - scenárista Otto Zelenka a režisér František Filip. Práce na scénářích začala ještě před jarem 1968 a diváci viděli seriál poprvé na podzim téhož roku. Zasaženi a poníženi srpnovými událostmi a posrpnovým vývojem nacházeli v historickém seriálu útěchu, povzbuzení a naději. V roce své premiéry seriál překvapil kvalitou, dokonalým řemeslným zpracováním a nádhernou přehlídkou hereckých výkonů. Dnes po sedmatřiceti letech se Jiří Vala jako Martin Nedobyl, Slávka Budínová jako Valentýnka, Iva Janžurová a Jiřina Jirásková jako "Přeslice"- Hana a Bětuše Váchovy, Vladimír Ráž a Gabriela Vránová jako Born a Líza vrátí k divákům jako představitelé důvěrně známých a oblíbených postav.(oficiální text distributora)




Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Řekla bych, že je to nejlepší seriál, který kdy byl u nás natočen. Snad příliš nepřeháním! Má poutavý děj (každý se musí nutně těšit na další díl), úžasné herecké výkony, scenárista Otto Zelenka a režisér František Filip odvedli excelentní práci!!! Většina z těch vynikajících herců už není mezi námi. Nedávno odešla Gabriela Vránová, která ztvárnila v seriálu skvěle Lízu Bornovou. Hercům je rozumět, ne jako dnes, vypravěč Václav Voska nevtíravě a věcně informuje diváka o politické i společenské situaci, a co je zvláště důležité - tehdy lidé měli ideály! Byli vlastenci. A dnes?!!!
nikol125
nikol125
2 781 bodů
4.5
Herecké obsazení je hvězdné, ale jinak žádná sláva. Usínala jsem u toho, ale musela jsem to dokoukat až dokonce. Děj byl nezajímavý a nudný. Je to docela hezký seriál, ale v této době je již natočeno mnoho seriálů, které mají zajímavější děj než tento.
Dominikap
Dominikap
436 bodů
10
Výborný československý seriál, ostatně jako všechny od Františka Filipa. Skvěle dokumentuje české dějiny v době Rakouska - Uherska, vývoj českého vlastenectví. Herci bravurně ztvárnili touhu po samostatnosti národa a hrdost z češství. Dnes se, bohužel, takové vlastenectví a hrdost nepěstuje. Ještě jednou musíme pozvednout skvělou režii a skvělé herecké výkony, a to i ve vedlejších rolích.

Dodatečné informace

Původní název:
Sňatky z rozumu (více)
  • Československo Sňatky z rozumu
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění