Akce Bororo

72%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Pěkné sci-fi, které nejde úplně z proudem tehdejší filmové tvorby. Působí dosti západně,nesvítí ve filmu spousta kontrolek, žároviček a různých blikátek, jak tomu v sedmdesátých letech ve sci-fi filmech bývalo. Příběh je slušný, velmi seriozní zpracování. Pěkné.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
7
Sci-fi, dobrodružství, romantika, špionáž. To všechno obsahuje snímek o hledání pozemského léku mimozemskou civilizací, který byl natočen na základě románu Miroslava Hanuše 'Expedice Élauné'. Nízkorozpočtový snímek bez vizuálních efektů, pomalejším tempem a příběhem tak pevným, až to vlivem doby vzniku překvapuje. Snímek je bohužel dnes pozapomenutý a těžko říci proč. Normalizace se na tom samozřejmě místy podepsala, ale jinak je vše naprosto bez závady. Na sci-fi je sice krapet zvláštní poetické nastavení, ale v tom je vlastně celá ta síla dané koncepce zpracování. Natočit něco takového Hollywood, tradičně by se to neobešlo bez akčních scén. Barrandov samozřejmě západním stylem jít nemohl a tak je vše spíše především v konverzačním kabátě za použití přírodních krás pro některé scény. Centrem všeho dění je určitý deník cestovatele, který má však reálné základy. Takový totiž skutečně existoval, jehož autorem byl cestovatel po Amazonii Alberto Vojtěch Frič (1882-1944). Jako obvykle je však těžké posoudit, co bylo z onoho deníku inspirací a co si scenárista přimyslel. V rámci české filmové sci-fi tvorby je snímek výrazný a pro fanoušky tohoto žánru takřka povinností.
Fingon
16 886 bodů
8
Když jsem si cirka v roce 1997 listoval Březinovým Lexikonem, zaujaly mě svým názvem především snímky Atomová katedrála a Akce Bororo (a Babičky dobíjejte přesně). Na oba první jsem si musel počkat pěkných pár let, protože tohle nejsou filmy, které by tehdy existující celoplošné televize hrály. Bororo bylo dokonce známé i mé sci-fi pozitivní mámě, to už je co říct. Asi takhle - na ranně normalizační produkci je to krása, Velice mě bavily nepřeložené dialogy v minimálně čtyřech různých jazycích (hlavně dva vedené napůl v němčine a napůl ve francouzštině byly skvělé), Hapka inspirující se v El condor pasa mě potěšil, hlavně jsem si ale celou dobu říkal, že takhle by mohla vypadat adaptace Součkovy Cesty slepých ptáků.
hroufie
1 416 bodů
5
Pro mě osobně ztráta času a to mám takovéto témata nejradši.
mracna
mracna
12 bodů
10
Nádherný film! Nadčasová hudba mistra Hapky! Tajuplná atmosféra, napětí až do konce, dobrá myšlenka a na tehdejší dobu dobré triky. Film jsem viděla několikrát, zestárli jsme spolu. :) V jeho jednoduchosti a prostotě je krása a opravdovost. Jak odlišné od nynějších stále stejných velkofilmů a trháků se stejným tématem - mimozemšťan = vetřelec.