Akce B

54%
Akce B
Plakát traileru

Zásah proti zlotřilým banderovcům, válečným zločincům prchajících skrze Slovensko do bezpečí západní zóny, prověří každého chlapa. Právě bdělost a třídní uvědomělost uniformovaných složek potírá nejen toto zlo, ale odkrývá i jeho napojení na zrádné církevní kruhy a domácí buržoazní politiky.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
5.5
„Akce B´ byla v roce 1947 vojenská operace československých bezpečnostních složek, která byla vedena proti ukrajinské povstalecké armádě (UPA), která už od počátku dvacátého století bojovala za samostatnost Ukrajiny. Po druhé světové válce se jim dle Stepana Bandery říkalo „Banderovci´ kteří se v této době snažili probít do Rakouska a západního Německa. Za sebou ale nechávali spoušť. Vypalovali obce, vraždili a loupili. 17. listopadu 1947 byla většina „Banderovců´ zneškodněna. Celkem v bojích padlo 49 příslušníků československých bezpečnostních složek. Čtyři roky poté byl o tom natočen film na základě knihy Eduarda Fikera, která vyšla ve stejné době uvedení filmu. Písmeno B samozřejmě značí počáteční písmeno Banderovců a byť pamětníci potvrdí věrnost některých scén s realitou, i tak je potřeba na snímek shlížet krapet s odstupem. Přece jen se nejedná o dokumentární film, takže v rámci filmu komerčního bylo ledasco upraveno či přidáno a navíc se natáčelo v padesátých letech, což je desetiletí, které v rámci stranické angažovanosti mluví samo za sebe. Přesto se jedná o výjimečný film připomínající skutečnou akci probíhající na Slovensku, kde se také snímek, pro větší věrnost prostředí, natáčel. Příběh je zcela prost nějakého politického vyjednávání a jen sleduje počínání bezpečnostních složek. Akční scény samozřejmě vynechány nebyly, ale vlivem určitého rozpočtu zase nejsou takové, jak by si mnohý představoval. V rámci klasického filmu to však přijatelné je. Dnes něco takového už nenatočí nikdo..
kawa
3 388 bodů
6
Dramatický ideologický film o přechodu banderovy bandy přes Malou Fatru. Film za účasti převážně českých herců, i v rolích slovenských žen - Antonie Hegerlíková. Zdařilý filmově, jinak protkaný komunistickými hláškami a propagandou. Zajímavé je, že v té době aktviní komunistka Chramostová měla později jiné osudy.
miza
miza
2 336 bodů
6.5
Možná poplatný fildobě ale i možná kus historické pravdy.Asi to byly těžké časy v poválečné éře.

Dodatečné informace

Původní název:
Akce B (více)
  • Československo Akce B
  • Československo Action B
  • Československo Operation B
Premiéra v ČR:
22. 2. 1952
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné