Zamilovaný Shakespeare

75%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Zamilovaný Shakespeare patří mezi mé nejoblíbenější filmy a jak nemám moc rád romantické filmy,tak tenhle přímo miluju. Vše je dokonalé ať už je to obsazení,příběh,prostředí,nebo kostýmy.Joseph Fiennes je v tomto filmu doslova bravurní a i když příběh není zrovna dvakrát reálný,tak to vůbec nevadí,když ono je to tak dokonalý.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Hollywoodský pohled na to, jak mohl William začít tvořit, nebo co ho k tvorbě inspirovalo. Chvíli jsem k filmu hledal cestu, ale nakonec jsem ho vzal na milost a vychutnal si i ten přeslazený závěr. Herci skvělí, kostýmy možná až příliš pestré. Divadlo dobře propojeno s filmem. Jako romantická komedie, založena na skutečné divadelní hře a vratkém reálném základě.. na mě zafungovala.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Shakespearovi jsem se hodně vyhýbal, ale když už má toho Oscara, chtěl jsem ho vidět. A proti výsledku nic nenamítám. Sympatičtí herci, sympatický děj. Oscar zůstává stejným šokem jako v době udělení, ale to není můj problém.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Jestliže chci chválit (a to chci), musím začít u herců. Protože tady se sešla tak hvězdná a výborně vybraná konstalace, že to měl režisér nakonec hodně usnadněné. Fiennes vynikající a nezapře svého bratra, Rush excelentní jako vždy, nádherná a přirozená Gwyneth Paltrow, úžasná Judi Dench.. A takhle bych mohl pokračovat dlouho. Ale pochvalu si zaslouží i Maddenova režie, která nechává příběh krásně plynout a dokonale maže rozdíl mez divadlem a filmem. A pak ještě výborný scénář osvěžený příjemným humorem a dialogy jako od Boha, romantická atmosféra, kostýmy a typický anglický šarm. Kdybych byl od přírody příznivcem Shakespearovské literatury a divadla, tenhle film by u mě dosáhl na mnohem vyšší příčky, než jen "mizerných" 80%
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Asi jde o to, jakou máte o možná nejslavnějším dramatikovi na světě Williamu Shakespeareovi představu vy jako diváci. Kolik toho víte o jeho životě a o jeho tvorbě. A paradoxně platí, že tím menší obraz máte tím lépe. Ideální je znát jen takové obrysy, třeba jen v podobě názvů jeho nejslavnějších děl... Není to tak dlouho, co jsem ze školního prostředí, a tak si jeho hereckou maličkost v anglické renesanci pamatuji dost dobře a to jak z hlediska toho co zažil, tak především, co napsal.. Od Johna Madden jsem prozatím neviděl nic jiného, i když třeba na jeho novější kousek Případ Sloane mám políčeno už delší dobu.. Zamilovaný Shakespeare se musí ocenit v tom, že se snaží dát Shakespearovu životu nějaký šmrnc a odpoutat se od suchého anglického prostředí a jeho humoru. Což graduje to té míry, že jde o prakticky milostný příběh, z kterého by slavný spisovatel mohl odejít s nálepkou gigola... Příběh postavený podle názvu "překvapivě" na lásce, kterou Shakespeare ( o němž se v některých knihách dokonce píše jako o homosexuálovi, což si ale osobně nemyslím a spíše si ho představuji jako proutníka) na začátku své dramatické kariéry narazí.. Je vždycky diskutabilní zda si v životě někoho tak slavného je za dobré zvolit období, o kterém zdroje skoro nehovoří, jelikož to nemusí úplně navazovat s obecným povědomím anebo se tvůrci moc utrhnou, či právě převést do filmové podoby životní události, jaké by divák čekal.. Scenáristické duo Norman a Stoppard se rozhodli jít volnější a kreativnější cestou, která je prakticky celá fikční. A jen aby na diváka občas pomrkli nebo mu v příběhu vytvořili nějaké pilíře, tak zmíní jak zrovna Shakespeare píše své nejznámější díla.. V podstatě ani nepředstavují Shakespeareho jako někoho výjimečného či dobově významného a kromě setkání s královnou má hlavní hrdina dost přízemní postavení.. Tohle převedení slavného osobnosti dějin je specifické a vyžadovalo jistě odvahu a smysl pro risk. A i když bych asi chtěl vidět něco jiného, tak romance mezi ústředním hrdinou a Gwyneth Paltrow coby Lady Viola je rozhodně poutavá.. Líbí se mi s jak si poradili s archaickou podobou suchého anglického humoru a stejně tak kolik věnovali vykreslení dobové atmosféry a kulisám.. Ale naplno to naráží na příběhu, kde jsem si nebyl vůbec schopný celou romanci užít a i samotné obsazení hlavního hrdiny je mi proti chuti.. Asi jsem na snímek moc přísný, ale i vzhledem k tomu, koho tohle porazilo na AA jsem čekal o hodně víc. Zase případ, kdy nechápu rozhodnutí a Zamilovaný Shakespeare si to absolutně nezasloužil.. Je to komedie? Tak proč jsem se nesmál.. Takže ve výsledku utahanější fikční životní příběh.. 60%
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
9
Nádherný, i když jemně nereálný, příběh o lásce Shakespeara ke krásné lady Viole.
kubas369
4 086 bodů
10
Příběh jedné velké a osudové lásky, který se stal nesmrtelným.
Lukreczia
Lukreczia
784 bodů
8
"Dopadne to dobře. Je to záhada." ;)
bubu
112 bodů
10
povedený příběh, nádherné kostýmy a svižný děj