Všichni prezidentovi muži

74%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
V době vzniku toho snímku jistě skvělá záležitost. Dnes, když o aféře Watergate ví každý.. film trošku ztrácí lesk. Skvěle obsazená dvojice novinářů odkrývá po malých strípcích mozaiku celé kauzy ve velmi pohodovém tempu typického sedmdesátkového ražení. Dobrý film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
A pak že události musejí uležet, aby je bylo možné uchopit objektivně. Neumím si ale představit, že by tento film natočený dva roky po vyvrcholení Watergate mohl říct víc, kdyby byl natočen o deset - dvacet let později. Spíš naopak.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Těch informací a jmen bylo sakra hodně, takže neznalé publikum (já), se v tom dost lehce ztratí a pak se chytá jakéhokoliv stébla. Pakula měl určitě ty nejlepší úmysly, ale kvůli té spoustě jmen dá tahle skládanka celkem zabrat. 6.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Všichni prezidentovi muži jsou vynikajícím atmosférickým filmem, bez ohledu na znalost tehdejších událostí a málokterý jiný snímek v dějinách kinematografie dýchne na diváka takovou atmosféru bezmoci a nebezpečí jako právě tento. Pakula přitom používá velmi zvláštních postupů. Pro zvuk psacího stroje, nechal ve zvukovém studiu dokonce namixovat do úderů klávesnice výstřely ze skutečných zbraní! O to je ovšem začátek snímku údernější.
lamps
lamps
15 150 bodů
9.5
V podstatě bezchybně vystavěné vyprávění o shánění informací a rekonstrukci faktických událostí, které dovede být vždy pár kroků před divákem a držet ho v napětí, ačkoli je vyústění alespoň obecně velmi známé. Kromě precizních dialogů, hereckých výkonů a rozmanitého způsobu čerpání informací, které uzavírá kolem hrdinů stále silnější venkovní smyčku, zaujme také vysoce progresivní styl snímání, který zpravidla vede pozornost diváka do dvou shodně zaostřených plánů (většina scén v redakci, kde se spojuje osobní vyšetřování s veřejnými zprávami z televize či s okolním ruchem), nebo se od postav výrazně odchyluje, a zdůrazňuje tak jejich zahlcení informacemi, nebo dojem sledování a nebezpečí. Rozhodně jeden z nejlepších snímků sedmdesátých let, který lze navzdory konverzačnímu charakteru sledovat opakovaně a hledat na něm stále nová filmařská ozvláštnění.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Precizně vystavěný film, kterému sráží nohy snad jen 2 hodinová stopáž. Informace se na člověka valí takovým tempem a v takovém množství, že člověk občas nedokáže pobrat, o kom je řeč. Po technické stránce jde ale o špičku a volba rozdělit čočku v jiné hloubce ostrosti byl velmi dobrý tah, který umožní prodat prostředí celé novinařiny. Jen jde o jeden z nejméně divácký film, jaký jsem kdy viděl. Nejde na ruku divákovi a chce po něm absolutní soustředění, což vyžaduje velmi velkou dávku trpělivosti a hlavně ochoty. Proto doporučení na závěr, musíte mít na tento film náladu, jinak ho napoprvé nedokoukáte, jako já a budete se muset vracet. Ale ten návrat za to stojí.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
6
Vzhledem k tomu, že tento filmu o rozkrývání politického skandálu Watergate vyšel poměrně krátce poté, co se odehrál, takže scénář se příliš nezdržuje vysvětlováním toho, kdo byl kdo. Pokud teda člověk neví, kdo byl US Attorney General (ministr obrany; John N. Mitchell) nebo White House Chief of Staff (náčelník štábu; H. R. Haldeman), během Nixonovi prezidentské administrativy, tak bude muset občas použít wikipedii. V opačném případě si divák pořádně neuvědomí rozsah, závažnost a celé se to smrskává na dva novináře, kteří se 2h20 snaží, aby jim nějací řadový pracovníci a whistlebloweři potvrdili jména jistých důležitých lidí, o nichž se divák nic nedozví. Tento film tedy u diváka předpokládá jistou znalost, která byla samozřejmostí tehdy, ale dnes je spíše raritou, když někdo ví, o čem to celé bylo a kdo do toho jak byl zapletený. Sám o sobě toliko nefunguje - navzdory tomu, že je skvěle natočený. Podepsal bych se pod označení narativní film faktu nebo doku-drama. Právě proto, že je to skvěle natočený a pojednává to o tak závažném tématu, by mi nevadilo, kdyby film měl širší záběr a nebyl centrován čistě na roli tisku a investigativní vyšetřování dvou reportérů z deníku Washington Post (Bob Woodward, Carl Bernstein). Myslím, že Všichni Presidentovi Muži jsou mým oblíbeným filmem s Redfordem (mám velké výhrady k Butchi Cassidymu a Sundanci Kidovi ani Jeremiah Johnsonovi), který zde má větší roli. Hoffmana ale hraje v řadě jiných filmů, které jsem si zas užil podstatně více než tento. Zde však oba hrají bezchybně. Film sice dobře ukazuje, jak takové novinářské investigativní vyšetřování politického skandálu může vypadat, ale mohl by komplexněji obeznamovat s historií celé událostii i diváky, kteří o Watergate nic neví, pokud by byl třeba o hodinu delší a věnoval prostor i okolnostem doby, jednotlivým viníkům, jejich počínání si v kabinetu, jejich politickém pádu a snahám ututlat své zločiny; To vše ideálně ve scorseseovském stylu jeho gangsterek.
p.a.douch
p.a.douch
8 339 bodů
8.5
Ta aférka mě teda moc nezajímala (politické aféry stojí vesměs za prd). Ale to jak jí Pakula uchopil, předvedl a spolu se zúčastněnými herci a celým štábem realizoval je fakt velmi profesionální práce. Balsam, Robards no a hlavně Hoffman a Redford. děkuji pane Pakulo.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
7.5
Životopis o nejznámějších novinářích všech dob. Nuda, nuda a zábava. Je to nepopsatelný koloběh nudy v životě. Film nás zavádí do života těchto novinářů, jak jen mohl, ale někdy to bylo trošičku nudé. Nicméně, film nám ukazuje aféru WaterGate nejlépe jak by mohl a už to si zaslouží potlesk. Film není dokonalý, ale dokáže nám to vše objasnit dříve než usneme.
Blackhand47XD
Blackhand47XD
2 502 bodů
8
O třídu horší "prequel", kterým je snímek Akta Pentagon, mne před pár měsíci navnadil na aféru Watergate, do které jsem se teď po doplnění několika restů taktéž pustil. Musím říct, že kde Spielbergův film pokulhává, tenhle vede na plné čáře. Samozřejmě je škoda, že nám film neodkrývá úplně všechno, což je ale pochopitelné, když byl natočen teprve pár let po odhalení celého problému. Herecké obsazení je opravdu výborné, především pak musím pochválit dialogy. Ještě se mi nestalo, aby mne bavilo poslouchat, jak se lidi baví několik minut v kuse po telefonu. 80%