Le Havre

67%
Le Havre
Plakát traileru

Příběh sympatického čističe bot, který dávno rezignoval na své umělecké literární ambice, se odehrává ve francouzském přístavním městě Le Havre. Hlavní hrdina Marcel Marx žije šťastně ve své čtvrti s milovanou ženou Arlettou, tráví čas ve svém oblíbeném baru, až do okamžiku, kdy mu osud vrhne do cesty třináctiletého afrického mladíka na útěku. Marcel se rozhodne zachovat jako správný muž a chlapce uchránit před policií a následnou deportací.
Stylizovaný film je natočen s nadsázkou, nechybí v něm smysl pro ironii a černý humor, tak typický pro celou Kaurismäkiho tvorbu. Atmosféra snímku a obrazová koncepce je podřízena stylu filmu noir. Kaurismäki se v poetice díla inspiroval slavnými francouzskými díly M. Carného či J. P. Melvilla.
Tragikomedie s pohádkovým rámcem se setkala s úspěchem na prestižním festivalu v Cannes 2011, kde byla považována za nejoptimističtější snímek v soutěži a pro své kvality si odnesla cenu kritiky - FIPRESCI.




hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
Asi jsem si promítl nějakou jinou verzi, jinak si neumím to brutální hodnocení vysvětlit. Po dlouhé době film, který mě dokázal uspat.
lukas
lukas
1 523 bodů
8.5
Archaický návrah do vintage doby. Kaurismäki je opět snový, po svém vtipný, milý a mimo současnost. Jeho první francouzsky mluvený film má prvky komiky Jacquese Tatiho. Pracuje s tématem migrantství (jak aktuální) a ryzího lidství. Je to asi nejvíc "good-feel" movie slavného nezávislého seveřana.
michaela159
michaela159
1 045 bodů
4
Suchý děj, odfláknutý scénář. Od tohoto filmu jsem čekala více, leč mi ho doporučili kamarádky, ale byla jsem zklamaná, u tohoto filmu jsem se nudila, málem jsem ho ani nedokoukala, což je zarážející. Já vždy každý film dokoukám.

Dodatečné informace

Původní název:
Le Havre (více)
  • Finsko Le Havre
Premiéra v ČR:
5. 1. 2012
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Finsko, Francie, Německo, NSR
Rozpočet:
3,85 mil. USD