Tajemství a smysl života

78%

Komentáře a recenze 114

Dle počtu bodů
lamps
lamps
15 150 bodů
3
Velikášské dílo Petra Vachlera se tváří jako definitivní existenciální odpověď na největší otázky, ale nabízí spíš ideologicky formované motivační pojednání o reinkarnovaných duších a rutinním milostném čtyřúhelníku. Řadě lidí film může otevřít oči a přivést je na cestu poznání, ale za cílovou duchovní destinaci se kvůli své manipulativnosti a okrajové vyhraněnosti považovat nemůže. Triky jsou pěkné, herci však nemají co hrát a jejich postavy postrádají životnost i hloubku, jakou bychom od takto hlubokomyslně zamýšleného vyprávění očekávali. Vše navíc kazí i přehnaná délka a nadužívání totožných postupů a doprovodných frází, které můžeme najít na libovolných facebookých zdech motivujících se teenagerů.
JaraSlama
JaraSlama
1 929 bodů
1
Tajemství a smysl života neklade důraz na filmový příběh, spíše se jedná o filozofickou přednášku s hranými klipy a animovaným čmelákem. V režii Petra Vachlera se snaží dotknout new age a ezoterických témat, avšak film se ztrácí v nekonečných myšlenkových obratech bez jasného smyslu. Využívá citáty a promluvy různých postav, avšak nedává dostatečný kontext k jejich identitě. Příběh o lékaři Maxovi a jeho životních otázkách se skládá z nesouvislých scén a tematických skoků, čímž ztrácí důvěryhodnost a logiku. Formálně je film odpudivý s použitím zpomalovaček a vizuálních triků, což spolu s prázdnými frázemi vytváří nekonečně frustrující dvě a půl hodiny dlouhou podívanou. Snímek se pokouší zaujmout citáty z různých oblastí, ale nakonec zůstává chaotickým a nezáživným experimentem s nulovým smyslem.
Kuroni
Kuroni
652 bodů
9
Velice kvalitně zpracovaný snímek, který nemá ve světě obdoby. Režisér Petr Vachler odvedl naprosto skvělou práci a dokázal mistrně zpracovat zásadní témata esoterie. Je jasné, že film dostává a vždy bude dostávat velice protikladná hodnocení. Buď z něj budete nadšení, nebo vám přijde směšný. Záleží jen na tom, jak moc máte pásky přes oči, nebo zda jste otevření víceru pohledů na svět. Co se týče obsahu, veškeré esoterické myšlenky jsou zde přibližovány chronologicky a stručně, k jejich pochopení nám navíc dopomáhá příběh odehrávající se na pozadí. Co se týče vizuální stránky díla, nemám, co bych vytkla. Vizuál se dorovnává zahraniční produkci a překonává českou filmovou tvorbu snad ve všech ohledech a celý film se navíc nese v meditačním tempu, což je vskutku pozoruhodné. A nyní se dostávám k tomu, proč jen 9/10. Jeden bod dolů dávám za délku, vzhledem k pomalému spádu filmu to bylo v kině poněkud náročné dokoukat jako celek. Jestli se film někdy dostane do mé domácnosti, pravděpodobně si jej budu muset pustit na vícero částí.
siginho
siginho
649 bodů
10
Nejlepší film všech dob! Konečně něco jiného, než všechny ostatní filmy. Skvělá hudba! Neskutečně skloubené tři filmové žánry. Tento film nestačí vidět jen jednou!
HardMovie
HardMovie
475 bodů
1
Předlouhé peklo, evidentně drahé a přesto na úrovni amatérského youtube videa o tom, jak žít. Nejdelší motivační ezo citát, co v kinech uvidíte.
radkav
143 bodů
9
Z mého pohledu je to skvělý film, na české poměry je to něco nevídaného. V tomto případě ani tak nejde o samotný příbeh či výkon herců, ale celková kompozice - příběh, komentovaný různými duchovními učiteli, filozofy apod., doprovázený bezva hudbou a úchvátnou grafikou. Byl to pro mě opravdu "wow" zážitek. Myslím, že se film povedl tak, aby byl srozumitelný a oslovil co nejvíce diváků, což předpokládám bylo a je cílem. Až s odstupem času jsem dokázala identifikovat, co mi na filmu vadilo a jak bych to potřebovala já. Já osobně bych přece jen více uvítala formu dokumentu, který byl zamýšlen původně, bez kýčovitého příběh, kde bych dala těm jednotlivým mluvčím více prostoru a nedabovala bych je. Nechala bych je mluvit ve svém originálním jazyce a jen doplnila titulky a celkově bych tomu filmu umožnila větší hloubku. Ale je jasné, že tato forma by zase nemusela vyhovovat ostatním a už vůbec by neoslovila takové široké spektrum lidí, jako tento film. Takže si myslím, že to bylo natočeno nejlépe, jak to být mohlo, a film má zaslouženou pozornost.
tomas.rubin
tomas.rubin
133 bodů
10
Wau! Normalne mi z toho spadla brada. Seděl jsem v sále ještě další 5 minut po titulcích a nemohl jsem pochopit, co jsem právě viděl. Je potreba si uvedomit, že máme v Česku opravdu světového režiséra, neboť to, jak takovej film dokázal Petr Vachler ukočírovat, je až neuveřitelný...Ano, film má extreme rychlé tempo a nenecha divaka ani na moment vydechnout. S čímž ja osobne mívám velmi často problém. Ale k tomutu žánru/typu filmu se ten rychly spád naprosto hodil.

Několikrát jsem mel během filmu slzy v očích a v zapětí jsem se dokázal rozesmát. Tolik úžasných záběrů Prahy a Šumavy ve vas doslova vyvolá hrdost na naši vlast.

Vizuální efekty jsou opravdu na světové úrovni! Je vidět, že se film neuspěchal a vse bylo opravdu doladěno do největších detailů za ty roky a roky práce. Hudba je taktéž famózní, skvěle ve vas dokaze zesílit emoce u jednotlivych záběrů a ještě více vás tahá do děje samotneho.

A absolutne nechapu tu kritiku, ze herci zde neměli co hrat. Videli jste ten film vubec? Nebo jste koukali jen na trailer? Protože film je založen na dost dobre napsanych dialozich mezi herci, u kterých navic panuje naprosto skvělá chemie.

Opravdu klobouk dolu ! Tohle je nejen nejlepsi Česky film vsech dob, ale jeden z nejlepsich filmů vůbec.
OmarTheMediocre
OmarTheMediocre
115 bodů
0
Tak když už se tu nahání rodina a známí, aby ohodnotit film, kterej neni ani v kinech, tak se s dovolením taky přidám. Film sem neviděl, ale podle recenzí lidí, kterym věřim je film nebezpečná ezo-sračka, takže za mě 0 bodů.
  • Ezo
Klimetka
Klimetka
115 bodů
1
Odešla jsem s botama na nohou, narozdíl od přítomných a Petra objímajících důchodkyň. Čekala jsem, že za to pětikolo za lístek, dostanu u východu ještě hrnec od Zepteru nebo podpis od nezvěstného guru Járy. Jednička protože se mi hnusí dávat tvůrcům nulu, ale včelu bych nejraději sejmula lepačkou.
AP
AP
27 bodů
10
Souhlasím s tím, co jsem našel na facebooku: "Herečka Sandra Pogodová na otázku, komu by film doporučila, odpověděla: “Všem ho moc doporučuju. Ten film je ohromně silnej. A je cítit, s jak krásným záměrem byl dělán. Ono to z toho vyzařuje....“