Fair Play

69%

Komentáře a recenze 35

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Anabolické steroidy podávané pod záštitou vlády, protože socialistický sportovec je prostě ten nejlepší na světe. Silný příběh o vrcholovém sportu v Československu v 80. letech s veškerou dobovou šedí a absurdysmem. Tvůrci neopomněli vsadit do příběhu ani práci StB, což už je značně provařené téma, ale pro neustálé připomínání těm co rádi zapomínají, je to stále na svém místě. Lehký psychologický nádech není na škodu. Hlavní devizou nejsou jen dobré výsledky ve sportu se šancí se dostat na olympiádu. Souhra lidských osudů nelehkého bytí s nelehkými následky převyšuje morálnost a touhy či snech po daleko lepších výkonech a lepším životě. Problematika je podána názorně s veškerými aspekty své doby, která odkrývá obrovský vliv státu do sportovních výsledků bez ohledu na zdraví sportovců. Snímek je natočen jako výpověď nelehké doby kolem sportu a osobního života. Snímek, který má co říct.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Ten film má několik předností, ale myslím, že zobrazovat normalizaci jako boj "dobra se zlem", jak je cílem režisérky (a přesně to jsou její slova), je zkrátka nešťastné. To, jak jsou hrdinky nekonečně nevinné a omlouvané v každém svém rozhodnutí a veškeré zlo systému se soustředí do konkrétních figurek typu "zlý estébák" a "trenér kariérista", celý problém hodně zplošťuje. Taky se pozná, že první bylo téma a jemu na míru se domýšlel příběh, takže ten zůstává čistě modelový a chybí mu osobnější rovina - o hrdiny jsem se nezačal moc zajímat.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Paráda. Skoro dokonalé retro drama se silným příběhem z nelehké doby. Je radost natrefit jednou za čas na český film, který snese ta nejpřísnější měřítka. 8.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Celý snímek je natočen na řemeslnou jistotu. Jsou v něm civilní herecké výkony, takže se hodně mlčí, mumlá a klopí oči k podlaze, dlouhé záběry, kdy někdo jen tak sedí u stolu a mlčí, občas někdo smrtelně vážně pronese nějakou tragickou větu. Film má také neutrální vizuál, takhle dnes české filmy zkrátka vypadají. Tak to prostě je, ale vzhledem k tomu, že to tak dělá 85% všech českých filmařů, tak se to zřejmě považuje za standard. Zajímavý námět a strašně málo emocí, škoda, tohle mohla být opravdu pecka.
bayern
13 716 bodů
8
Konečně zase slušný a hlavně pravdivý příběh z totalitních 80 let s neokoukanou hlavní hrdinkou a velmi zajímavým scénářem.Snímek se vrací k tomu,co se za socialismu dělo takřka v celém východním bloku a bohužel to pokračuje i v dnešní době i když se zdá,že ne tak okatě!
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7.5
Filmařská preciznost přetavená ve velmi milý snímek, který stylem vyprávění by v jistých ohledech mohl ve světě něco dokázat. Sedláčková vede velmi solidně herce, vizuálně servíruje nádherné záběry a střihově vše drží pohromadě a v tempu. Jeden z mála českých filmů, který mi udělal radost svou precizností a kvalitním řemeslem. Škoda, že tu takových není víc.
limeta
limeta
5 179 bodů
8
Aňa v roli matky přesvědčivá, pro mě dobře ztvárněná atmosféra a kulisa 80. let. Zajímavé téma.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6
Malý, komorní příběh o pár hercích, rekvizitách, prostředích, tak jak se dnešní české filmy točí. Pomalá vypjatá Pouta Radima Špačka o STB a komunismu to nejsou, i když Ondřej Malý zase hraje svini. Film získá na napětí až v poslední třetině. Televizních 55 minut by bylo skvělých a na obrazovce by to pak byl asi výborný snímek. Kdo ví, kam to mělo být. Na plátno, délku filmu, to chtělo mrazivější atmosféru, větší výpravu, či epičtější příběh. Všechno bylo někde na půl. Pokud tahle nadprůměrná televizní hra na pětníku ( co se týká prostředí, rekvizit doby: "jedno" auto na parkovišti) je filmem na Oscara za ČR, co pak ostatní české filmy uplynulého roku? Každopádně nejlepší film Andrei Sedláčkové, co jsem podle výpisu za režii viděl. Přál bych jí velký film. Navíc mám pocit, že se na české filmy díváme už jinou optikou, než na jiné evropské, či světové filmy.
  • Eva Josífková
  • poslední 1/3 filmu
  • atmosféra obyčejnosti, průměrnosti
  • děj se dal předvídat prakticky celý film
  • délka filmu versus zápletka
hp24
2 833 bodů
8
Trvalo docela dlouho nez se nekdo odhodlal venovat se dlouho diskutovanemu tematu ohledne statem rizeneho dopingu. A je dobre, ze se tak stalo a ze se film povedl - nejde o zadne mravoucne dilko a presto kazdy pochopi, v jake pozici byli vrcholovi sportovci v CSSR. Vubec jim nezavidim a vubec by me nelakalo v te dobe se rozhodovat, zda povinne "zobat", nebo se vybrane aktivity a vysnenych uspechu vzdat a jeste nechat rezim se mstit. A tem, co se rozhodli zobat chemii, aby se pak politici rozhodli bojkotovat LOH v Los Angeles.....to uz byla totalni prasarna od komousu. --- Herecke vykony i kamera skvele !