Melancholie

72%
Melancholie

Nový film Melancholia dánského režiséra Larse von Triera vypráví uhrančivý příběh dvou sester (Kirsten Dunst a Charlotte Gainsbourg), z nichž ta mladší se právě vdává. Svatební veselí se odehrává na starobylém venkovském sídle a všeobecnou sváteční náladu zakalí náhlá hrozba v podobě rudé planety s názvem Melancholia, která vystoupila zpoza slunce a s níž hrozí Zemi bezprostřední srážka. Režisér Trier je pověstný precizně gradovanou atmosférou s neočekávanými zápletkami i zvraty, které ústí do ještě neočekávanějšího konce. Pověstný je i náročným vedením herců – zejména pak hereček, z nichž se právě v Melancholii v hlavních rolích představí plavovlasá kráska Kirsten Dunst, známá například z velkofilmu Spider-Man či historického snímku Marie Antoinetta, a démonická Charlotte Gainsbourg, která omráčila diváky i kritiky svým suverénním herectvím v Trierově předchozím a značně šokujícím mysteriu Antikrist. (oficiální text distributora)




Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Krásně natočený snímek plný skvělých záběrů. Perfektní výkon předvedla hlavně Kirsten Dunst a to v příběhově méně záživné první části, která jí patřila, tak v té druhé, kde byla se svými depresemi nepřekonatelná. Náraz planety, který se blížil zahušťoval atmosféru neskutečným způsobem. Konec nehollywoodský, zpracování perfektní.. Hodně povedené.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Příběh dvou sester na pokraji hrozící katastrofy srážky jiné planety se Zemí. Film pro náročné diváky mající cit pro umění a myšlenkovou rozmanitost, neboť se jedná o jeden z nejmoudřejších a zároveň nejobtížnějších snímků dekády. Dánský režisér a scenárista v jedné osobě Lars von Trier se snažil o rozmanitost minimalismu a naturalistických sekvencí v daném spektru myšlenek o životním bytí každého z nás. Celé se to zabývá představami o životě na Zemi a smrti se zaměřením na konkrétní osoby. Emocionálně do všeho pronikají deprese a úzkosti, a to obzvlášť u diváků, kteří některé podobné situace zde vyobrazené sami osobně prožili. Děj jako takový tu však nemá v podstatě žádný význam. Centrem dění je převážně smysl okamžiku a jeho filozofie. Film je svou silou hodný k zamyšlení nad sebou samým v zájmu pokusit se oprostit se od životního chaosu a vymanit se z depresivní tmy a nicoty. Film, který rozhodně není pro diváky hledající jen popcornovou zábavu. Tady se musí setsakramentsky přemýšlet a divák, který vše podstatné plně pochopí, stoprocentně vyhrál.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Melancholia zkoumá hranice uměleckého kýče a mnozí ji proto nepřekvapivě za umělecký kýč i považují. Rozhodně jde ale o zajímavý film, který má potenciál diváka na konci smést spolu s hrdiny. U mě se mu topodařilo.


Dodatečné informace

Původní název:
Melancholia (více)
  • Dánsko Melancholie
  • Dánsko Melancholia
Premiéra v ČR:
26. 5. 2011
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Dánsko, Švédsko, Německo, Itálie, NSR, Francie
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
7,4 mil. USD
Tržby:
15,95 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Melancholie je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch