Osmdesát dopisů

56%

Komentáře a recenze 15

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Osobitý snímek trefujíce se do reality všedních dnů socialistického žití a nežití. Sonda matky se synem běhající po úřadech kvůli povolení odcestovat do Velké Británie za otcem velice věrně poukazuje na veškeré aspekty s tím spojené. Režisérovi Václavu Kadrnkovi se obrazem podařilo trefit atmosféru své doby, jaká skutečně byla a jakou si dnes už snad nikdo neumí ani představit. Dlouhé nudné čekání na chodbách a v čekárnách, dlouhé prohlížení listin úředníka, aby nakonec pronesl že ještě něco chybí, dlouhé a neustálé běhání od jednoho úřadu k druhému, zkrátka socialistická byrokracie v celé své kráse. K takové prezentaci je skutečně potřeba minima slov a Kadrnka to moc dobře věděl a náležitě toho patřičně využil. Síla obrazu vydá za tisíc slov a tento snímek je toho důkazem. Zde se opravdu mluví jen z nutnosti, což dává sílu autentičnosti. Neznámé tváře ve všech rolích jsou ohromným přínosem k věrnosti a hlavně uvěřitelnosti oné ponuré doby. Kudrnkovi v české kinematografii dokázal nemožné. Velice silný, věrný a autentický film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Je to natočené přesně tak, jak mělo. Předává to přesně tu uondanou, špatnou a nesnesitelně prázdnou náladu, jakou tvůrci jistě chtěli. Problém je, že nemám pocit, že by mi tím dali něco, co bych nevěděl.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6
Stejně jako 20% tak třeba i 80%. Trochu mi vadily stálé nadhledy, aby nebylo moc vidět okolí. Vlastně jakási sevřenost, nebyl ukázán větší celek, resp. reálie roku 1987, ale to byla asi otázka rozpočtu. Silnější autentičnost doby, nebo povýšení osobního dramatu ve scénáři by filmu prospělo, alespoň pro mne, jako diváka. Před výukou angličtiny se vytratila špetka "napětí", co znamenalo 80 dopisů a nebylo ničím novým nahrazeno. Zajímavé, studentské, experimentální, v roce 2011 jako debut výjimečné, klubové a podle této optiky i %.
sek
427 bodů
8
Neokázalé, jednoduché, ale intenzivní a oslovující