Čtyři slunce

59%

Komentáře a recenze 25

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Hořká příchuť ponurého života lidí, kterým buď osud nepřeje a nebo si to prostě nějak pokazí sami. Příběh ztroskotanců na pomezí nelehkého bytí a protloukáváním se životem dle možností a vlastních sil. Postav v příběhu je kupodivu mnoho. Každý má svoji životní dráhu kterého se ledabyle drží, což má za následek různá střetnutí z realitou a jistým bláznovstvím toho druhého. Hodně se tu poukazuje na problémy všedních dnů jak na straně dospělých, tak i mladých dospívajících jedinců. Všudy přítomná revolta bez sebemenší zodpovědnosti a úcty jednoho k druhému přináší neustále jen zášť a nerozum. Sociální drama se snaží na ničem nenechat niť suchou a dosti progresivně v mnoha ohledech tlačí na pylu. Do očí bijící je hlavně fakt, že na chování puberťáků mají vliv hlavně rodiče a to ve všech směrech. Na to tu je poukazováno velice často.  Takže určité moralizování a kritika zároveň. Po umělecké stránce však tomu přeci jen ještě něco chybí, ale jinak bylo jádra věci dosaženo. K zamyšlení tu toho je více než dost.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Na půl cesty. Rád bych podlehl, ale nejde to. Na to je to až moc povrchní. Ale jsem rád, že spíš než přepálené ambice jsem z filmu cítil promarněnou šanci.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
4
Nevím no, úplná sračka to sice není, ale je to celé divné, skoro všechny postavy se chovají jak hovada a idioti. Mám takový dojem, že už to nikdy nechci vidět. Je to zkrátka takový ten "divný český film", který vůbec neví, o čem chce být, tak jak všechny postavy v tomto filmu.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7
Prostě a jednoduše se mi to líbilo. Místo očekávaného drama to bylo chvílemi spíše úsměvné. Zejména scény s Karlem Rodenem vyvolaly úsměv na tváři nejen u mě. Ten byl ostatně vynikající, jako vždy, i když v jiné, méně obvyklé roli. Pár dní ze života filmových hrdinů plynulo přirozeně, ze scénky do scénky. Epizodky ze života byly často v nadsázce, kruté, ale zábavné. Film je nezatěžkaný tolik depresí a beznadějí, ikdyž je paradoxně, ze Slámových filmů, obsahově nejvíce tragický. Principy mezilidských vztahů se opírají o klasiku ze Štěstí. Pochopím, že na tento film může být pokaždé výrazněji jiný názor, já jej hodnotím pozitivně. Zajímavé je, že i zdánlivě tragický konec není vlastně tragický a člověk jde z kina s nejen teoreticky dobrou náladou. Některé závažné scény působí spíš karikaturně, stejně jako postavičky, ale to je dobře, neboť klasické autentičnosti, "dokumentárnosti" je ve filmu dost a Sláma překvapivě nabídl sarkasmus a trochu jiný styl.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
6
Od Bohdana Slány jsem čekal víc. Tak snad příště.
harry456
harry456
2 437 bodů
4
No, nebylo to zas tak špatné, ale v konečném důsledku špatně vyústěné a vlastně bez pointy. Navíc: Fakt, že nejlepší věc na celým filmu je závěrečný titulkový song od Vypsané fiXy filmu taky moc nepřidává. Herecké výkony jsou jakž takž dobré, ale valný dojem? Ne.
TemnýProrok
TemnýProrok
336 bodů
5
Postavy Čtyř sluncí jsou ne zrovna šťastní lidé, kteří proplouvající horko těžko životem.