Insidious

74%

Komentáře a recenze 28

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8.5
Pamatuji si,že když se snímek objevil,tak byl velmi nevýrazný a ještě nějakou dobu se o něm moc nemluvilo a český dabing k němu byl k nedohlednu. Těžko říct zda se ho dnes už dočkal. Nechápu jak tak výborný horor mohl být přehlížený. James Wan je vynikající vypravěč a řemeslník. Po technické stránce se nedá vůbec nic vytknout. Lekačky fungují,atmosféra je správně temná a mrazivá a napětí by se dalo krájet. Samotnou kategorií jsou masky,které vypadají výborně. Nápad s astrální projekcí kvituji,protože zas je to něco nového neokoukaného. Za mne rozhodně super!
Pete69
Pete69
29 372 bodů
7.5
Výživná duchařina, která je pro mě ještě stravitelná. První dvě třetiny filmu byly skvělé, hutná atmosféra, tajemno a klasické hororové lekačky i napínavé scény. Poslední třetina, kdy se vše vyjasnilo už mě tolik nebrala. Jako celek ale velmi slušný mysteriózní film/horor.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Tento mysteriozní horor sice důmyslně využívá zavedenou šablonu od éry 'Poltergeistu', avšak hrdě si jde svou nápaditou cestou a to opravdovou cestou plnou hrůzy a strachu. Využívá toho vskutku velkolepě a byť jsou motivy poměrně známé, svého účelu dosáhne. Velmi jednoduchý v ničem nenáročný příběh se vyvíjí volně se stále houstnoucí atmosférou, která je velmi dobře podporována do morku kostí se vtírající hudbou, z jehož použití na těch správných místech by mě i Alfréd Hitchcock radost. Kdo chce zažít během sledování strach nebo alespoň minimálně nervozitu, doporučuji snímek sledovat pozdě v noci o samotě za tmy a nejlépe se sluchátkama na uších. Tohle už poměrně dlouho žádný jiný podobně zaměřený hororový snímek nedokázal a tak se jedná takřka o raritu svého žánru a to bez použití krve a hromady mrtvol. Jasný důkaz toho, že i z mála se dá udělat hodně.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
U hororů se sice můžou stát daleko horší věci, než že se vyvíjejí a končí přesně tak, jak člověk čeká, tady to ale maličko vadí. Wan zkrátka natočil další horor z řady se spoustou filtrů a lekaček. Přesto pěkný - na zabití času akorát.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
James Wan is back! V Insidious vytvářel na mou nervovou soustavu celkem solidní nápor, ke cti mu také slouží, že na to šel jinak než většina americké produkce (tzn ne jen lacinýma lekačkama)..A něco mi říká, že před sebou možná máme budoucího krále amerického horroru (že Saw nebyla náhoda dokázal už při trošku podceňovaném Dead Silence)
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Žánrově převratný horror, který navozuje atmosféru zdánlivě jednoduchými prostředky, ale kde z toho opravdová husina. Velká klika je v obsazení hlavních rolí Patrickem Wilsonem a Rose Byrne. Paranormálno, rodinný horror a nečekaně abstraktní závěr skutečně vyděsí. Bravo.
lamps
lamps
15 150 bodů
7
Poměrně intenzivní a strašidelná duchařina, která si z prověřených žánrových prvků vzala jen to nejlepší, co divák vždycky zaručeně a rád zbaští. Scénář je sice slabší (vymyslete také v dnešní době originální horor), ale s formou si James Wan skutečně náramně pohrál a jeho nápaditá režie nenechává prakticky po celou dobu možnost k vydechnutí. Také herci jsou velmi dobří, atmosféra mrazivá a znepokojivá a hudba dostatečně výrazná, aby lekací scény pěkně podbarvila a zesílila jejich účinek. A kdybych řekl, že mi při závěrečné scéně nepřebíhal mráz po zádech, lhal bych jako když tiskne.. :)
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Dějově povedené a nějaké mrazení tento horor taky nabídne. Zápletka jaksi už omletá, ale své kouzlo má. Jen trochu toho napětí by mohlo být více.
hrumsrt
hrumsrt
9 188 bodů
8
Spojení James Wan a Patrick Wilson, to je holt osvědčená spolupráce. Duchařské zpracování, jakému je málo co rovno. Jak se mísí celé to duchařství s "vědou", tedy aplikuje se vyvolávání a jakoby ta expertní práce, má to kvalitu jaké je rovno jen opravdu pár hororů. Přestože atmosféricky to není tak dobré a už se to nevyhýbá několika klišé, tak jsem se vůbec nenudil. Ba pak v poslední půlhodince to vygradovalo do naprosté parády! Vizuálně to má mezery, to je holt pravda. Ale přece jen jde o film za pár drobáků! Filmové "monstrum" není zase tak oslnivé, ale v klidu vypomůžou duchové. Upřímně horory, kde mají nějakou větší roli děti pokládám za slabší, jelikož mě to nějak nebere a ty jejich herecké výkony jsou kámen úrazu. Často je to hodně podobný a tradičně rodiče trpí ochranářskou pózou, bez toho řešit situace konstruktivně. Nakonec svižný a skvěle vygradované horůrek. Závěrečná astrální cesta byla opravdu parádní, a pak samotné finále (dost možná lákající na sequel) už byla jen topová tečka. Doufám, že další díl s ní bude naplno pracovat. 80%
Klajnik
Klajnik
8 504 bodů
2
Obsah je dost debilní, ač náměť čerpající z konceptu astrální projekce je super. Na lidských postavách divákovi vůbec nemusí záležet. Plochost and plochost a ač oba představitelé manželského páru jsou schopní herci, tak s takovým scénářem si udělali ostudu. Několikrát jsem se během jejich interakce smál, protože jsem jim to vůbec nevěřil. Jenom jsem si představoval, že těm hercům samotným muselo být trapně během odehrávání některých scén. Film též většinou vypadá hnusně. Zeleno šedej color grading, prostory nějakýho nudnýho domu z předměstí a klimbající se kamera. Jediný důvod, proč to občas zafunguje je ten, že Wan dokáže vytvořit děsivou sekvenci. Postava démona je funkční a scéna, kde si brousí drápy, má kolem sebe karnevalové masky a z magnetofonu mu hraje "Tiptoe Through The Tulips" je velmi atraktivní. Mnohem radši bych viděl nějaký fantasy horror z načrtnuté pekelné dimenze a sledoval, jak si entity krátí čas. Bylo by to umělecky podmanivější než další nudnej příběh o strašidlech v domě. Teda netvrdím, že to nemůže fungovat. Wanův Conjuring 1 byl skvělej (3/5). Insidius zaostává ve všech směrech. 98% filmu nestojí za zapamatování. Jediným pozitivem je, že tu nějaké čtyři krátké scénky funguje, co se děsu týká a to je na film o stopáži 100min málo. Smutné je, že většina hororů nefunguje vůbec.