Dům

63%
Dům

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.

Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“.

Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým jí do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Příběh o nešťastné rodince, která to nemá jednoduché. Normální Matka, jedna dcera žije se ztroskotancem a životním amatérem a druhá zamilovaná do svého profesora. Otec neschopný projevit city a totální despota.. kdo jiný, než Miroslav Krobot by ho zahrál lépe. Pěkné drama, v tom jsme stále dobří a koprodukce SK/CZ vnesla do snímku trošku jiný rozměr. Depresivní film, ve kterém neuslyšíte dlouhé dialogy, ale stojí za shlédnutí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Po delší době povedený snímek vyprávějící rodinný příběh ze života. Rodiče mají své představy o dalším životě svých dospívajících dětí, kteří naopak jejich nápady nesdílí, čímž vzniká řada konfliktů a nedorozumění. Hlavním tahounem děje je přísný otec, což není nic nového pod sluncem. Všichni vzpomínáme na hvězdného Vladimíra Menšíka stavějícího vilu pro své dcery ve snímku 'Půl domu bez ženicha' (1980). Miroslav Krobot se stejně dobře zhostil stejné role a vůbec si celkově všichni výborně sekundují. Jemné vyprávění vytváří zajímavou životní etudu vedoucí až k zamyšlení, jestli je skutečně nutné mladým dospívajícím lidem stále něco diktovat, a nebo je daleko lepší je ponechat samostatnosti.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Rozporuplné dojmy. Všechny postavy do jedné jsem nenáviděl. Jsou to pasivní ignoranti (obzvlášť hlavní hrdinka a její matka), kteří si happy end vyloženě nezaslouží. Pokud to byl záměr a film má zobrazovat neschopnost dnešního člověka jít štěstí naproti, patří mu hodnocení, které mu dávám. Pokud to záměr nebyl a měl jsem s někým soucítit a mít ho rád, je to velký neúspěch.

Dodatečné informace

Původní název:
Dům (více)
  • Česká republika Dům
  • Česká republika A Casa
  • Česká republika A ház
  • Česká republika Dom
  • Česká republika Dum
  • Česká republika The House
  • Česká republika To spiti
Premiéra v ČR:
20. 10. 2011
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika, Slovensko, Česká republika
Přístupnost:
15+

Powered byJustWatch