Opravdová kuráž

76%

Komentáře a recenze 46

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Kvalitní western z pera bratrů Coenů. Místy až příliš ukecané,ale stále velmi surové a nekompromisní. Chtělo to vážně opravdovou kuráž natočit snímek o 14 leté dívce jenž chce pomstít smrt svého otce. Jenže,když patříte mezi režisérskou špičku,tak to není takový problém. Casting na jedničku!
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Pěkný a drsný novodobý western. Nejvíce mi byla sympatická postava pomstychtivé drzé a nekompromisní mladé holky. Když se přidal jednooký lovec hlav, tak to mělo opravdu šťávu. že bych byl z tohoto westernu u vytržení, se říct nedá, ale je to kvalitní snímek s osobitou režií a pěknou atmosférou.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 421 bodů
10
Jedná se o velmi povedený remake klasického snímku 'Maršál' z roku 1969, kde Johna Waynea vystřídal Jeff Bridges. Příběh malé Mattie Rossové toužící po pomstě za smrt svého otce rozehrává drsnou cestu neobvyklé dvojice za spravedlností. Přesvědčivá kamera zobrazuje skutečnou krajinu plného nebezpečí, kterou navíc zvýrazňuje povedený a hlavně trefný soundtrack. Herecké výkony na takovém stádiu, že herci své role nehráli, ale vyloženě žili. Tento dobrodružný western v mnohém překvapil a žánr opět posunul zase o něco dál. S onou klasikou se srovnávat nedá, neboť je každý hlavně vizuálně naprosto jiný. Dá se tedy říci, že snímek předčil veškerá očekávání.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Opravdové zklamání. Zatuchlé oldschool retro, které nenabízí nic nového. Nic, co by nenabídl libovolný půlstoletí starý western. A ať to záměr je či není, za padesát let se kinematografie změnila. Nebyl by špatný nápad na to reagovat. Je to dobře natočené. Jinak ale: Zív.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Pouhopouhé dvě přestřelky výborný western prostě neudělají...Asi jsem navíc čekal něco trošku jiného než ukecanou road movie z divokého západu...Ve výsledku to sice není špatný film, navíc herci jednoznačně válí (hlavně objev letošní sezóny Hailee Steinfeld), ale příběhově a dějově je to strašně chudý film, který i přes určitá pozitiva ve mně zrovna nějaké nadšení nevzbudil..6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Úvodem bych chtěl podotknout, že s příchodem Hailee Steinfeld mi poklesla čelist. Takový talent tady už opravdu dlouho nebyl a když jsem jí viděl ve zpravodajských reportážích, tak mám pocit, že o této dívence ještě hodně uslyšíme. Její přirozený výkon, o cíleném herectví hovořit přeci jenom ještě nemůžeme, je skutečně vynikající. Jeff Bridges je opět skvělý, zvládá všechny polohy své postavy a věřte tomu, že jeho postava rozhodně není černobílá. Je drsný, komický, zlý i nekonečně laskavý. Film s Johnem Waynem jsem neviděl, ale Jeff Bridges zde podává další skvělý herecký výkon své kariéry. Matt Damon mě už několik let neskutečně překvapuje svým hereckým rejstříkem a i když jeho postava je ve filmu zdaleka nejméně zajímavá, uhrál jí se ctí. Roger Deakins operuje s velkými celky, které k pořádnému westernu patří a pokud si budete chtít film prohlédnout na monitoru počítače nebo malé televize, tak se na to snad ani nedívejte. Opravdová kuráž je totiž komorní pouze obsazením. Carter Burwell variuje hudbu z amerických lidovek předminulého století a svým soundtrackem udělá jistě radost příznivcům kytarové hudby a folku. Nedočkáte se tak žádných typických westernových aranžmá nebo nějaké dramatické hudby, Coenovi pokračují v hudebním minimalismu filmu Tahle země není pro starý. Jak už jsem naznačil, násilí je ve filmu spíš tušené, než zobrazené, ale dojde i na několik ,,šťavnatých momentů“. Coeni se také dopouští dnes již obligátní citace Eastwoodových Nesmiřitelných:,,Střelím ho ze zálohy zezadu, ať mají ti vpředu respekt.“ Scénář Coenů je opět vybroušený a herecká akce připravená s timingem švýcarských hodinek. Film je velmi přirozený a příjemně plyne a na to, že je plný dialogů a akci obsahuje spíš sporadicky, v žádném případě nenudí. Přesto sledujeme jakousi light verzi, která v některých okamžicích vystrčí růžky. Abych se přiznal, do filmu jsem žádná přehnaná očekávání nevkládal. Westerny příliš v lásce nemám, pochopitelně až na pár výjimek. Opravdová kuráž však mezi ně definitivně patří.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
6
Jeff Bridges je frajer. Tahle role kovboje, kterej kdysi vzal opratě do zubů, tasil dva revolvery a rozjel se proti šesti nepřátelům, mu strašně sedí. Teď se ve svym vychlastanym věku snaží dokázat, že ještě nestojí za starou belu. Moc sympatických ženských postav ve filmu neni. Na poli schopných hrdinek bych jich napočítal na prstech jedný ruky. Častokrát je to fail jako Captain Marvel. Sympatický mladých holek je snad ještě míň. Hailee Steinfeld takovou roli sehrála. Sympatická a chytrá čtrnácka, která v doprovodu dvou kovbojů jede pomstít vraždu svého otce. Škoda jen, že film jako celek neni šťavnatější a dějově obsáhlejší. Je to totiž poměrně prostej film, ale po celou si drží tempo a na zábavnosti neklesá. Staré westerny jsou už docela nekoukatelné a nových je jako šafránu. Tenhle mám rád.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
8.5
Doopravdy nejsem fanda bří Coenů, ale tenhle film se jim doopravdy povedl. Já mám rád westerny a tenhle se mi líbí. Atmosféra je perfektní. Bridges je skvělej, Hailee Steinfeldová podala ve 14 letech neuvěřitelný výkon. Matt Damon taky dost dobrej. Záporáci vespolek doopravdy zlodušský,ale Brolin byl doopravdy zlej a Barry Pepper je dobrej herec na to, aby dost zlého zahrál. Na stejné úrovni jako originál.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Práce bratří Coenů je taková, že buď je to naprostá bomba nebo je to hodně dobrý. Toto je ten druhý případ, stylová zábava z drsného divokého západu v podání nečekaného průvodce, pěkně drsné malé holčička s copánky. Já jí prostě žral a s neskutečným Jeffem Bridgesem je to opravdu dvojka k pohledání. Matta Damona s knírkem jsem tam málem vůbec nepoznal, takže už jen to dokazuje, že zahrál na výbornou :-)
Standa.
Standa.
6 180 bodů
6
Tak tohle mi kupodivu zrovna moc nesedlo. Škoda, protože mám rád filmy od bratrů Coenů. I obsazení bylo v pořádku, ale prostě ne, nevím proč.