Další rok

69%

Komentáře a recenze 16

Dle počtu bodů
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
6
Asi tak to poslední, co mě napadá, že je tento film "příjemný" a "milý", jak se tu pořád opakuje. Trošku se bojím, že lidi moc nevidí za tu fasádu realismu daného hlavně typem hereckých projevů, a zapomínají, že jde o poměrně tvrdou "třídní kritiku". Namísto toho, aby film chápali ideologicky (jako ukázku bídy střední třídy v Británii), v něm pak vidí jen obecný pohled na "život, jaký je", jak kdyby to bylo cosi univerzálního a neměnného. Mike Leigh tak vlastně natočil film, jehož divácká recepce jde proti jeho záměrům.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Šťastný harmonický pár je tím přístavem klidu, kam se mohou uchýlit ti, kteří se plácají ve svých nešťastných životních osudech. Mike Leigh skvěle skloubil civilnost přístupu s hlubokou citlivostí a porozuměním pro své hrdiny. Maximálně obyčejný život má přitažlivost a půvab, prostě protože ti dva se mají pořád rádi a jsou vůči sobě velkorysí.
gomacabeza
gomacabeza
451 bodů
4
"Další rok" není vyloženě nudný nebo snad hloupý, ty dvě hodiny se dají v kině v pohodě "usedět" a přímo otravovat byste se nemuseli. Nicméně nevím, nakolik je pravděpodobné, že ve vás uvízne, bude komediálně bavit, či dramaticky drásat. A to i přesto, že postavy jsou rozepsány uvěřitelně, psychologicky to také není vycucané z prstu, ale je za tím skutečná zkušenost. Navíc velmi dobré herecké výkony vše jen umocňují. Je zde hned několik hodně zajímavých obrazových ztvárnění a nápadů, jakási vyšší zachycení v čase a to počínaje golfovým turnajem přes navazující grilovačku, kde si jde najít svoje. Toto plus nekonečné "ubrebentěné" řeči o nepojízdném nebo vykrádaném autě, neustále se hroutící, nepojízdní a podnapilí chudáci, uvědoměle pak o ekologických stopách nebo cestě kolem světa, do toho v zimě jeden nemastný, neslaný pohřeb. Je to na vás, ostatně jako vždy...