Gravitace

78%

Komentáře a recenze 106

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7.5
Audio vizuální nálož, která hlavně na velkém platně dokáže udělat parádu, ale obsahové je prázdná jako vesmír samotný. Technickou stránku vychytal Cuarón k dokonalosti a občas jsem si připadal jako bych byl ve vesmíru spolu s posádkou. Záběry na zemi jsou působivé a z toho věcného točení mi bylo až blivno. Herci byli slušní, ale pro mne jsou jen vedlejší článkem této vesmírné jízdy.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8
Tento film jsem sledoval téměř bez dechu a dokonale jsem se dokázal vžít do dobrodružství, které oba hlavní hrdinové zažívali. Sandra Bullock i George Clooney zahráli brilantně a po technické stránce se také jedná o skvostné dílko. Za mě jedna z vesmírných filmových legend, byť je film relativně mladý.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Po vizuální stránce zatím nejlepší snímek, jaký do této chvíle kdy vznikl. 3D efekt je plně využit, k tomu naprosto špičkový zvuk, a divácký zážitek z vesmírného prostoru je zajištěn. Zajímavostí jsou i nezvykle dlouhé záběry s přirozeným pohybem kamery, která vyjadřuje nelehké soužití ve stavu bez tíže. Snímek tak má i lehce dokumentární vyznění, zvláště co se týče prezentace trosek ze sestřelené ruské družice. Poukazuje se tím na problém tzv. kosmického smetí, o kterém se v současnosti často mluví. Průběh děje je pochopitelně zlehčen a urychlen. Ono třeba dostat se z jedné družice na druhou není zase až tak jednoduché, jak je tu ukázáno. Vnitřní požár se považuje za skutečně ohromný průser, už co se týče vzniklého žáru, jedovatých zplodin a vůbec úbytku kyslíku. Tady něco takového však Sandře Bullock nijak neublíží. Z vědeckého hlediska nesmysl, ale ve filmu nutný standard. Závěrečný návrat už je jen klasický dějový 'Happy end'. Snímek má dva divácké tábory. Jedni nad tím nepřemýšlí a užívají si filmový zážitek a druzí si mohou hlavu ukroutit nad vědeckými nesmysly. Buď jak buď. Bylo natočeno filmové sci-fi, jaké má po žánrové stránce být, které dokonce udává i nový filmový směr.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Výsledek je paradoxní. Gravitace splňuje všechny své velké sliby. Je plná úchvatných scén, které prostě musíte vidět na co největším plátně v co největší kvalitě. Nepřeháněl bych to s řečmi o jejich revolučnosti, o jejich potenciálu vzít dech nicméně nepochybuji ani na vteřinu. Spíš než o pokrok jde o zručnost a piplačku budící respekt, ale to kvalitě nabízené pastvy pro oči neubírá. V čem už Gravitace zadrhává, je plnění malých slibů. Těch, které film s takovým potenciálem ani nevyslovuje, protože jsou u něj považovány za samozřejmost. Předně jde o emocionální účast v příběhu ženy, jež musí na zemské orbitě po většinu stopáže zcela sama bojovat o přežití. Tento jistě silný motiv bohužel Cuarón rozvíjí nejbanálnější a nejsnazší cestou. Dopouští se logických nesmyslů, klišé, jimž se dalo s trochou vůle vyhnout. Řeči o nejrealističtějším vesmírném sci-fi padají jako domeček z karet a každá situace a překážka drží pohromadě jen díky naší benevolenci omlouvat děj aplikováním nejstandardnějších vyprávěcích vzorců. Realita končí v (asi, nejsem vědec) přesném vykreslení, jak by do sebe dva předměty ve vesmíru narazily. Jestli přítomnost těchto předmětů má smysl, už Cuarónovic netrápí - chronický problém Gravitace. Akce a reakce jsou bezchybné, ovšem příčina nemůže být víc vratká. Pětihvězdičkový film všechny tyto nedostatky může obsahovat, ale já o nich jako divák nesmím přemýšlet. Mně se nepodařilo vypnout. Jak tušíte podle výsledného hodnocení, není to do značné míry nemožné, ale bohužel jsem nikdy nebyl vtažen, na to bylo nedostatků příliš. PS: Ty dlouhé jednozáběrové scény jsou jistě skvělé, ale ztrácí sílu, když víme, že jde o počítačový efekt - doby Orsona Wellese jsou pryč, protože triky vzaly těmto exhibicím hodně z účinnosti tím, jak "snadnými" je učinily.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
3D asi bude boží, nicméně i na obyčejném 2D jde vidět, jak je tady ta technická stránka vypiplaná. Jinak se ale jedná o "obyčejný" survivol thriller, ikdyž fakt skvěle natočený. 7/10
muzz
muzz
18 035 bodů
8
Sandra Bullock konečně nedostala roli přiblblého diblíka, což bylo všechno na jedno brdo. Tahle role je dobrá, George Clooney výborný a nasnímaný vesmír vynikající! Trochu smutný, ale nemůže být každý den posvícení ;)
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Vysokooktanová akční jízda, kterou docení diváci s jemným smyslem pro humor, příznivci sci-fi spektáklů a skvělých hereckých výkonů. bez nadsázky nejlepší film z vesmíru v historii moderní kinematografie a troufám si tvrdit, že budoucí klasika. Na druhou stranu, řídký scénář a neustálé dějové repetice poráží brilantní forma. Bez 3D se na to ale nedívejte.
lamps
lamps
15 150 bodů
9.5
Na Gravitaci je toho hrozně moc k obdivování - na první pohled samozřejmě hlavně z hlediska stylu - ale nejlepší na ní je, že v součtu žádná složka nevystupuje nebo nezakrývá jinou a vše je v tak báječné rovnováze, jak jsme u špičkového hollywoodského filmu zvyklí. Délka záběrů a hluboká prostorová inscenace, tedy dva stěžejní postupy úvodního třináctiminutového záběru, se postupně mění ku potřebám vyprávění a vždy plně podporují jak plynulý vývoj příběhu, sestaveného právě kolem nutných přesunů a zastávek v neomezeně hlubokém prostoru, tak i maximální vtažení diváka, jehož pozornost je nenápadně vedena od záměrné fascinace prostorem (nejen díky kameře, ale zpočátku i skrze upřímně poetického řečníka Clooneyho, který dodává jinak neorganizovanému pohybu řád a směr) k pocitům protagonistky a k obavám o její život. Na 90 minutách není prostor pro jediné škobrtnutí a vše perfektně navazuje, nemluvě o bezchybném využití dalších stylistických prostředků jako zvuk, hudba a samozřejmě mizanscéna, která v Cuarónově podání vypráví z velké části sama. Nevidím jediný důvod, proč nenazývat mistrovským dílem takhle drahý ateliérový velkofilm, který do puntíku účelně, organizovaně a s ozvláštňující inscenací manipuluje s divákem, jenž ostatně někde uvnitř po ničem jiném ani netouží. Závěrečných deset minut = husina jak prase. Moc se těším na obnovené uvedení v kinech.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Film zaujme. Dobře natočené.
hrumsrt
hrumsrt
9 127 bodů
4
Snad nikdo nepředpokládal, že by to vizuálně nebylo výborné, takže chválit za tohle mi přijde snad i zbytečný.. U filmu za takový prachy si to nemůžou dovolit a spolehlivě nelze nic vytknout. Ještě se mi nestalo, aby devadesátiminutový film trval takhle dlouho. Zhruba první půlhodinku jsem si protrpěl v naději, že se to zvedne, že to nebude jen taková plující se nuda. Jenže ono se to nezlepšilo, ba naopak... Příběhově mi to přišlo až tragický, ale hlavně fakt nuda a zase nuda. Nejhorší film z kosmonautického prostředí, jaký jsem doposud viděl. Ještě, že to netrvalo tak dlouho, takže jsem si to pronudil a nazdar. Klasická oscarovka, kde tak přechází zrak, až bych ho přešel. 30%