Podezření

70%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Dlouho jsem si říkal, že se jedná o slabý kousek z Hitchcockova portfolia, bylo to takové rozverné, veselé a jen postupně děj dával tušit, že to bude napínavé. Poslední třetina vše bohatě vynahradila a Hitchcock opět ukázal, v čem je mistr.. mistr napětí a hutné atmosféry.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Poctivý Hitchcock. A jeden z mála případů, kdy mě neirituje Grant, kterého přes všechno to adorování prostě nemusím. Možná že mi úplně nevyhovoval konec, ale přes to jsem se nakonec přenesl.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Film Suspicion (Podezření – 1941) je i po letech mnohovrstevnatý příběh s odvážnými dialogy a skvělými hereckými výkony. Stydlivá dívka Lina (Joan Fontaine) se zamiluje do okouzlujícího playboye Johnnieho (Cary Grant) za kterého se i přes tichý nesouhlas svého otce vdá. Majetkové rozdíly a novomanželovo tajemné chování jí navede k myšlence, že se jí snaží sprovodit ze světa. Suspicion začíná jako komedie mravů, ale po úvodní expozici začne dostávat mrazivý nádech. Ze sympatického rošťáka se začne klubat chladnokrevný kalkulátor. Cary Grant, kterého publikum zbožňovalo právě v rolích odrzlých spravedlivých milovníků však Hitchcockovi nedovolil jít až na dřeň svého temného charakteru a paradoxně právě to filmu hodně pomohlo. Ve filmu rovněž uvidíte slavnou scénu se sklenicí mléka, kdy se Lina i diváci domnívají, že jí v ní manžel přináší jed. Za zmínku stojí i brilantní hudba slavného skladatele Franze Waxmana.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
slusne to odsypa, ale sklamal ma koniec ktory z thrilleru spravil nakoniec moralitu...
avenis
avenis
8 056 bodů
5
Plachá mladá žena se vdá za okouzlujícího gentlemana, ale pak má podezření že se ji snaží zabít. První film, který AH také produkoval. Sealyham teriér Johnnie je AH vlastní pes. V krátkém záběru se sklenicí mléka je využito světla napájeného baterií, takže mléko přímo září jedem. Joan Fontaine získala za roli Liny Oskara. AH bylo 42 let. (2014)
malkel
malkel
452 bodů
7
Hitchcock nejdříve překvapivě v pojetí romantické komedie... Ale to by nebyl on, aby se do toho po chvíli nepřipletlo nervy drásající napětí, které dokáží spustit jen obyčejné vlny u moře. A já už fakt nevím, jak se vždycky stane, že mistrovi skočím na jeho hru a nechám se sebou máchat jako s hadrovým panákem. Dalším důležitým faktorem je postava Carryho Granta, jehož přítomnost je postupně budována a společně s druhou hlavní představitelkou a pozorovatelkou příběhu hranou Joan Fontaine odkrýváme jeho mysteriózní chování i osobnost. U postav se taky často objevují jejich pocity či stavy znázorněné vizuálně, za což dávám obrovské plus. Bohužel musím lehce vytknout finále, kde bych si dokázal finální (vlastně ten nejdůležitější záběr) představit trošku delší, protože ne každému by mohl tak jasně sepnout. Silné ****