Faunův labyrint

81%

Komentáře a recenze 27

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Kouzelná podívaná,které k dokonalosti chybí opravdu jen malinko. Del Toro skvěle skloubil dva světy. Svět lidí a svět fantazie. Nádherný svět s úžasnou audiovizuální stránkou. Už od prvních minut mne film vtáhl do děje a já se zatajeným dechem spolu s hlavní hrdinkou objevoval tento tajemný svět.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Zajímavý příběh. Proložit Frankystické španělsko v období války s fantasy příběhem je prostě zajímavé. Prvky kýče však ve filmu jsou a spíše se mi líbí ta reálná část příběhu, než ta fantasy. Konec pro mě obtížněji stravitelný. Přesto hodnotím film jako celek slušně - 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Síla téhle alegorie je její osobitost, vztah den Tora k tématu. Není důležitá určitá mechaničnost a pro některé až banalita, protože emocionálně to skvěle funguje.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Před těmi 5 lety jsem byl z del Torova Labyrintu nadšen, teď už to nadšení zas až tak žhavé nebylo, ale pořád jde o hodně povedenou fantasy.
Fingon
16 886 bodů
8
70% Tak nevím, ale mám dojem, že Del Toro už to s příběhy zasazenými do doby druhé světové války (Devil a částečně i Hellboy, i když tam je to dáno předlohou) poněkud přehání. I když jsem se na tohle třásl jako na máloco, jsem Faunovým labyrintem poněkud zklamaný. Faun samotný vypadá jako záporák z Legendy nabarvený na modrozeleno. Ale je pravda, že Ivana Baquero vypadá dost dobře, a co teprve za pár let...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Režisér Del Toro dal filmu vše, pečlivě si dopředu rozkreslil veškeré scény, vymyslel si vlastní postavy, odmítl film natočit v angličtině, přestože mohl mít k dispozici dvojnásobný rozpočet a dokonce osobně přeložil i anglické titulky, protože si předtím pustil své filmy a byl upřímně v šoku. V hlavě mu totiž běžela jediná věc, tento příběh je dar z nebes a natočím ho přesně tak, jak chci!
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Během tohoto filmu jsem si připadal, jako by mě Guillermo del Toro usadil na kolotoč. Chvílemi se ocitám uprostřed vojenského tábora potlačujícího hrstku povstalců, znenadání jsem svědkem pohádkové fantasy plné roztodivných tvorů. Jízda je to jistě záživná, vzrušující a místami i napínavá, ale kolotoč časem viditelně ochabuje a rezavých míst, ať už je to nepochopitelná brutalita, která musela natěšené mladší publikum hodně šokovat, nebo mírné přehlížení a odsunutí Fauna s jeho úkoly na úkor války, přibývá a po skončení jsem měl dojmy poměrně rozházené. Každopádně už jen za námět a Torovu neuvěřitelnou vizuální progresivitu zůstávají oba mé palce výrazně nahoře.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Pěkné fantasy s pěkným příběhem v hororovém kabátku.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Víte, proč to dostalo Oscara za masky? Za tu jeho rozřízlou držku! ;) .. Žánrová všehochuť, s jasným rukopisem del Tora. Má to svůj specifický vizuál, který mi teda úplně nesednul, ale zároveň se mi dosti zapsal do paměti. Oceňuji postupnou gradaci zakončenou pro mě šokujícím koncem. Přes celou tu mystičnost a reálné zvěrstva druhé světové války to utváří něco, kde nevím, co si myslet. Ve spoustě ohledech je to nádherný, trikově extrémně poutavý. Jenže mě na tom cosi vadí, ať už často nevyrovnaná plynulost příběhu, nebo takový pocit, který to ve mě nechává. Nejvíc, mě ale štve ta rozporuplnost v poselství příběhu, na jednu stranu je tu ta dětská fantaskní nevinnost a oproti tomu zvěrstva války ve Španělsku. Střet reálného a nereálného je tady tak minimalistický a zároveň tak potlačený, že bych to část mě chtěla vychválit do nebes a druhá zároveň zadupat do země. Dvě paralelní linky, ve kterých se nám ukazuje samotná mysl autora, která je tak šílená nebo tak geniální. Celé je to prostě tak absurdní a zároveň tolik reálné. Nelze si tím projít aniž, by to ve Vás něco nezanechalo. Naprosto chápu hype a ohlas, který tohle má. Jenže pro mě je to tak různorodé, že nevím, jak se k tomu postavit. Každý si v tom najde to svoje, až pak to přijmete jako celek, tak v tom jistě vidíte tu genialitu. Ono tam je, to neupírám, ale spíše jen střípkovitě a celistvý obraz se mi z toho ne a ne vytvořit. 65%
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
Deprimujúco ladená fantasy rozprávka á la Tim Burton o mladej holčine a jej denných problémoch k ceste nesmrteľnosti. Snímok ako taký úspešne kombinuje prvky viacerých žánrov. Hlavne je to vojnová dráma, rozprávka, fantasy a v jednej scéne by sa dalo polemizovať, že aj gotický horor. Skrátka typický Del Toro a jeho švihlé nápady. O tomto filme už toho bolo povedané naozaj veľa. Zo všetkým súhlasím. Je to zvláštny film, no vo svojej kategórii stále dostatočne normálny. Krásna ukážka toho, ako sa dajú spojiť so sebou nesúvisiace žánre. Hlavná postava je veľmi sympatická, i keď v niektorých momentoch budete cítiť, že fakt mal pán režisér napísanú postavu pre trochu mladšiu herečku. Kostýmy úžasné a v prípade "požierača detí" priam hrozivé. Ostatné postavy sú na tom o trocha horšie, no to je skôr tým, že sú odsunuté do pozadia kvôli Ivane Baquero (hlavná predstaviteľka), Doug Jonesovi (Faun - klobúk dole majstre, že ste sa naučili scenár kompletne v jazyku, ktorý neovládate) a Sergi Lópezovi (Nevlastný otec hlavnej predstaviteľky - na komediálneho herca úžasný herecký výkon, dokonca až tak dobrý, že si budete želať, aby jeho postava zdochla ako vyhladovaný psisko). Vo výsledku môžem o tomto deprimujúco smutnom experimente povedať len jedno. Kto nevidel, nech odskúša. Za pokus nič nedáte. Funguje to ako skvelé rozprávke fantasy, krvavá vojnová dráma aj ako mysteriózny thriller. Len to má jeden háčik. Ani za nič to nie je horor (horor, je to asi tak ako tento komentár recenziou)...Keď nad tým tak premýšľam, zaujímalo by ma, ako by vyzerala Narnia, keby sa miesto točenia tohoto filmu pán Toro rozhodol zobrať post režiséra prvej Narnie...