Rodina je základ státu

69%

Komentáře a recenze 33

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Robert Sedláček jednou určitě natočí naprosto špičkový film, o tom už skoro nepochybuju. Rodina je základ státu to není, hlavně kvůli občasnému šustění papírem a nepřesvědčivosti, ale má k tomu sakra blízko.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Ikdyž mě po pár minutách zamrzelo, že nejspíš nebudu sledovat politický thriller (protože úvodní scéna v kanceláři měla neskutečné grády). tak celkový výsledek je víc než dobrý. Ano i takhle skvěle se dá natočit road movie, taky se u ní zasmějete, ale na konci spíš zůstane hořký úsměv. Sedláček po megaSráčích opět pevně v sedle. 7.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
6
Ze začátku solidní epizoda německé kriminálky i s potřebným vizuálem, která se v polovině změní na vykrádačku Intimního osvětlení Ivana Passera, což je docela trhlý, ale chvíli je to zajímavý. Jinak se to vleče, smysl to moc nedává a když to skončí, tak si na to asi moc nevzpomenete. Igor Chmela je v hlavní roli dobrý.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Na české poměry solidní drama, sice to působí velmi televizně, ale je to tam.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6.5
Celou dobu je to o jednom jediném, je každý z nás lump? Pravděpodobně ano i ne:). Lehce zdlouhavé, chvílemi mrazivě depresivní, jindy zbytečně popisné. Skvělý Jiří Vyorálek. Pravidla lži stále zůstávají Sedláčkovo nejlepším filmem.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
8
Doposud nejtrefnější pojmenování české současnosti v českém filmu. Všechna nasranost a znechucenost světem podaná s velkou grácií a vtipem (čili anti-Vorel a jeho odpudivý Miliardář). Pasáž, kdy se otcové rodin osaměle opíjejí, je jako Intimní osvětlení po 45 letech. Jinak mám moc velkou radost, že se Robert Sedláček nezakopal v poloprofesionalismu a poloamatérismu, na němž postavil Největšího z Čechů.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Nejlepší zobrazení současné české reality. Vždyť to všechno dělám pro rodinu, a fungující rodina je to nejlepší, co si můžeme přát. Pokud dělám vše pro blaho rodiny, nemůže to být přece nemravné. A navíc, jiní kradou víc, já jsem přece tvrdě pracoval a pak jsem podepsal pár věcí, které nebyly úplně košer. No jen pár podpisů, co je to za kriminalitu. Kdybych to neudělal, rodina by strádala ve skromných podmínkách. A protihráči jsou ti, co neměli tolik odvahy, příležitosti nebo byly morálnější odolnější? To si musí odpovědět každý sám.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
6
Oproti starším Sedláčkovým kusům je to zklamání. Celková myšlenka byla pěkná, několik scén bylo silných a neokoukaní herci tomu taky dodávali. Jenže dialogy byly tak nějak divně prozaické, jako by vypadly z české telenovely. Kamera taky nepředvedla nic moc neotřelého. Bylo to docela zajímavé, ale taky docela nuda.
gomacabeza
gomacabeza
451 bodů
4
Autor takových „hitů pro trochu jiného diváka“ jako jsou například „Pravidla lži“, „Muži v říji“ či „Největší z Čechů“ Robert Sedláček natočil poněkud rozpačitou temnou komedii „Rodina je základ státu.“ Děj pojednává o tom, nakolik je těžké rozlišit „svini v nás“, protože tu máme jednoho naprosto nevinně působícího civilistu, bankovního úředníka, který podepisoval věci nějak se tvářící, s trochu jinou podstatou. Zapletl se do velkého případu tunelování a rozhodl se nechat ty výslechy stranou a zaměřit se na svou rodinu - základ státu. Tempo filmu je velice rozvážné, protagonisté jsou hypnotičtí, svoje repliky odříkávají jako ve snu a navozují tím dosti stísněnou atmosféru. Ta dynamika rozjeté společnosti je pryč, začíná něco nového, zlé časy... Bohužel mám s filmem trochu problém, nedokázal mě upoutat ani na okamžik, v podstatě se dá říct, že spíš nudil a nevzbuzoval žádnou naději na stržení jiným, lepším směrem. Je to takové komorní drama o jedné „lepší“ rodince, máme v ní konfrontaci „Pepíků“ s Moravany, je tady jakýsi sociální střet vyloženě zazobaných s „pouze“ dobře postavenými. Ale co nám to přináší, to opravdu netušíme. Nemá to žádný společenský nebo umělecký přesah, je to prostě jen zručně řemeslnicky odvyprávěné komorní drama, kterému by slušel takový ten nedělní prime time na veřejnoprávní televizi. Ano – zní to jako televizní inscenace a to je opravdu málo, obzvlášť když uvážíme, kdo je Sedláček a jaký ten chlap má potenciál.
sek
427 bodů
8.5
Konečně film, který je aktuální a který je o něčem! Co se stalo s generací, která v 90. letech naskočila na vlnu velkých příležitostí? Co všechno ztratila? Neztratili (jsem) náhodou i sami sebe?