Solomon Kane

63%

Komentáře a recenze 33

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Dost milé překvapení. Akční béčkové fantasy ukazující, jak měl vypadat Van Helsing. To nejlepší z Conana, Hercula a Xeny na jedné hromádce. Jasné GP. Na hranici 3 a 4 hvězd.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Nemůžu si pomoct, ale kromě úvodu a masakru v lese, ve mně Kane moc nezanechal. Fantasy sama o sobě není můj velký kamarád, ale i tak jsem si od téhle nekompromisní řežby sliboval trošku víc. Velebená atmosféra a tajemný pohled Purefoye určitě ok, ale k větší spokojenosti potřebuju více. Ještě bych vyzdvihl parádní soundtrack, díky kterému dávám nakonec 5/10.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Pro fanoušky žánru a fajnšmekry je tento film perfektní. Detaily jako třeba 2x seknutí do krku aby byla setnuta hlava a podobné jsou perfektní. Příběh celkově dobře plyne a masky nejsou špatné. Solidní fantasy.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
0
Viděl jsem ten film asi 13 letech na mobilu. Dobrý film to nebyl (dnes to potvrzuji s jistotou), ale svědčí o tom i to, že si ho moc nepamatuji. Pamatuji si však, že jsem ho viděl a že se mi tehdy líbil začátek (prvních 10 minut). Ten je poměrně drsný. Chamtivý a po krvi lačnící Solomon dobyde pevnost a uteče ze spárů ďáblova vyslance. Později se snaží duši uchránit tím, že se stane mužem víru, ukrývá se v nějakém klášteře, kam čertova noha nemůže vkročit a odmítá znovu pozvednout meč. Tato divácky nevděčná část filmu se ale do půlhodiny změní, protože se k tomu donutí okolnosti a od čtyřicáté minuty Solomon zase zabíjí, ale už nenastane nic, co by nějak utkvělo v paměti. Finále je pak vyloženě tristní. Film nemá dobrej scénář ani oku lahodící formální zpracování. Snad to ale připomíná Hon na Čarodějnice, Kazatele nebo Van Helsinga z roku 2004 - i proto Purefoy připomíná Jackmana - také se jedná o temněji laděná fantasy, které si však na drsnost jen hraje, ač je Solomon Kane oproti Van Helsingovi rated-R. Na Van Helsingovi je však vidět větší rozpočet a obecně je to lepší film, řekl bych. Solomon je jen nekvalitní akční fantasy, jemuž jdou ve stopách filmy jako Já, Frankenstein nebo Drákula: Neznámá legenda...
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
8
Dobrej film. Člověka to doopravdy vrací do 80-tých let. Jako bych v pozadí viděl Verhoevenovo Maso a krev (jen slunou Italii vystřídala propršená Anglie) nebo Poslední údolí Jamese Clavella. Purefoy hrát umí, ne že ne. A tady navázal na Marka Antonia. Pete Postlethwaite a Alice Krige jako manželé Crowthornovi taky v pohodě. Výraznější role Marku Vašutovi taky sedla. Max von Sydov - to byla jen třešnička na dortu. Zatím jsem viděl jen na monitoru, takže hudba a výprava tolik nepůsobila. Dojmy doplním po návštěvě kina, protože na tohle dílko do kina určitě půjdu. Zaslouží si to. Řekl bych, že duch knih Roberta Erwina Howarda zůstal zachován (myslím, že i jeho kámoš Howard Philips Lovecraft by měl radost).
Pas
Pas
6 225 bodů
1.5
Přiznávám, nechal jsem se obalamutit temnou, sychravou a nekompromisně syrovou atmosférou, která se člověku zažere pod kůži. Navíc, film je poctou Howardovi. Také je plný comixových klišé dovedených ad absurdum, což je velmi zábavné. Každé umění (včetně pop-kultury a braku) promlouvá k publiku a má velkou moc. A tady se vynořuje zásadní problém. Co divákovi podprahově sděluje Solomon Kane? Že svět je černý a bílý a že hranice mezi dobrem a zlem jsou vymezeny příslušností k určitému náboženství nebo spíše kultuře? Kdo není s námi, je proti nám. Smutné. Tento počin je ve své přímočarosti daleko tupější než Kniha přežití. (btw: kolik lidí bylo považováno za černé mágy, protože trpěli nějakou fyzickou nebo psychickou poruchou?... a ejhle veškeré zlo opět pochází od nich). A ta hra na stylovost též není zcela uvěřitelná. Vašutovo: "That's cool" totiž není v pohodě... Z obecného hlediska je Solomon Kane špatný, zaslepený (a možná i návodný) film bez špetky nadhledu. Velice ošemetná záležitost. Proč je ďábel a na druhé straně křižáci a podobná verbež (zaštiťující se svatým právem atp., stejně jako Solomon) v módě? Je život podle narýsovaných lajn o tolik snadnější? Děkuji, nechci. Ani v umění, ani v politice, ani v soukromí. Aneb, jak říkávali naši předkové: Navrch huj; vespod fuj.
Toren
Toren
5 165 bodů
6
6/10. Překvapivě hodně drsné fantasy úspěšně rozbíjí hned několik příběhových očekávání a klišé, ale ve finále zařadí zcela nesmyslně zpátečku. Nízký rozpočet z toho smrdí na hony daleko... musím však uznat, že je to fakt slušný béčko.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
6
Hrdý brak. Něco takového tu nebylo léta.
kubas369
4 086 bodů
8
Dost dobrý fantasy bečko s ďabelsky sympatickým Jamesem Purefoyem, který je jako bastard zas neuvěřitelně cool což už dokázal v seriálu Řím, kde si vychutnal postavu Marca Antonia.
bidlobox
3 802 bodů
7
Film se mi líbil, ale nebýt pár drobných detailů, kdoví, zda bych si ho vůbec povšiml, případně zda mi mi tak bavil. Tak především: předlohu napsal R. E. Howard, autor Conana. To samo o sobě slibovalo zajímavou podívanou. Pak: film se natáčel kromě pár záběrů v UK především v českých lokacích, například na Zvíkově (tenhle hrad mám rád a za rohem). Ve filmu si zahráli i čeští herci, pochopitelně nemohl chybět nekorunovaný král českých vetřelek, Marek Vašut. Z toho lze usuzovat, že film vznikal v české koprodukci. No a potěšila i herecká přítomnost Pete Postlethwaite (jedna z jeho posledních rolí) a Mackenzie Crooka. No a co budeme namlouvat, roztomile jackmanovským stylem potěšil a pobavil James Purefoy!