Santiniho jazyk

55%
Santiniho jazyk
Plakát traileru

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění. Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až nakonec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět.




Recenze: Santiniho jazyk

Kinobox.cz
70%

Road movie po unikátních stavbách Jana Blažeje Santiniho, mysteriózní vyvražďovačka i duchovní thriller. Novinka režiséra Jiřího Stracha SANTINIHO JAZYK nabízí v duchu moderní doby 3 v 1. Je to dobře nebo špatně? A bylo od České televize moudré zařadit po rychlopalném záhadologovi Arnoštu Vašíčkovi (třídílná Ďablova lest) adaptaci přece jen sofistikovanějšího Miloše Urbana?


xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Šedivě vyblitý obraz by byl poslední problém, tenhle pokus o mystiku strhávají především toporné postavy tlačené k zádumčivým pohledům i ve chvílích, kdy je to spíš legrační (jak samozřejmě dokážou lidé v tomhle světě přijmout vraždu). Celý námět mě příliš nestrhl a pátrání po univerzální větě mě vlastně vůbec nezajímalo, protože jsem nedokázal pochopit, proč by měl být architekt Santini nějaká autorita vedoucí vůbec k přesvědčení, že by takovou větu mohl znát. Ani v ostatních aspektech to ve mně nevzbudilo příliš zájmu.
Pas
Pas
6 225 bodů
1
Santiniho jazyk je v podstatě kostelním bedekrem ve kterém žádný velký smysl nehledejte. Posbíráním některých historických postav jako byl Jan Nepomucký (1340 asi -1393) Jan Blažej Santini-Aichel (1677-1723) a faktů jako jsou sakrální stavby a jejich zjevný i skrytý význam .Jako dokumentární snímek by to nebylo ani tak špatné ale Strach s Urbanem se rozhodli, že z toho vytvoří za každou cenu mystery/krimi .Pokud byl stavitel Santini obdařen můzou a nesporným umem pak postavy v příběhu jsou obdařeny idiotstvím,strojeností a neumětelstvím.Rozvádět zde způsoby uvažování a hlavně jednání hlavních postav příběhu je zbytečné , tedy pokud nejste psycholog který se zabývá infantilním chováním dospělých.Oznamovací povinnost na vraždu už dnes evidentně chápou i malé děti .Pokud to byl Strachův pokus dát do protipolu genialitu Santiniho a demenci postav ve filmu pak tam chyběl humor.Pokud ne , pak je to scénaristické peklo a diletantství.Šifra mistra Santiniho je v tomto smyslu trošku (dost) obšlehnutá podle známějšího snímku od Rona Howarda ale na jedno kouknutí to ještě ujde.
hnidopich
334 bodů
0
Smál jsem se v kuse asi deset minut, když jsem viděl Viktora Preisse s koňským ohonem. Jeho postava, která je navíc absolutně zbytečná pro děj, mě vážně dostala. Scénář nedává absolutně žádný smysl, a to ani na té nejzákladnější úrovni, nonstop mnišské chorály, kostelní porno, jak já tomu říkám, pana Stracha mě přijde jak esence nevkusu, ekvivalentem tohoto filmu jsou takový ty náboženský obrazy, co prodávají Vietnamci, kde je Panna Maria a jednorožci a růžové nebe. Jiří Strach si dovolí říct o Tomu Tykwerovi, že zkurvil Parfém: Příběh vraha, a že by to natočil líp? Jak asi panebože? Jak by někdo, kdo absolutně nemá cit pro gradaci děje, vůbec neumí pracovat s hudbou (neví kdy ubrat, kdy přidat a prostě jede nonstop na plný plyn), mohl takový příběh natočit líp? Žádnej Stanley Kubrick to prostě není a nikdy nebude. Nebude dokonce ani ten Tykwer. Je to prostě katolický kýčař.

Dodatečné informace

Původní název:
Santiniho jazyk (více)
  • Česká republika Santiniho jazyk
  • Česká republika Santini's Enigma
Premiéra v ČR:
4. 12. 2011
Země původu:
Česká republika, Česká republika
Čeština:
Santiniho jazyk je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup