Akta X - Film

75%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Vím,že bych neměl,ale nemám na vybranou. Musím tento celovečerák porovnat s výborným seriálem. Film si z něj bere to dobré,ale zároveň ukazuje jak Aktům X sluší seriálová stopáž. Filmu několikrát docházel dech a nezachrání ho oblíbená dvojka agentů. Na druhou stranu není zde nouze o mysterióznost a napětí. 70%
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Seriál Akta X je moje srdcovka a vždy jsem se u něj příjemně bál. Celovečerní film si udržel napětí a stejnou atmosféru, jen je to trošku roztahanější a i přes celkem dobré téma film chvílemi nudí, což u seriálu bývalo jen málo kdy. Trošku z nostalgie bude mé hodnocení možná vyšší, než by mělo být, ale nemohu jinak - 75%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Upadající seriál bylo potřeba nějak povzbudit a jak jinak než Muldera a Scullyovou hodit na stříbrné plátno. Po předlouhém odkládání a nejistot se to nakonec podařilo a ejhle: dopadlo to na výbornou. Start filmu, kdy se hledá nahlášená bomba, což se Mulderovi podaří a která nakonec stejně exploduje následujícím zhroucením části budovy naznačuje, že to bude stát za to. A stálo. Konspirace opět vedou vládu k nekalým činům, Mulder dělá co může, aby všemu přišel na kloub a Scullyová se opět zodpovídá před vyšetřující komisí. Vlastně tohle všechno už známe z onoho stejnojmenného seriálu, ale vyšší rozpočet tomu dává větší punc. Nudné části jsou ty tam, vyprávění příběhu jde svým tempem kupředu a o očekávané dramatické scény není nouze. Celovečerní film se povedl a opět k sobě trochu přitáhnul divácký zájem. Tvůrci to však zase zprasili tím, že tento počin zařadili jako takový mezičlánek mezi 5. a 6. sérií seriálu, což tomu vůbec nepomohlo. Ba naopak. Když ale onen seriál přehlídneme, jako samostatný film je prostě skvělý.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Akta X zas tak dobře neznám, viděl jsem jen několik epizod, přesto si mě atmosféra tohoto snímku ihned získala. Až jsem dostal chuť podívat se na samotný seriál, což je asi největší klad, jakého může takovýto snímek dosáhnout.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9.5
35 000 let př. Kristem dojde k souboji lovců s entitami mimozemského původu. V současnosti se v Texaské poušti propadne do jeskyně malý chlapec. O pár dní později je v budovách FBI ohlášena bomba. Agent Mihaud a jeho velký tým s agentem Mulderem a Scullyovou jdou bombu hledat. Jenže ta exploduje v úplně jiné budově. Oba agenti se tak dostanou na stopu nebezpečného vládního spiknutí. Nejkultovnější seriál 90. let se dostal na plátna kin s velkolepým úspěchem. Film je inteligentní, drží se pravidel a nepodléhá televiznímu formátu. Přesto se však na pokračování dostalo až po mnoha letech z důvodu žaloby Davida Duchovnyho vůči Foxům z důvodu vyplácení tantiémů.
Zlobert
Zlobert
3 155 bodů
8
druhý nejlepší sci-fi horor světové kinematografie (po vetřelci samozřejmě :) a skvělá pocta a úchvatný nový impulz pro nejlepší hororový seriál televizní historie. bez debat.
Ombak_Penari
2 764 bodů
8
Film je v podstatě shrnutí podstatných myšlenek seriálu, to jest UFO a konspirační teorie, čili že UFO kolem nás skutečně poletují, že jsme pod vlivem mimozemských civilizací už od dob ledových a že o tom leckdo vysoce postavený dobře ví a snaží se to před námi tajit. A naší oblíbení agenti se tomu snaží přijít na kloub. Samozřejmě se na konci filmu vše vrátí do starých kolejí, aby si člověk mohl říci, že to tak možná skutečně může být, jen se to ještě neprovalilo. Film je podle mě udělán stejně dobře jako seriál, ale bohužel v podstatě nepřináší nic nového a obsahuje mnoho konkrétních prvků a scén, se kterými jsme se v seriálu již setkali. To je na jednu stranu dobré, protože divák to skutečně považuje za shrnutí myšlenek, na druhou stranu to fanouška nijak zvlášť nevytrhne. Samozřejmě oproti seriálu si ve filmu autoři mohli dovolit nákladnější efekty a scény, takže se tu dočkáme i pěkných sci-fi záběrů (bohužel mi závěrečná část filmu příliš připomínala scény ze série Vetřelec). Je to prostě takové nic proti ničemu s oblíbenými hrdiny a mytologií a dobrou koncepcí.
jvempire
jvempire
1 208 bodů
8
První film Akta X je povedená dlouhá epizoda plně v duchu seriálu.
Honza 13
611 bodů
9.5
Tento film nebudu porovnávat s legendárním seriálem. Považuji ho za velmi solidní a povedený i když to trochu pokulhávalo a chtělo to trochu víc drama a adrenalinu, má i tak svou váhu hodně vysoko. Pro fanoušky určitě něco úžasného. Herci: David Duchovny a Gillian Anderson opět skvělí.
jfuska
124 bodů
8.5
No, jsou to akta X. Tak už jen proto 50%. Mohli by být lepší. Ale rozhodně pro fanoušky doporučuji a každý by je měl vidět. První Akta X film. Na seriál to rozhodně nemá (tedy jak, na které díly). Ale celkově se mi to líbilo moc. Jen to mělo drobné "kosmetické" vady. Doporučuji.