Purpurová barva

74%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Vynikající Spielbergova adaptace kontroverzního románu Alice Walkerové The Color Purple (u nás byl tento film uváděn též pod názvem Barva nachu). Celie (životní role Whoopi Goldberg) je většinu svého života zneužívána muži: nejdříve je jako dítě znásilňována nevlastním otcem, s nímž zplodí během svého dospívání dvě děti, o něž ji otec připraví a prodá je k adopci. Později je přinucena vdát se za postaršího vdovce-Pána (Mister - Danny Glover), aby mu doslova otročila - starala se o domácnost a jeho děti. Albert-Mister je zamilovaný do Shug Averyové, bluesové zpěvačky; když Shug přichází zotavit se z nemoci v domě Mistera a Celie, vztah Celie a Shug přeroste z romantického obdivu v sexuální vztah. Shug inspiruje Celii k vlastnímu nezávislému životu. Postupně nejen ovlivňuje způsob, jakým Celie připouští, aby se s ní zacházelo, ale také ukazuje Celii, že vzdor k násilí neodporuje tomu, aby věřila a žila pro Boha. Je to také Shug, který osvobozuje Celii od Pánova otroctví nejprve tím, že ji miluje, a poté tím, že jí pomáhá založit vlastní nezávislou existenci - zakázkové šití. Od Shug se Celie dozví, že Pán (Albert) skrývá dopisy, které jí napsala z Afriky její uprchlá sestra Nettie, misionářka. Její dopisy, plné vzdělaného a zasvěceného pozorování života v africkém prostředí, nakonec vytvářejí pro Celii potvrzení správnosti její vlastní emancipace.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Depresivní příběh zneužívané černošské ženy hledající v násilném a netolerantním světě svou identitu. V mladém dospívajícím věku byla znásilněná vlastním otcem, který ji později prodal násilnickému farmáři, kterému takřka čtyřicet let sloužila. Natočeno dle knihy afroamerické spisovatelky Alice Walker, která byla i patřičně oceněna, a jedná se o velice odvážný a hlavně výrazný ženský hlas vzývající danou problematiku o ženském sebeuvědomování a sebevědomí. Kniha vyšla i u nás pod názvem ´Barva nachu´ a je napsána formou dopisů Bohu. O to víc bylo složité něco takového zpracovat do scénáře, čehož se chopil Menno Meyjes a povedlo se. Natáčení snímku se ujal Steven Spielberg a dá se říct, že se mu ohledně vizuální podoby a uchycení dramatizace povedl ohromný filmový majstrštyk. Hlavní role se ujala Whoopi Goldberg a pokud jí dnešní divák zná pouze s komediálních a akčních snímků, bude tímto nad jejím hereckým výkonem hodně překvapený. To ostatně platí i o Dannym Gloverovi v roli farmářského tyrana. Atmosféra je plná zlých situací, ze kterých není úniku. Emočních zoufalostí za doprovodu slz si tak divák užije více než dost. Je to zkrátka hodně o psychice, takže u vyloženě násilnických scén se nijak netlačilo na pilu a jsou tu takřka jen z donucení v rámci dějového vývoje. I když u jedné na začátku skutečně zamrazí. Všudypřítomné zlo však přesto příběh doprovází po celou dvou a půl hodinovou stopáž. Je to koncept problematiky, o jakém se dnes už nehovoří. Ti, co jsou diskriminováni z rasistických důvodů, se stejným způsobem, a mnohdy i horším, chovají k vlastním ženám. Co k tomu víc dodat. Snad jen to, že se tento snímek prostě musí vidět.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Spielbergův opus je vážně skvělý a silný film, ale ani tady nedokáže zajet hluboko pod kůži. Vše plyne podle plánu, emoce jsou přesně dávkovány a nic se neponechá náhodě, vše je vybroušené a čisté. Možná až moc. Nedokážu si to doopravdy pustit k tělu, i když uznávám, že natočit třicet let životu obyčejné černoské rodiny, aniž by to byla nuda, chce zručnost.. Výborní herci mě docela překvapili. Dal plný počet i přes dosavadní výhrady... ale ten neuvěřitelně šťastný konec to kazí... Odhaluje myšlenkovou chudost, kterou film ale asi zdědil už po předloze.
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Jen další z dlouhé řady Spielbergových majstrštyků, které ani nepotřebují komentář. Nevím, jak to ten člověk dělá, ale pokud divák vydrží 140 minut sedět jak přibitý u humánního konverzačního dramatu, tak to o schopnostech pana režiséra zkrátka něco vypovídá. Nebudu se rozepisovat o tom, jak je téma závažné a ušlechtilé, herci brilantní a příběh dojemný a lidský. Prostě si přečtěte obsah a krátce si představte nejkrásnější možný způsob, jakým ho zpracovat - a máte recenzi na Purpurovou barvu. I když každý to pochopitelně nevidí stejně..
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8
Steve mě velice překvapil. I když je to historický snímek, i přesto mně přišlo, že se od jiných snímků velice lišil. Takový historický snímek, který nás poposunul od období velkého Djanga (pře obč. válkou) a narazil na dobu černých služek. I když tento film spíše popisoval situaci přímo mezi černochy. Whoopi dostala dramatickou roli a brala ji opravdu vážně. Ani jednou se snad nezasmála. Na konci jsem uronil kroupu a byl rád, že to dopadlo takto. Glover si zahrál zápornou roli, kterou také vzládl perfektně a na konci mi ho bylo i trochu líto, nakonec po letech utlačování Whoopi ji zastil věčné štěstí. Purpurka mě potěšila, ale přišlo mě, že Černobílý svět (který se odehrává téměř ve stejné době a je kupodivu některými scénami podobný) byl trochu zajímavější. Nicméně herci odvedli perfektní práci a Steve taky.
krakenvalo
krakenvalo
1 452 bodů
10
Tak co napsat ale tento film je bomba na tu dobu kdedy bol natočený fak bomba take filmy sa točia málo a to je podľa mna chyba a veľka lebo tento film sa dotkne každého, ja som tento film pozeral dva dny za sebou lebo fakt ako Steve je frajer a hlavne Whoopi Goldberg lebo vela zaleži aj od herca ako sa do teho vžije a proste ona sa do teho riadne vžila umna velka poklona a hlavne ten dej ked jej mladšia sestra pride za nou a jej mandzel ju budze chciet znasilnit cestou do školy a pak ju vihody a ona mu povie 'OD TEBE MNE MUŽE ODDELIT JEDE TAK SMRŤ¨'vtedy som nepochopil prečo on zastal fakt kto ten film nevidel odporučam vám ho je to pecka film