Občanský průkaz

75%
Občanský průkaz
Film se odehrává v Praze mezi lety 1974–1977, tedy v době nejtužší normalizace. Jaká to jsou léta pro Petra, který je zároveň vypravěčem příběhu, a jeho kamarády Popelku, Aleše a Míťu? V patnácti dostávají občanský průkaz, v osmnácti se snaží získat modrou knížku a uniknout tak vojně v komunistické armádě. Mezitím poznávají nejen první lásky, ale i skutečnou tvář sebe samých a svých rodičů...



Recenze: Občanský průkaz

Kinobox.cz
75%

Stejně tak v sobě Občanský průkaz skrývá díky spoustu mimořádně emotivních scén, které dokáží pořádně sevřít hrdlo, ať už je to květinová vzpoura, ponižující prohledávání nebo obyčejný babiččin strach o vnuka. Zkrátka a dobře, tohle není balastem zahlcené Vyprávěj, Občanský průkaz je kondenzovaná realita všední normalizačního dne!


Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Občasný průkaz je povedeným kouskem, děj se odehrává za normalizace, což táhne. Svět tehdejších začínajících mániček je dle mého názoru zpracován dobře a autenticky. Mladí herci zahráli znuděné rockery, kteří nenávidí režim dobře, film má spád i humor.. dobrá práce.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Kdyby to nebylo tak dlouhé a kdyby dokázal scénář udržet niť, mohla by to být sice stylizovaná, ale docela zajímavá historka ze svojí doby, podobně jako Pelíšky, jen o něco méně rozňuňané. Takhle to ale prostě jen "je". Co do děje se mi těžko věří, že lidé všech postavení a věkových kategorií celé dny řešili pouze a výhradně politiku, jak vyznívá zde. Není to tak trochu opak normalizace? Ale to by mi mohl potvrdit, nebo vyvrátit jen někdo, kdo tehdá žil.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Jarchovský až moc vzpomíná na Pelíšky...někdy to je ku prospěchu filmu, nicméně vyčůranost a do jisté míry i umělost z tohohle snímku na mě mávají už z neskutečné dálky, a to tentokrát prostě nejsem schopný jen tak přejít. Takže žáden zázrak, ale jen dobrá komedie...6/10

Dodatečné informace

Původní název:
Občanský průkaz (více)
  • Česká republika Občanský průkaz
  • Česká republika Identity Card
  • Česká republika Občiansky preukaz
Premiéra v ČR:
21. 10. 2010
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika

Podobné


Powered byJustWatch