Gepard

75%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Mám rád výpravné hjistorické filmy a tak jsem se na Geparda moc těšil. Velmi dobrý úvod do Italské revoluce, poté přislo pomalá příprava na odcházení šlechty a film začal uvadat. poslední plesová hodina mě vyloženě naštvala, byť to bylo hezké pro oko a musím vyzdvihnout skvělý a velmi aktivni komparz. Filmu vévodí Burt Lancaster, Alain Delon hrál druhé housle a Claudia Cardinale byla jen pro potěchu oka. Dlouhá stopáž, dlouhé nudné pasážé, ale také krásná výprava.. po technické stránce skvělý film, scénář je ale zvláštně a roztahaně uchopený.. Nevím, jak tento film vlastně ohodnotit..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Claudia Cardinale, Alain Delon, Terence Hill a Burt Lancaster v jednom filmu. A v mistrovském filmu. Mimo jiné filmu s nejlépe ztvárněným aristokratickým plesem. Plesy byly v šedesátých a sedmdesátých letech vůbec hodně populární a jsou v kdejakém filmu. Tento však všechny naprosto převyšuje. Tříhodinová stopáž se na takový film bude zřejmě zdát dost dlouhá na to, aby mohla být očekávána nuda a však chyba lávky. Silná literární předloha dala vzniknout pevnému scénáři vytvářející atmosféru nádhernými scénami v působivé elegantní až extravagantní kompozici kostýmů a prostoru. A právě to převyšuje krásný ucelený dojem z příběhu. Každá scéna je dost dlouho na to, aby propojila svět daných problémů s charaktery postav a jejich vzájemných vztazích. Duševní klid a společenská vznešenost v uzavřeném prostoru vyjadřuje dynamiku formálnosti šlechty, která začala ztrácet vliv, zatímco střední třída je na vzestupu. Jedná se převážně o konverzační příběh, ve kterém jsou dialogy používány k shrnutí politické situace měnící se Sicílie, kde se celé dětství odehrává. Snímek se tak dívá na revoluci a politiku drobné buržoazie v roce 1860, založeném na stejnojmenném románu Giuseppe Di Lampedusy. Přináší vizuální podívanou na danou dobu, herecké koncerty, ve kterých nejvíce vyniká především Burt Lancaster a dojemnou vizi staré Itálie v morální malbě rodinné historie. Film právem oceněný na festivalu v Cannes.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Tříhodinový test trpělivosti, v němž je odměna za tolik času stráveného s filmem stěží adekvátní. Můj první střet s Viscontim dopadl opravdu neslavně. Mám rád pomalé filmy, ale z jejich pomalosti musí něco vyplývat. Tohle je jen nestravitelná nuda občas ozvláštněná hezkou kamerou. Musím se přiznat, že jsem to nezvládl vstřebat a poslední hodinu jsem sotva vnímal.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Ve své podstatě je úplně jedno, že dnes se filmy točí jinak. Oni se filmy točily jinak i v roce 1963, kdy měl Gepard premiéru. Podstatné je, že Visconti byl génius a Gepard je vzácnou symbiózou výtvarného zážitku, dramatu a koncertu. Sicílie je úchvatná, herci jsou přesvědčiví a Nino Rota válel. Majstrštyk.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Příliš dlooooouhá prezentace krásných obrázků a herců, která bezpochyby podnětně vypovídá o své historické etapě a oplývá až básnickými dialogy s nemalou hloubkou, ale v součtu jsem si z ní opět odnesl jen vzpomínku na oči Claudie Cardinale. První dvě hodiny mě to ještě zajímalo a byl jsem zvědavý na další osudy postav, ale Visconti pojednává především o době a mravech šlechticů a je mu nějak jedno, že diváka k postavám nakonec ani nepustí. Závěr mě nezaujal a poslední hodina tak unavila, že další šanci už tomu téměř určitě nedám.