Křižáci

71%
Křižáci
Plakát traileru

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova.

Legendární adaptace historického románu Henryka Sienkiewicze, kterou režisér Martin Scorsese vybral mezi 21 nejlepších filmů v dějinách polské kinematografie. Na pozadí heroické bitvy u Grunwaldu, v níž v roce 1410 slavně zvítězila slovanská vojska nad křižáky, se odehrává milostný příběh rytíře Zbyška a dvou krásných žen – Jagienky a Danuše. Křižáci jsou jedním z nejnavštěvovanějších a nejúspěšnějších polských filmů, v Československu jej zhlédlo více než 2,5 milionu diváků. Premiéra se uskutečnila přesně v den 550. výročí bitvy u Grundwaldu, 15. července 1960. (Bardzo fajný festival)




Pas
Pas
6 225 bodů
8
Standardní historický film své doby nese všechny znaky romantického uchopení historické látky. V českém prostředí by mu nejvíce odpovídal JAN ROHÁČ Z DUBÉ. Hodnotím-li film z tohoto hlediska, vyniknou více v tomto rámci historické znaky konfliktu přes více či méně prezentní uchopení postavy krále Vladislava I. -Jagiella. Bitva u Grunwaldu znamenala fakticky zastavení středověkého Drang nach Osten a v případě polského státu dočasný mocenský, územní, ale i hospodářský rozmach. Za připomenutí stojí i ve filmu zmíněná účast českých žoldnéřských bojovníků, mezi jinými i Jana Žižky na polské straně.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
10
Film z doby, kdy vrcholila tisíciletá bezohledná vláda církve Evropě, není sice tak poutavý jako kniha, ale stejně jako ona odolává vlivu času a pro mě zůstává atraktivní i po 50 letech od svého vzniku. Porážka řádu odstartovala občanské nepokoje a odpor k pokrytecké církvi, který vyústil až v reformační snahy počátku 16. století. Filmu není - vzhledem k datu vzniku - co vytknout. Jediné, co vadilo mně, bylo datování. Stejně jako třeba u Kladiva na čarodějnice se zde jediným střihem posouváme často i měsíce dopředu, aniž by na to byl divák upozorněn. To sice nemusí být pro většinu lidí až tak zásadní problém, svědectví o utrpení lidí se tím však poněkud zlehčuje. Ale tím si nemusíme tento téměř akční velkofilm kazit.

Dodatečné informace

Původní název:
Black Cross (více)
  • Polsko Křižáci
  • Polsko Black Cross
  • Polsko Cavaleiros Teutônicos
  • Polsko Die Kreuzritter
  • Polsko I cavalieri teutonici
  • Polsko Keresztesek
  • Polsko Knights of the Teutonic Order
  • Polsko Krzyzacy
  • Polsko Les chevaliers teutoniques
  • Polsko Los caballeros teutónicos
  • Polsko Ristiritarit
  • Polsko Sidirofraktoi ippotes
Země původu:
Polsko
Ocenění:
Žádná ocenění