Mnichov

76%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Jde o několikáté filmové zpracování známého případu a tak v podstatě nepřináší nic nového. Je jen zpracován zase o něco jinak. A mistrovský rukopis Stevena Spielberga je skutečně znát. Jde o mimořádné dílo pojednávající okolnosti oné události, které se emočně dostávají do srdcí diváků a vyvolává u nich vytvořit si svůj vlastní úsudek. Násilí opravdu vyvolává jen další a zbytečné násilí a taková je kupodivu i myšlenka celého filmu. Snímek sice vyznívá jako další obyčejný zábavný akční thriller, ale přes své syrové konfrontační momenty a krapet provokujícími aspekty určitých událostí vlastně poukazuje na reálné nesmyslné použití násilí, které přežívá do dnešních dnů.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Snaha o ambivalenci a nejednoznačnost, což není samozřejmé (ale ani objevné). Pro všechnu tu sošnost ale film vyvolává velký odstup. Jinak asi nejdivnější juxtapozice akce a sexu, jakou si vybavuju. Nakonec mě to ale hlavně nudilo, protože point je jasný tak nějak celou dobu.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Kniha George Jonase popisující atentát na izraelské atlety na olympiádě v Mnichově roku 1972 se stala bestsellerem, ale její převedení na plátno trvalo více než 20 let. Rozhodně to však tématu neubralo na skandálnosti, ba naopak. Po brutálním teroristickém útoku se izraelská předsedkyně vlády Golda Meier (Lynn Cohen) odhodlá k razantní odezvě. Izraelská tajná služba Mosad vybere svého člena Avnera (Eric Bana), aby se stal šéfem speciální tajné špiónské buňky, která má za úkol atentátníky najít a povraždit. S přibývajícími mrtvými a více či méně úspěšnými atentáty však sami agenti pochybují o svém poslání. Steven Spielberg se netají svými názory a svůj opus Mnichov nabízí jako materiál k diskusi, která se ovšem začala odehrávat v médiích již hodně před premiérou filmu. Dokonce se přihlásil i jeden z přeživších atentátníků, který Spielbergovo dílo otevřeně kritizoval. Stejná kritika se však režisérovi dostala i z řad Izraelců. Film však nabízí divákovi doslova magický zážitek. Funguje jako brilantní thriller i jako psychologické drama. Spielberg skvěle dokázal navodit atmosféru a Mnichov tak rozhodně nepatří mezi filmy, které by měly vidět citlivější povahy. Autenticitě napomáhá pečlivá výprava a vizuálně doladěná složka evokující filmy ze 70. let. Svou úlohu však sehráli i skvělí herci, kromě osvědčeného Geoffrey Rushe nejvíce zaujme soustředěný výkon Erica Bany, který po neuvěřitelně komerčně úspěšné sérii filmů táhne celý film. Mnichov se hrál v kinech po celém světě bez žádné reklamní kampaně (nutno dodat, že bez placené, samotné uvedení plnilo stránky všech novin) a Spielberg si z pozice autora díla vynutil i různá distribuční privilegia. Mnichov byl nominován na 5 Oskarů včetně toho za nejlepší film.
sabule
14 227 bodů
9.5
Tento napínavý snímek jsem si dost užil a kdo se trochu vyzná v historii a atentátu na izraelské sportovce na olympiádě v Mnichově,tak by si ho neměl nechat ujít.Velmi dobrý výběr herců počínaje Hulkem a konče Bondem a jejich hledání a potrestání hlavních viníků onoho atentátu.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
6
Až nechutně akademický Spielberg, u kterého jsem měl permanentní pocit, že si „božský Steven“ přečetl, co všechno leze kritikům na nervy a pokusil se tedy vyjít „zlým jazykům“ vstříc. Možná je to dáno tím, že jsem se k tomu filmu dostal až po Letu číslo 93, možná je to dáno mou oblibou v Schindlerův seznam, ale u Mnichova jsem se většinu času nudil. Z filmu na mě sálal doslova chlad, přes který jsem příběh sledoval nejen coby fyzicky, ale především emočně nezúčastněný divák (což mi u téhle látky přijde až neuvěřitelné). Počáteční masakr byl tak útržkovitě podán, že nebýt seznámen s okolnostmi tehdejšího útoku, zřejmě bych tak úplně nepochytil, co se vlastně kde komu stalo. Spielberg se za pomoci syrové kamery a perfektní dobové atmosféry snaží seč může, ale na rozdíl od Kauzy CIA Roberta De Nira jsem nebyl zaujat samotnou spletitostí způsobu práce (které se tvůrci nijak zvlášť nevěnují), díky čemuž mi tu chyběl protipól k té úmyslně chladné atmosféře. V Kauze CIA jsem to vnitřní zničení hlavního hrdiny (i přes Damonův herecký minimalismus) chápal díky všemožným ukázkám práce tajných služeb, Bana mě nepřesvědčil ani řevem během soulože.
avenis
avenis
8 056 bodů
6
Velmi dlouhé, napínavé, smutné. Základní myšlenkce, že zlo plodí zlo a pomsta vyvolá odvetu, bylo učiněno zadost. Film je plný smrti a příprav na smrt. Politické pozadí je nutno znát, jinak se divák ztrácí. (21.9.2022)
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8
Původně jsem si myslel, že půjde o nějaké ekonomické drama, pak se z toho vyklubala Mnichovská olympiáda, ale místo oné olympiády se nakonec příběh zasadil do událostí po olympiádě. Steve to udělal docela zajímavé, ale přišlo mi, že třeba Affleck si s arabským světem v Argu pohrál líp. Do Banovi role by se klidně hodil Bale, ale Eric to také zvládl. Nicméně, krásně zfilmovaný pravdivý příběh, kde jsme měli trochu současnosti a trochu minulosti (na rok 72).