Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem

72%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8
Hodně silných 80%. Možná to bylo zbytečně dlouhé,ale mě to nevadí. Vše to tak krásně pomalu plyne a vy se necháte jen unášet. Pitt je opět skvělý a spolu s Affleckem táhnout film vpřed. Velkou zásluhu na mém hodnocení má také hudební podklad o který se postaral skvělý Nick Cave.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Poetický manifest loserovství, který motivů westernu jen využívá pro něco "většího". Nicotný a iritující Casey Affleck tu stojí proti velkolepému a svou velkolepostí značně unavenému Bradu Pittovi, aby tím za všechny "druhé v řadě" odvyprávěl svůj příběh. Velmi silné...
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Napoprvé jsem to ani nedokoukal, no napodruhé už to bylo mnohem lepší. Ospalé tempo vůbec nevadí, brutální stopáž jsem taky už nevnímal a tenhle netradiční western jsem si fakt vychutnal. 7.5/10
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Kdybych měl na popis toho filmu použít pouze jedno jediné slovo, vybral bych si zřejmě "podmanivý". Vyprávění tak hladce plynoucí, že bych z něj nevystřihl jediný záběr, a to se jedná o 150 minutovou plavbu zcela mimo hlavní proud hollywoodského manistreamu, kde se pramálo střihá, herecké výrazy nahrazují desítky slov a artové záběry na dominantní přírodní sconérie, které v Gladiátorovi vyznívaly jako pár baladických veršů v konvenční masové próze, jsou tady na pořadu dne takřka v každé scéně a tvoří charakteristickou meditativní symboliku celého díla. A když dojde čas na verbálno, mohutně se hlásí o slovo oba titulní báječní herci, mezi nimiž to od začátku až neskutečně jiskří a rovina jejich osobního konfliktu funguje snad nejlépe, jak bylo vůbec možno - Affleck je dokonale podivínský a nevypočitatelný parchant, kterému bych přál víkendové doučovací hodiny matiky až do konce života, Pitt je neuvěřitelně charismatický a vyzařuje takovou vnitřní sílu, že bych si snad i oblíkl boratky a šel vyznat lásku mojí matikářce z gymplu, kdyby mi to přikázal. Vyjma emocionálně netečného vyústění jejich duelu, které mě neuspokojilo možná i proto, že i samotný Jesse je navzdory Braďákovu charismatu jen parchant, k němuž si člověk těžko hledá cestu, mohu pět opravdu jen slova chvály. Deakins odvedl standardně nadpozemskou a tudíž zřejmě akademicky nedocenitelnou práci, hudba zůstane v hlavě ještě dlouho po projekci a Andrew Dominik protrpěl záchvat filmařské kreativity, kterou s trochou štěstí ještě někdy zopakuje. Jiný western, avšak progresivnější než všechna ostatní žánrová díla za dlouhá léta.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
9
Neokázalý, pomalý film, jehož poetičnost šíleně nabírá na tíživé síle během posledních 30 minut. Perfektně zahrané, natočené i odvyprávěné a možná nejlepší role Caseyho Afflecka.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
4
Oh, co k tomu říct? Asi jen: Dlouhé, dlouhé, kurevsky dlouhé!!! A proto bohužel i šíleně nudné. Sorry Brade 2* (30%)
bidlobox
3 802 bodů
7.5
Nejsem úplným příznivcem westernů, když se na nějaký podívám, tak to musí být hodně opěvovaný kousek nebo alespoň western kombinovaný s jiným žánrem. Což byl tento případ, protože se jednalo více o životopisný film než o nějaký western. Představuje nám Brada Pitta v trochu jiné poloze než na jakou jsme u něj zvyklí (ale jsme u něj vlastně na nějakou polohu zvyklí?), jako amerického psance, pronásledovaného zákonem v deseti státech unie. Proto film příliš neoplývá akcí, jak by se dalo čekat, zaměřuje se spíš na to, co se jeho postavám honí v hlavě a na podivné přátelství a osudovou konfrontaci Jesseho Jamese s mladíčkem Robertem Fordem, kterého celkem obstojně ztvárnil Casey Affleck.
karlik4801
1 942 bodů
7
Asi to nejlepší na tomhle snímku jsou jednotlivé charaktery postav. Bob Ford byl pro mě celou dobu nepředvídatelný, chováním odlišný a takový zvláštní. Ten lepší Affleck se do něj položil naplno, neoznačoval bych to jako vžití se do role, ale jako užívání si jí. Dále mě potěšila postava Jeremyho Rennera, jemu role sedla, škoda, že je jí tak neskutečně málo oproti ostatním. Ale to už by zasahovalo do nesvižně svižného děje. Vše jde až k pěti hvězdičkám, ale vadilo mi prostředí a podobné detaily, které jsou režisérsky nezvládnuté.
zozemir
1 805 bodů
8
Poetický western, ve kterém o přestřelky či duely při východu slunce těžko zavadíte. Film se spíše ubírá až k téměř psychologickému rozboru charakteru postav, do kterých se divák dokáže, díky skvostným hereckým výkonům, vžít více než jednoduše. Nejsem si jistý proč, ale po celou dobu jsem postavě Caseyho Afflecka fandil a věřím, že nebýt Javiera Bardema, dostal by Affleck sošku o pár let dříve.