Bílé peklo

74%
Bílé peklo
Plakát traileru
Píše se rok 1944 a německý nadporučík Clemens Forell odjíždí vlakem z Bavorska na východní frontu. Na nádraží se loučí s rodinou a manželka mu přitom sdělí, že čekají další dítě. Forell slibuje, že se do Vánoc vrátí, ale místo toho je jako válečný zajatec v Sovětském svazu odsouzen na 25 let nucených prací v gulagu na nejvýchodnějším cípu Sibiře. Forell je s mnoha dalšími německými zajatci transportován vlakem v nelidských podmínkách na Sibiř a dopraven do gulagu, kde těží v dolech. Již po příchodu do gulagu je konfrontován se zástupcem velitele gulagu. Forell vzpomíná na svoji rodinu a když se mu naskytne příležitost k útěku, využije ji. Byla to však nastražená léčka a Forell i ostatní vězni jsou za to tvrdě potrestáni. Forellovi se však záhy naskytne další příležitost k útěku, a to díky pomoci německého doktora, který zde ošetřuje nemocné a raněné. Pomocí něj se mu útěk podaří a pro Forella tím začíná strastiplná pouť přes celou Sibiř domů.



Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Já tyhle filmy prostě můžu. Ledově ostrý, sibirsky chladný. Útěk Němce z gulagu, aneb když rozpoutáte válku, nemůžete potom čekat jednání v rukavičkách. Přesto máte celou dobu tendenci fandit náckovi na útěku. Film má skvělý start a postupně mu po polovině začne docházet dech. Tři čtvrtiny skvělý survival, poté už je to trošku roztahané a hodně přitazené za vlasy, ale i tak nemohu jít níže než na 90%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
O tom, jak dopadla německá armáda v mrazivém Rusku v době druhé světové války, bylo natočeno mnoho filmů. Ale co bylo dál? Co se stalo se zajatci? Tento snímek nám to mimořádně hned ze začátku osvětlí. Příběh však vypráví, byť to zní podivně, o hrdinném vojákovi wehrmachtu Clemensu Forellovi, který se jako zajatec ocitl v jednom krutém sovětském lágru na Sibiři. Zakouší tam tu hrůzu a utrpení po všech stránkách neblahého osudu. Ale podaří se mu utéct a to, co celou cestu prožívá, pojednává celé dějství tohoto snímku, kde se prolíná utrpení, lítost, pochopení a cit. Natočeno je to podle skutečné události, ale jak je již známo u takových snímků, těžko říci, kolik procent toho všeho je pravda, kolik z doslechu a kolik fikce. Každopádně se jedná o excelentní německý filmový počin, který poukazuje na fakt, že děsy a skutky se děli na obou stranách barikády. Film se hrdě řadí mezi velkolepé ´utečenecké´ snímky.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
To co vypadá zpočátku jako skvělé drama okořeněné soubojem nervů mezi Forellem a velitelem tábora, se po útěku hlavního hrdiny postupně začlo měnit v souhru šílených náhod, kterým vévodí útok hladových vlků a záchrana v poslední sekundě od eskymáků. A ten slzopudný konec tomu taky příliš nepomohl. Také já hlasuji za to, že to měl režisér stopnout na tom mostě :) 6/10

Dodatečné informace

Původní název:
As Far As My Feet Will Carry Me (více)
  • NSR Bílé peklo
  • NSR As Far As My Feet Will Carry Me
  • NSR Hasta donde los pies me lleven
  • NSR Pako Siperiasta
  • NSR So weit die Füße tragen
Premiéra v ČR:
27. 2. 2003
Země původu:
NSR, Německo
Ocenění:
Žádná ocenění