Poslední pokušení Krista

74%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Úchvatné filmové dílo dějově i vizuálně. Scorseseho špičkový opus, který vtáhne a množstvím myšlenek si člověka získá a omotá kolem prstu. Geniální. Náboženství mě vždycky (pasivně) fascinovalo. Zvlášť křesťanství. Poslední pokušení je pro mě tím spíš naprostý zážitek.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Netypické, netradiční, heretické, ale rozhodně zajímavé a ve svém důsledku zdaleka ne tak pobuřující, jak ve své době psali novináři. Zamyšlení nad tím jaké to mohlo být, kdyby Ježíš nebyl ukřižován a jaké motivy měl vlastně Jidáš je rozhhodně zajímavé. V žádném případě bych tento film neřadil do filmů o Kristovi, ale je to zajímavá podívaná s dobrými herci, solidní hudbou a invenčním pohledem. Pár věcí mi ale úplně nedošlo. Každopádně Scorseseho režie je velmi sebejistá.
Had
Had
12 338 bodů
8.5
Životní role Willema Dafoea v povedené adaptaci kultovního románu Nikose Kazantzakise předkládající čtenáři-divákovi Krista jako chybující a především pochybující lidskou bytost. Film byl natáčen v marockých reáliích a vzbudil ve své době nemalé pozdvižení zejména kvůli explicitním erotickým scénám odehrávajícím se v Kristových představách.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
6
Nejsem věřící, takže mě téma pochybování ve víře tolik netankuje - stejně jako téma nezlomnosti víry ve Scorseseho pozdějšího filmu, Silence. Poslední Pokušení jistě promlouvá o něčem lidském. Ostatně, pochybování je člověku vlastní a jestli by se mělo v něčem pochybovat, tak právě ve víře. Scorseseho ztvárnění je tedy originální (ač je to adaptace klihy, víme). Já bych pravděpodobně bych pochyboval i kdyby přede mnou někdo měnil vodu ve víno, chodil po vodě, navracel zrak slepým, uzdravoval nemocné nebo vstával z mrtvých. Hned bych v tom hledal trik. Nemusím se tím ale zatěžovat, páč se to neděje a ani se to nikdy nedělo. Nemusím pokojně trpět hlady i bezprávím, páč právě na mně nakonec čeká nebe i pyšný na to být, jelikož svými velkými mírumilovnými gesty měním svět v lepší místo (tzn. přináším království nebeský na zem). Anebo jsem jen zbabělec, co se nedokáže postavit za vlastní věc a raději se tak upíná k iluzi, který mě udržuje v submisivní roli svým: "vydrž to až do své smrti, až poté budeš odměněn". Zdá se, že lidi mají bujnou představivost, ze zoufalství chtějí věřit v království nebeské, chtějí být součástí něčeho a rádi se nechají vést někým, kdo umí hrát na lidi jako na piano. Když však odhlédneme od všeho ostatního a budeme brát Scorseseho film jako vlastní uzavřenej svět, tak biblický Ježíš je vykreslen nezvykle dobře. Autor se zdržel Gibsonovo vyhoněné teatrálnosti a Ježíše polidštil: Jednak oním rozměrem duše, který je odpovědný za pochybování, jež dává nazřít nějakému rozměru v lidském nitru (sám Ježíš si není jist, kde končí on a začíná Bůh). Jednak ale tím, že mu dodal na živoucnosti. Dafoe hraje skvěle, ale je pravda, že zrovna on jako Ježíš trochu tahá za oko. Mě to ale nijak nesralo a vlastně jsem byl překvapen, jak mi zrovna Ježíš dokázal být chvílemi sympatický. Film je to také, vzhledem k zasazení, nezvykle stylový, čehož Scorsese dociluje i tím, že filmu dal poměrně moderní hudební podkres - Udělal to však natolik vkusně, že se to mezi sebou nijak netře. Největším negativem je tempo. Vůbec by i nevadilo, kdyby to celé bylo ještě dravější. Klidně by to mohlo mít o nějakých 30 minut méně - nebo o 20% více obsahu (tzn. duchaplných dialogů). Předloha je prý podstatně obsahově bohatší: Předpokládám, že Kazantzakis dává nahlédnout do hlavy svého protagonisty skrze vnitřní monology, ale film není vhodné médium na takovou látku. Pravidlem je: "Ukaž, neříkej!" takže adaptace může dát zabrat/nemusí dopadnout dobře. Přesto by asi do jisté míry šlo vyrovnat propast větším množstvím dialogových pasáží. Já mám ostatně konverzační filmy docela rád.
kubas369
4 086 bodů
8
Tak trochu jiný příběh Ježíše Nazaretského než se piše v Novém Zákoně ale i přesto dost působivé i když místama hůře stravitelné. Film o lidské slabosti a víře v podání nejznámějšího muže historie. Jen mi nejde do hlavy co je na tomhle filmu tak hrozně kontroverzního, že kuli tomu bylo tolik problémů. Je to jen jiný pohled na život a smrt Ježíše, žádná urážka křesťanů jejich víry nebo samotného Ježíše se nekoná jak by se dalo čekat z ohlasů. Snad jim nakonec nejvíc vadí to, že je Jidáš kladná postava.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
9
Biblické příběhy jsou velkou výzvou a asi proto končí fiaskem . Tady je vyjímka , kdy Scorsese jaksi Krista polidˇšťuje , dává mu psychplogické motivace a zevšeobecňuje tento příběh nad rámec legendy . V hlavní roli skvělý Willem Dafoe. Celkem dlouhá stopáž ve výsledku se zdá být akorát a nic neubírá na dramatickém výsledku.
miza
miza
2 336 bodů
8
A zamysli se člověče jak to vlastně bylo.Kde je pravda.Kde je fantazie.Jedna s nejlepších rolí W,Dafoeho.