Nepřítel státu

80%
Nepřítel státu

Stačí letmé a nechtěné setkání s bývalým spolužákem Zavitzem a z úspěšného washingtonského právníka Roberta Deana (Will Smith) se stává "nepřítel státu" číslo jedna. Rozsudek nad ním vynesl vysoký úředník všemocné National Security Agency Reynolds (Jon Voight), který nechal v zájmu demokracie zavraždit kongresmana. Mírumilovný Dean nechápe, proč je z něj najednou štvanec s hordou skvěle vycvičených agentů v patách. K jeho polapení je zmobilizována i nejmodernější technika včetně supercitlivých špionážních satelitů. Proč? Reynolds se domnívá, že Zavitz stačil krátce před svou násilnou smrtí předat mladému právníkovi videokazetu se záznamem vraždy kongresmana. Dean si může na první pohled vybrat - buďto se dříve či později promění v mrtvolu bez totožnosti, nebo rychle vydá zabijákům z NSA to, po čem pasou. Naneštěstí Dean vůbec netuší, že kazeta skončila v jeho tašce s nákupními dárky. Nečekanou pomoc v poslední chvíli získá od bývalého agenta Brilla (Gene Hackman), který se s National Security Agency nerozešel v dobrém. Jaké jsou šance dvou mužů v boji s nejmocnější tajnou organizací na světě?

Hi-tech thriller z pyrotechnické produkční dílny Jerryho Bruckheimera.




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
7.5
Nic moc scénář, hektický a překotný, ani nijak originální děj (nadsazené a vycucané z palce, hrdinové už-už podléhají, ale samozřejmě v poslední chvíli uniknou apod.). Ovšem mnohé napravuje a o level výš pozdvihuje nádherný herecký trojboj Gene Hackman - Will Smith - Jon Voight. Závěr s videokamerou v televizi a pohledem na Hackmanovy chlupaté nohy namočené v moři - dost vtipné.
  • skvělé herecké obsazení, Jon Voight je pochopitelně gauner
  • několik skvělých scén (městský strážník odchází a kočičí ocas mu kouká z bundy)
  • ti, kterým fandíme, nemůžou prohrát :-)
Pete69
Pete69
29 372 bodů
7.5
Pořádná špionážní akce starší školy. V devadesátkách vzniklo podobných filmů velká spousta, ale Nepřítel státu se vyhnul většině klišé pro tyto snímky typických. Velký bratr na každém kroku, napětí a slušný scénář. Willa Smithe jsem viděl předvést lepší výkony, ale i zde odvedl dobrou práci.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Druhá půlka devadesátek byla Bruckheimerova doba. Ten měl prsty snad ve všech top thrillerech té doby a Nepřítele státu osobně i teď po letech považuju asi za to nejlepší, co se kdy v hi-tech žánru urodilo. Teď už sice ta možnost odposlechů a špiclování pomocí satelitů asi moc neohromí, ale v době vzniku mě tohle dost odrovnalo.

Dodatečné informace

Původní název:
Enemy of the State (více)
  • USA Nepřítel státu
  • USA Enemy of the State
Premiéra v ČR:
21. 1. 1999
Země původu:
USA
Rozpočet:
90 mil. USD
Tržby:
250,65 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Nepřítel státu je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch