Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský

73%
Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský
Plakát traileru

Střihový dokument o jednom z nestorů českého herectví Vlastimilu Brodském je postaven především na vtipných, sebeironických průpovídkách Brodského, v nichž glosuje svou uměleckou dráhu i životní zákruty. Pro mnohé může být překvapením až morbidní humor, díky němuž se vyrovnává (podle vlastního přiznání už několik desetiletí!) s vědomím blížícího se konce. Pronášené "výšplechty" mohou být dokladem nepředstíraného smíření: stačí si připomenout, jak neodolatelně rozvíjí úvahy o výhodách bydlení v blízkosti hřbitova, jak kouzelně vypráví o zvyku posedávat u topení, aby se tak lépe zvykl na žár krematoria... Tímto zpola odevzdaným, zpola provokujícím tónem ovšem prozrazuje, že do nejmenšího detailu si je vědom mýtotvorného charakteru svých výpovědí - ani na okamžik nevypadl ze zvolené role bručivého dobrosrdečného staříka. 




Fingon
16 886 bodů
8
70%. Zajímavý pohled na herce, který o několik let později zemřel... přestože je po formální stránce podán velmi zajímavě, zamrzí, že u jednotlivých ukázek není napsáno, ze kterého filmu pocházejí (závěrečné shrnutí v titulcích moc užitečné není) a také že přehled Brodského kariéry končí kolem roku 1969 Skřivánky na niti a Hajajou - že by chtěl upozornit pouze na těch "pět či šest ze stopadesáti, které se povedly?" Nebo to byl dramaturgický záměr Havelky, protože "v sedmdesátých a osmdesátých letech úroveň české kinematografie poklesla"?
bidlobox
3 802 bodů
7.5
Toto setkání se skromným klasikem českého filmu, jeho rolemi a vlídnou moudrostí i úsměvnou filozofií se Ondřeji Havelkovi coby debutujícímu režisérovi povedlo na jedničku. A přitom k dosažení výsledku stačila přátelská posezení, při nichž Brodský rekapituluje svůj život a vzpomíná na kariérní začátky a blízké spolupracovníky a ukázky ze zhruba čtyřicítky rolí, jimiž je herecký komentář proložen.
kawa
3 388 bodů
7
Dokumentární film o českém herci, film který hodně načal a málo dokončil, no v rámci televizní tvorby možná, ale nakonec na film toho bylo málo na hodně velké ploše.

Dodatečné informace

Původní název:
Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský (více)
  • Česká republika Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský
Premiéra v ČR:
22. 4. 1999
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění