Muži, kteří nenávidí ženy

81%
Muži, kteří nenávidí ženy

Před čtyřiceti lety zmizela Harriet Vangerová z rodinného setkání konaného na ostrově, který vlastnil a obýval mocný klan Vangerů. Přestože nebylo Harrietino tělo nikdy nalezeno, je její strýc přesvědčen, že šlo o vraždu, jejímž pachatelem je někdo z jeho rodiny. Rodiny, jejíž členové jsou mezi sebou sice spjati pevnými pouty, ale která je jinak zcela nefunkční. K vyšetření tohoto případu si proto najme investigativního novináře Mikaela Blomkvista (Michael Nyqvist), kterému pomáhá drsná potetovaná počítačová hackerka Lisbeth Salanderová (Noomi Rapace). Lisbeth Salanderová je mladá žena jako vystřižená z Tarantinových filmů, s tajemnou minulostí, za kterou se mstí a která z ní učinila skutečného outsidera. Je hackerkou světového formátu - s naprostou samozřejmostí se pohybuje ve virtuálním světě, kde je schopná získat jakoukoliv informaci, kterou chce. Kromě toho je neobyčejně inteligentní a má skvělou fotografickou paměť. Jakmile Blomkvist a Salanderová zasadí Harrietino zmizení do rámce četných podivných vražd, které se staly téměř před čtyřiceti lety, začíná se rozplétat temná a děsivá rodinná historie… Film Muži, kteří nenávidí ženy vychází z prvního dílu knižní trilogie Milénium Stiega Larssona, která se stala jednou z nejčtenějších knih současnosti. Do současnosti se v 41 zemích prodalo více než 25 milionů výtisků těchto tří knih. Stieg Larsson byl v loňském roce - s pouhými 3 knihami - druhým nejprodávanějším autorem naší planety. Sám Larsson se bohužel velkého triumfu svého díla nedožil – zemřel náhle v roce 2004 krátce poté, co předal rukopisy knih svému švédskému vydavateli.




Recenze: Muži, kteří nenávidí ženy

Kinobox.cz
85%

Oproti rozklíženým pohádkám režiséra Rona Howarda (a spisovatele Dana Browna) má Oplevova adaptace Larssonova bestselleru ale hned několik výhod: Temně pravděpodobný půdorys celé zápletky, syrovější a tudíž působivější aranžmá a především mnohem zajímavější hlavní hrdiny.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8
Výborná severská kriminálka,která je i vynikající knižní adaptací. Díky trochu větší časové náloži mohou tvůrci dostatečně vykreslit charaktery postav a výborně i rozvinout a vysvětlit děj. Kdyby měl film o trochu lepší závěr,tak bych šel s hodnocením ještě o kus nahoru.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Mrazivý film ať už co se příběhu týče, nebo co do prostředí. Skvělý thriller, u kterého jsem se ani chvíli nenudil. Příběh je propracovaný, herecké výkony velmi dobré. Pokud by si tvůrci více pohráli se závěrem, hodnotil bych ještě výše, takhle je to za velmi slušných 80%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Drsný detektivní příběh, jaký tu do uvedení dlouho nebyl. I přes neobvyklou stopáž si snímek drží svoji temnou atmosféru a jedinkrát nevybočuje do absurdity. Tempo je poklidné, což kvalitě hodně napomohlo. Poněkud neznámá Noomi Rapace předvedla až neuvěřitelný výkon, jejíž postava je po psychologické stránce až čítanková. Ze Švédska moc filmů nepřichází, ale když už, tak to vždy stálo za to. A platí to i pro tentokrát.


Dodatečné informace

Původní název:
Menn som hater kvinner (více)
  • NSR Muži, kteří nenávidí ženy
  • NSR Menn som hater kvinner
  • NSR Los hombres que no amaban a las mujeres
  • NSR Mænd der hader kvinder
  • NSR Män som hatar kvinnor
  • NSR Miehet jotka vihaavat naisia
  • NSR Millénium
  • NSR Millénium, le film
  • NSR Millénium - Le Film
  • NSR Millenium, les hommes qui n'aimaient pas les femmes
  • NSR Millenium: Part 1 - Men Who Hate Women
  • NSR The Girl with the Dragon Tattoo
  • NSR Uomini che odiano le donne
Premiéra v ČR:
1. 7. 2010
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
NSR, Norsko, Dánsko, Německo, Švédsko
Rozpočet:
13 mil. USD
Tržby:
109,42 mil. USD (celosvětově)

Další z kolekce Muži, kteří nenávidí ženy


Podobné