Zodiac

82%

Komentáře a recenze 36

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Napínavé, jako kšandy. Navíc dle skutečné události, to je vždy plus. Příběh je poutavý, zpracování dobré. Dlouhá stopáž je vyplněna dobře, ale i tak je tam pár hlušších míst. Dobré herecké obsazení s dobrým námětem, to většinou dopadne dobře..... 80%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Příběh poukazuje na snahu policie a novinářů odhalit a dopadnout sériového vraha říkající si Zodiac. Snímek je ve svém vyprávění, atmosférou, mírným napětím a vůbec celkovým zpracováním hodně podobný snímku z roku 1976 ´Všichni prezidentovi muži´, kde se sleduje počínání novinářů při jejich pátrání po všem kolem skandálu známého jako Watergate. ´Zodiac´ sice vypadá průměrně a neotřele, avšak přesto dějová chronologie vyvolává pocit realičnosti a sebedůvěry. Tempo za celou svou dlouhou stopáž nikdy nezpomalí ani nezrychlí. Dramatizace jde cestou dialogů v průběhu pomalého vyšetřování a zoufalé honby za pravdou a to v několika časových odvětví. Poukazuje se tu tedy jak na špičku policejních procedur, tak na investigativní žurnalistiku. Scenáristicky je to napsáno souvisle a tak, aby se to vzájemně nepřekáželo či aby jeden druhého nezastiňoval. Režisér David Fincher tuto vyrovnanost pochopil a filmově se mu podařilo toho docílit. Temný a tajemný snímek je tedy vcelku povedený a jako filmová reklama na knihu autora Roberta Graysmitha, kde divák samozřejmě najde více, slouží dobře.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Trvalo mi dlouho, než jsem dokázal Zodiaka docenit, ale až na potřetí jsem pochopil, o co Fincherovi vlastně jde...
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
3 roky mi trvalo, než jsem se dokopal k druhému zhlédnutí do té doby (podle mě) nejslabšího Fincherova snímku. Sám sobě se ale divím, co že se mi na tomhle filmu kdysi nelíbilo (možná to bylo jen tím, že tohle byl prostě jiný Fincher, než kterého jsem čekal), protože Zodiac je v podstatě dokonalý film. Nikdy sice nebude patřit k jeho nejznámnějším dílům, ale o to větší chyba by byla minout ho...
Fingon
16 886 bodů
6
Zodiac mi hodně připomněl Všechny prezidentovy muže... a bohužel mě stejně jako oni vůbec nebavil, i když je David Fincher můj oblíbený režisér. Problém je asi v tom, že jsem poměrně nedávno četl knihu o Zodiakovi, shodou okolností napsanou právě oběma novináři, takže mi to připadalo všechno velmi povědomé a bohužel už ničím překvapující. Takže... netvrdím, že by to byl špatný film... ale kromě všeho předchozího to prostě není film pro mně.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9.5
Film měl velkorysý rozpočet, měl ohromné kritiky a dostal se i přes nepříliš velký divácký zájem na seznam kultovních filmů, kterému naopak roky přidají na atraktivitě. Když film uviděl autor knihy Robert Graysmith údajně pronesl:“Bože, teď už chápu, proč se se mnou moje žena rozvedla.“ A já taky. Velká deprese, ale technicky brilantní.
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Fascinující rozklad procedurálního detektivního vyšetřování, který naprosto cíleně manipuluje s očekáváním diváka, stejně jako si s postavami drze pohrává 'nepolapitelný' vrah. Fincher je opět maximálně neosobní a své hrdiny používá jako pohybující se filtr informací, přičemž přesouvá diváckou pozornost vždy tam, kde se nejjasněji rýsuje nějaký pokrok - jen aby načrtnuté cesty po chvilce negoval a podrobil je další filtraci. Stejně jako u všech jeho snímků, i v Zodiacovi platí, že Fincher se nezdržuje nadbytečnými záběry pro vykreslování atmosféry (snad jen při sledování taxíku, které reprezentuje celkovou odtažitost), nýbrž chrlí jednu informaci za druhou a sebevědomě střídá chronologické časoprostory - činí tak ovšem v precizním kontinuálním duchu, takže je navzdory vynechaným nadbytečným sekvencím a díky upřesňujícím mezititulkům vždy jasné, kdo a proč a kde zrovna jedná (nejčastěji mluví). První třetina se z větší části odehrává v redakci a je víceméně v režii vraha, který dobrovolně poskytuje omezená vodítka, postupně se ale střídá výhradně mezi vyšetřujícími Toschim a Graysmithem a drasticky se zužuje okruh podezřelých - opakovaně se vyvolává dojem, že dopadení pachatele je na spadnutí, a rovněž se začíná budovat starost o případem posedlé aktéry, kteří od Zodiaca obdržují osobně dopisy či anonymní telefonáty. Ve finále zůstává jediným aktivně vyšetřujícím karikaturista a nevinný skautík Graysmith, u něhož přerůstá posedlost až v paranoiu, kterou díky rostoucí frustraci z neustálého přepisování potenciálně konečných a nevyvratitelných důkazů pociťuje i divák - tím se dokonale pokrývá fincherovsky deprimující střetnutí dobra se zlem a narůstá napětí, které kulminuje ve scéně ve sklepě, kdy se těžko popadá dech (a to jen proto, že podezřelý už může být takřka kdokoli). A co víc, zakončení diváka z kleští neuvolní a nechává více otazníků než odpovědí, s čímž se ostatně postavy i divák potýkali v průběhu celého syžetu.... Zodiac je nekompromisní alternativou detektivního žánru, který opakovaně neuspokojuje a jehož antagonista zasazuje rány nejen svým obětem, ale celému systému a všem, kdo se v něm pohybují a sledují zprávy, čtou noviny či poslouchají rádio (tato tři média jsou ostatně důležitým prvkem komunikativnosti). Mistrovsky zrežírovaná a zahraná dvouapůlhodinová cinefilní bašta.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Úchvatný příběh, dobře podán divákovi.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
10
David Fincher je režisérský bůh a není moc z těch, kdo se pyšní podobnými majstrštyky. Od prvních okamžiků si mě ten snímek získal a to jak zobrazuje dobu 60./70. let v USA a jak poutavý příběh razí. Mimořádně napínavý kriminální příběh zobrazený z několika pohledů. Nápad provést tolik vražd z vrahova pohledu a vůbec to tím celé otevřít, je natolik vtahující, že mám problém se soustředit na cokoli jiného. Miluji ty postavy, ten hlavní herecký trojlístek.. Robert Graysmith mi je svojí tvrdohlavou posedlostí za poznáním, tak blízký, že nemám absolutně co dodat. Jeho fascinace Zodiacem je přesně to, co prožívám já u sledování. Jak si skládá teorie, jak chaoticky jedná, jak dychtí po pohledu do jeho očí.. Někdo by řekl, že snímek je delší, nicméně, co od tam chcete vypustit! Snaží se Vám zrychlit to neustálé běsnění, ať nejsou ty články jak přes kopírák, ale patřičně zpomaluje když i samotný vrah utichá.. Stejně jako hlavní hrdina máte před sebou skládačku, která ale v podstatě absolutně nefunguje, jelikož cítíte, že není téměř čeho se chytit. Policejní zmar a bezmoc sálá z celého případu. Snad ani není geniálnější scéna, než když Robert najde ve sklepě ony plákaty, živě si vzpomínám, jak jsem seděl a křičel, že za ním stojí.. A přesně o to jde, tolikrát jsou postavy v tak stísněných situacích, že není nikdo schopen si systematicky vyhodnotit stav... Ti hoši v tom utopili svoje životy a stejně nevylovili nic. Režisérský masterpiece, kde Fincher navždy překonal sám sebe. Můžu to vidět tolikrát a pořád mě to bude bavit, jelikož propracovanost a strhujícnost celého filmu je na takové úrovni, že tohle je zkrátka ta "pure filmařina". Zůstává tolik otázek, tolik úvah... Co ty dopisy, kolik jich napsal on? Napsal si některý z nich někdo z nich jen pro pozornost, jak nám i místy trošku napovídá scéna? Vraždil Zodiac vůbec, nebo si jen přivlastňoval vraždy? Není v tomhle ten snímek tak epický, když vidíte, že se všichni honí jen za představou a mohli by mrhat naším časem.. Napoprvé jsem to viděl snad pětkrát v pěti dnech a pořád jsem jen nasával filmovou genialitu. Umělecké dílo, které navždy bude mít speciální místo. 100%
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
Výborná detektívka na motívy skutočného prípadu o Zodiacovi, ktorá vám fakticky okrem dobrej výpravy a skvelých hercov veľa nových informácii neprinesie ak sa o samotný prípad zaoberáte aj mimo pozerania filmov. Samozrejme je to stále typický film Davida Finchera. Dočkáte sa tu pestrých scén, zaujímavých eskalácii deja, ale aj momentov, kedy vám bude tuhnúť krv v žilách. Remeselne skvelo zvládnutý počin.