Tenká červená linie

74%

Komentáře a recenze 15

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Pokud bych měl vypíchnout jednu věc,která mi na filmu vadí,tak bych s jistotou řekl délku. 170 minut je obrovská palba díky které film působí utahaným dojmem. Všechny hlavní postavy jsou výborně vykreslené což u válečných filmů nebývá zvykem,ale dějově málo zajímavé. Teda aspoň pro mně. Kamera,soundtrack a vlastně celková technická stránka filmu je bezchybná,ale když vás neosloví děj,tak je to pak k ničemu.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Velmi dobrý válečný snímek ve kterém se střídají líté boje s pomalým rozjímáním vojáka, který přemýšlí nad zbytečností války. Z bojových scéna jde chvílemi mráz po zádech a jsou extra vyvedené. Film jako celek působí velmi dobře a svým rozkolísaným tempem si hraje s myslí diváka. Moc dobrá práce.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 421 bodů
Poněkud zvláštní a nezvyklý válečný snímek, kde se nejen tvrdě bojuje, ale i formou vypravěče značně filozofuje. Morálka, soužití, život a smrt. Američané dobývají kopec a umírají a ve stejné chvíli se kousek dál rodí noví život. Co je peklo a co je ráj? Kde je ještě radost ze života a kde už je strádání? Má tohle všechno vůbec nějaký smysl? Snímek poodhaluje absurditu i přirozenost života a osudu. A tak si divák může zapřemýšlet, kdo je na tom na světě líp. Civilizovaný člověk a nebo domorodec žijící souběžně s přírodou? Nechť si každý po zhlédnutí toho protiválečného počinu odpoví sám.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Stejně jako "minule" (u Mallicka to slovo nabírá nového významu) je to výborně natočené, emoce a smysl mi ale unikají. Jen obrovská hromada klišé všeho druhu na jedné hromadě, okořeněné pocitem o vlastní uměleckosti.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
2
Některé pasáže fungují docela dobře. Třeba když se se Američanům nedaří dobýt plnej zakopaných Japonců s kulomety a minomety. Jsou an ráně a nemůžou se nepříteli dostat na kobylku, přitom jsou tupym arogantnim válkuchtivym generálem nuceni zaútočit a tedy - jít na smrt. Film se snaží prezentovat válečné peklo, ale takováto vize naplněna nebyla. Peklo to spíš začne být, když hlavní vojín (James Caviezel) začne žvanit o lásce: "Láska. Kde se bere? Kdo v nás ten plamen rozněcuje? Žádná válka ji neuhasí, nepřemůže. Byl jsem zajatec. Tys mě osvobodila. My. My spolu. Jedna bytost. Splýváme spolu jako voda, až tě už od sebe nerozeznám." nebo pro změnu o zlu: "Tohle velké zlo. Odkud se bere? Jak se vkrádá na svět Z jakých semen, z jakých kořenů vyrůstá? Kdo to působí? Kdo nás zabijí. Kdo nás okráda o světlo?". Tady se projevuje ta ubohá snaha Terrence Malickova o poetiku a hloubku, jenž je deep asi jako louže chcanek. Pokud si neuvědomuje, jak debilně, vyloženě debilně takovýhle povzdechy zní, tak nelze mluvit o ničem jiném, než o nevkusu. Malick je strašně špatnej scénárista a jeho stylistika opěvování lásky je k smíchu jako tweety šestnáctiletý holky. Vojínovi jsem se musel vysmát, když mu před koncem filmu přišel dopis od jeho ženušky, se kterou přeci splývá jako voda. V listu stálo, že se s nim chce rozvést, protože se cítila osamělá a teď poznala kapitána letectva. Vojín žil očividně v bludu. Každopádně mám pocit, že tenhle film je na hraně toho, co lze od Malicka ještě snést. Nový Svět je ještě prázdější, nezábavnější a nevkusně poetičtější. Strom Života a Song to Song jsou pak vyloženě nekoukatelný. Terrence Malick je pro mě jeden z nejodpudivějších filmařů. Jeho filmy je težké snášet, protože si píše scénáře. Kde ztrácí jako spisovatel, vypravěč a dramatik, tam to vynahrazuje jako kameraman. Audiovizuálně je to toiž atraktivní. Film má své kouzlo. Působí velkolepě, ale to jen díky explicitním aspektům. Uvnitř je to prázdné.
jirka26
6 288 bodů
7
Pan filosof si zas zafilosofoval.
Floridsky
4 376 bodů
4
V tomhle filmu je stejně hereckých hvězd jako nudných pasáží. Na 3 hodiny roztahané psychologické válečné drama, které funguje také jako prášek na spaní. Největší problém je v Malickově stylu vyprávění příběhu.
kubas369
4 086 bodů
4
Děsná nuda a co ta filosofická onanie, která se táhne celých 170 minut? Jestli byl účel člověka uspat tak to bych měl dát asi plnej počet. Takhle vypadá válka jako filosofickej seminář na vysoký. Další nehorázně nadhodnocenej film, který si hraje na víc než ve skutečnosti může být. Dost pochybuju o tom, že člověk podělanej strachy může přemýšlet o nesmrtelnosti duše nebo nekonečnosti boha spíš se modlí aby nechytil kulku a když ji chytne tak aby to měl rychle za sebou. V tom oceňuju třeba první a poslední půl hodinku Rayna ( všechno mezi tím stojí za prd), protože když jsem to viděl poprvý byl jsem rozklepanej jak ratlík ve vánici.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8
Skvělý , brilantní film o nesmyslnosti války , o zvrácenosti naší , rádoby vyspělé civilizace. Nádhera . Spousta skvělých a mých oblíbených herců , počínaje W .Harrelsonem , Travoltou ,A. brodym a konče vždy skvělým Pennem. Tento film určitě patří mezi perly , nejen mezi válečnými filmy.
Temný Pán ze Sithu
Temný Pán ze Sithu
2 247 bodů
9
Za mě naprostá lahůdka, výborné zpracování, co ukazuje surovost i syrovost války, a lidi co v ní musí zažívat, a jak na ně působí,a fanatismus Japonců je tu výborně vykresleny, i to jak se s tím musí americká armáda jako celek, a hlavně jak se s tím musí vyrovnat voják jako takový.. Úžasná scéna když se Nolte vydá rozkaz zaútočit na kopec, a podřízený ve vší slušnosti odmítne, celá situace je pro mě dechberouci