Šifra mistra Leonarda

73%

Zajímavosti 21

  • Až 125 miliónov dolárov (3,6 miliardy korún) investovali tvorcovia Da Vinciho kódu do tohto megafilmu. Štedrý rozpočet im okrem iného umožnil nanovo postaviť časť slávnej parížskej galérie a to napriek tomu, že v nej dostali povolenie nakrúcať! Riskovať sa neoplácalo. Pri náročnejších scénach totiž hrozilo poškodenie umeleckých diel nevyčísliteľnej hodnoty. "Vedel som už od začiatku, že časť Louvru bude nutné postaviť v štúdiu," hovorí hlavný výtvarník Allan Cameron. "Mali sme obavy, že zničíme podlahu alebo niektorý z cenných obrazov. Náš filmový maliar James Gemmill preto musel podľa skutočných predlôh namaľovať 150 obrazov."Všetky diela, z ktorých sa robili reprodukcie, boli najprv digitálne vyfotografované, zväčšené, a potom premaľované. V niektorých prípadoch boli dokonca premietnuté na stenu a Gemmill ich nakreslil na čisté plátno. "James vie veľa vecí o glazúrovaní a používa techniky k imitácii prasklín, takže povrchová úprava obrazov pôsobí veľmi realisticky," pochvaľuje si Cameron. "Keď sa pozeráte na film, poznáte, či je ten obraz iba vytlačený alebo namaľovaný. V okamihu, keď sa od neho odráža svetlo, je povrch zreteľne vidieť, takže to bolo potrebné urobiť správne," dodáva maliar.Tvorcovia filmu sa ukázali ako skutoční detailisti, keďže si zohnali rôzne druhy mramoru, aby mohli vybrať presne taký, aký je v Louvri okolo podlažných líšt a okien. Drevo na podlahe vyrobil tesár s použitím dýhovania, aby sa čo najviac priblížilo k obkladom na podlahe v galérii.
  • Na tento film byla natočená porno parodie s názvem The Da Vinci Load, která má svou vlastní zápletku. Detektivové narazí na organizaci střežící dávné tajemství: totiž že Leonardo namaloval Monu Lisu vlastním spermatem.
  • Zvon "Velký Tom" v Lincoln Cathedrale, který nepřetžitě odbíjí hodiny od druhé světové války, během natáčení (15. a 19. srpna 2005) "mlčel".
  • Za poskytnutí práv k natočení příběhu dostal Dan Brown od společnosti Sony Pictures 6 milionů dolarů.
  • Kvůli postavě vražedného mnicha se sněhobílou pletí snímek pohoršil i americké sdružení albínů. "Od roku 1960 jde o 68. snímek s démonickým albínem." konstatoval smutně šéf organizace Michael McGowan.
  • Uvedení filmu všude na světě provázely demonstrace katolíků. V Thajsku si vynutili zkrácení závěrečné části o 10 minut, zatímco v Sýrii, Jordánsku, Egyptě a Libanonu se z ohledu na církev film nedistiribuoval vůbec. Indičtí křesťané se uchýlili k hladovkám, zatímco australská církev zveřejnila internetové stránky, jež mají odvážná tvrzení z filmu "uvést na pravou míru".
  • Filmoví kritici na festivalu v Cannes, který film v roce 2006 začínal, snímek vypískali, vzápětí jej označili za nabubřelý blábol a tvůrcům v čele s režisérem Howardem doporučili, ať hledání grálu raději přenechají Monty Pythonům.
  • V Británii filmu hrozila přístupnost až od 15 let. A to nikoliv kvůli zobrazovanému násilí, nýbrž vinou hudby, která je prý příliš děsivá pro dětské uši. Nakonec však byla filmu udělena přístupnost od 12 let.
  • Některé historické sekvence byly natáčeny na Maltě a v Londýně se stovkami komparsistů. Takže nezávisle na sobě pracovaly dva štáby, a to úplně na jiné části planety, s jinými lidmi, a přesto na stejném filmu.
  • Natáčení na Westminsterském opatství nebylo povoleno, a tak tvůrci natáčeli v kostele na sever od něj, který přizpůsobili tak, aby vypadal jako Westminsterské opatství.
  • V příběhu vystupuje nakladatel Roberta Langdona se jménem Jonas Faukman. To je anagram jména skutečného nakladatele Dana Browna, který se jmenuje Jason Kaufman.
  • Dan Brown psal postavu inspektora Fache již s tím, že ji bude hrát Jean Reno.
  • Sám francouzský ministr kultury poskytl filmovému štábu povolení pro natáčení uvnitř Louvru.
  • Dan Brown je autorem čtyř románů, které vyšly také ve slovenském překladu. Kromě „Šifry mistra Leonarda“ je Robert Langdon hlavní postavou knihy „Andělé a démoni“, která je hořícím kandidátem na zfilmování.
  • Kvůli silným světlům potřebným na natáčení, nedostal štáb povolení snímat pravou Mona Lisu, a proto museli použít repliku.
  • Režisér Ron Howard si do hlavní role nejdříve vybral Billa Paxtona, který ale byl už vázaný jiným natáčením. Nakonec zvažoval jména jako Russell Crowe, Ralph Fiennes, Hugh Jackman a George Clooney, až zvolil Toma Hankse.
  • Slavný zvon Velký Tom na Lincolnově katedrále byl poprvé od 2. světové války tichý, když se v katedrále 5 dnů natáčely scény filmu.
  • Roli Sophie měly původně ztvárnit Julie Delpy, Kate Beckinsale, Sophie Marceau nebo Virginie Ledoyen.
  • Skladatel Hans Zimmer nahradil u filmu Jamese Hornera, dlouholetého spolupracovníka Rona Howarda, který v té době vzal nabídku na zkomponování hudby k Novému světu (r. Terrence Malick, 2005).
  • O Šifře mistra Leonarda projevili zájem producenti TV seriálu 24 hodin, kteří ji chtěli zpracovat jako jednu z hlavních dějových linií. Dan Brown odmítl a o několik měsíců později dostal od studia Sony 6 milionů dolarů za práva na zfilmování celé knihy.
  • Adaptace jednoho z nejmedializovanějších románů v posledních letech stála studio 125 milionů a investice se vyplatila už v prvních dnech promítání. Během víkendu 19. – 21. 5. 2006 jen v USA dosáhl obrat 77,1 mil. dolarů. Ve světě snímek promítali už od středy a vydělal 152,6 milionů, čímž překonal dosavadní rekord Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, která před rokem vydělala za první týden mimo USA „jen“ 145,5 milionů.