Šifra mistra Leonarda

73%

Komentáře a recenze 48

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 372 bodů
8
Pěkný příběh, který nutí zamyslet se nad církví. Tom Hanks zklame jen málo kdy. Snímek se bohužel nevyhnul klišé a je pojat trošku americky. Proto jen 80%. Zpracování této knihy je za mě dobré, je to pořádně napínavé a řádně spletité.. spousta zvratů.. pěkná práce.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Velice obsáhlý román plného faktů, domněnek, historie, různých úskalí a tajemna, ještě navíc šmrncnutý detektivním příběhem, je velice ohromným uměním přepsat do scénáře a zfilmovat. I pokusili se v Hollywoodu o to a tak vznikl snímek, který dopadl jak dopadl. Upoutá, ale zároveň vyvolá i jistou rozpačitost. Příběh dokáže poučit, mnohé teorie osvětlit a vyvolat zájem. Dějově se však ale chvílemi spěchá a tak zůstává nad mnohým otazník. Atmosféra snímku je poutavá i mrazivá. Komu při závěrečné scéně nenaskočila husí kůže, nic z děje nepochopil. Tom Hanks opět předvedl úctyhodný výkon. Mohlo to být lepší, ale také i horší. Tvůrci se s tím poprali s úctou k dílu jak jen mohli a tak díky alespoň za to.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Ron Howard nepochopil, že Šifra mistra Leonarda je komerční dílo, které se naprosto nezakládá na pravdě. To je na ní zábavné, proto se líbí. Místo toho předstupuje vážný film, který si hraje na učebnici dějepisu. Tom Hanks, jeho paruka ani Audrey Tautou nedělají během filmu nic víc, než že předvádí zběsilé závody mezi uměleckými díly, občas se zastaví, aby mohl Robert Langdon za dramatického hudebního doprovodu (opět přehánějícího Hanse Zimmera, který si pustil své předchozí soundracky a spíchnul tuhle libozvučnou, ale neoriginální hudbu) vysvětlit několik z prstu vycucaných historických faktů. Navíc ten zvrat! Nerad srovnávám knihu s filmem, ale k uvolněné atmosféře knihy se to hodilo... ve filmu to působí jako pěst na oko. Šifra je průměrný film, který vyloženě neurazí, ale myslím, že leckdo čekal víc... včetně mě.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
No knížka bude asi hodně luxusní...nicméně film jako takový mě zaujal až na druhé shlédnutí, kdy jsem už byl připravený na to, co vlastně mám čekat. Ale i tak si myslím, že je to promrhané hvězdné obsazení. 6/10
Fingon
16 886 bodů
8
Kniha sice měla své mouchy, ale byla celkem zdařilá. Tajně jsem pak doufal, že film nebude tak špatný, jak jsem ze všech stran slyšel. Bohužel byl. ------------------------------------------------------------------------ 70% Dozvěděl jsem se, že existuje i prodloužená verze filmu a rozhodl jsem se jí dát šanci. Dobře jsem udělal - zapomeňte na kinoverzi, to je zmrzačená ubohost, která Extended version nesahá ani po kotníky. Téměř tříhodinová pouť dosahuje místy skutečně značné emocionální účinnosti (i když se zde vyskytuje minimálně jedna mimořádně hrubá historická nepřesnost) a dost se na ní podílejí vhodně umístěné flashbacky. Původní verze by se už neměla nikdy a nikde hrát.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
4
Tenhle film je neskutečný průšvih, slabě natočený překombinovaný příběh, který míchá jabka s hruškama. Kdo se vyzná v renesančním umění tak úpí. Jinak náhledy na čarodějnice, Kristovu manželku a závěrečný obraz nejsou originální, ale naprosto stupidní. Škoda materiálu a peněz. Podprůměrný béčkový krvák.
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Laiky podhodnocený a kritiky neprávem stíraný snímek, pro který mám já osobně poměrně slabost. Bylo by snadné ho jednoduše odsoudit jen pro upovídaný a zdlouhavý scénář, který se složitou předlohu snaží kopírovat co možná nejvěrněji, ale to by byla směrem ke členům štábu a především k režiséru Howardovi velká rána pod pás. Šifra je totiž tak šikovně převyprávěná a pojatá, že dokáže chytit za koule i toho nejzarytějšího ateistu, a navíc naprosto fantasticky obsazená! Hanks je stále tahoun pro velké role a Landona vystihl s obrovskou grácií, Tautau, McKellen a Reno pak představují hereckou elitu, jakou se pro jeden film jen tak sehnat nepodaří, a na výsledku je to výrazně patrné. Všemu nasazuje korunu neskutečně budovaná atmosféra s tučným podtitulem Hans Zimmer, který složil jeden ze svých nejjímavějších soundtracků a v konečném součtu je to on, kdo se stal tou nejzářivější hvězdou (závěrečná skladba Chevaliers de Sangreal je nadpozemsky krásná). K tomu filmu by se sice daly vést nekonečné spekulace a zarytí odpůrci by mohli vypočítávat, kolikrát u něj nudou zazívali, ale to nic nemění na tom, že já jsem si ho již třikrát nádherně užil a nevidím nejmenší důvod, proč by tomu tak nemělo být i napočtvrté.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Velice zajímavá zápletka co upoutala mou pozornost. Atmosféra tajemna a záhadna byla z filmu celou dobu cítit. Pozoruhodný film ohledně náboženství.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
6
[Predom hovorím ,že som Brownovú sériu o Langdonovi čítal skôr ako videl film.....a SPOILERY ,samozrejme] Oproti Anjelom a Démonom sa filmári omnoho viac (alebo omnoho menej, záleží na uhle pohľadu) držali knižnej predlohy. Za celý film som našiel niejednu obrovskú zmenu , ktorá by upravovala dej. Herci sú vybratí dobre a hovorte si ,čo chcete ,ale mne sa Tom Hanks do role Roberta Langdona nehodí. Ian McKellen ako Sir Leigh Teabing je sympatický i keď je pravda ,že som si ho predstavoval mladšieho. Gandalf sa skrátka nezaprie! Ale film musím aj poriadne strhnúť za veľa hluchých miest ,za miestami zlú produkciu a kameru - často tam nieje vôbec nič videť. Sílas sa síce chová ako má ,ale herec je za mňa nesympatický ,zle vyzerá a je omoc agresívnejší a unáhlenejší oproti svojej predlohe. A hlavne Alfred Molina ako biskup Arigarosa? Ako fakt? Mám rád Molinu ,ale tu sa jednoducho nehodil (ale zahral to dobre to mu zobrať nemôžem). Vo výsledku to až tak zle nedopadlo ,i keď je pravda ,že filmári u Brownoviek dosť ignorujú hlavnú myšlieku a často si sami podkopávajú vybudovaný dej. Veď, kto by to nerobil keď samotné knihy nedávajú najmenší zmysel? 60%
Pas
Pas
6 225 bodů
6.5
Novým Umbertem Ecem se spisovatel Dan Brown rozhodně nestane, přesto je jeho kniha vcelku čtivá (za 2 dny na praxi v knihkupectví zašitý za regálem). Bohužel varianta přepisu je dosti nešťastná, jelikož doslovné lpění nejenom na jednotlivých scénách, ale často i samotných replikách, které jaksi bez dalšího vysvětlování ztrácí na významu a logice, se tím pádem stane souvislým sledem dialogů, z nichž byly ty nejožehavější konspirační teorie, jenž tolik prudí papaláše ve Vatikánu, potlačeny do pozadí. Přesto klobouk dolů před Ronem Howardem za to, že i přes přemrštěnou stopáž to relativně dobře odsýpá a nebýt trapné automobilové honičky vykrádající The Bourne identity a dosti nešikovně natočených flashbacků, bylo by to více než ok, jelikož scéna, kdy Langdon přemýšlí nad kryptexem a před ním se vytváří vzpomínka na pomník Issaca Newtona, je úžasná, stejně tak jako závěrečné pokleknutí. Tom Hanks se do hlavní role nehodí ani trochu (rádoby mladický vzhled tomuto panu herci nesedí), naproti tomu albín Paul Bettany je excelentní, včetně přesně zvoleného akcentu. Thrillerová jednohubka, která by, nebýt tak silné reklamní masáže, za pár měsíců nechala na sebe sedat ve videopůjčovně prach..