Harry Potter a Kámen mudrců

81%

Zajímavosti 56

  • Společnost Warner Bros. koupila filmová práva rovnou na všech sedm dílů, i když v té době byla na světě pouze první kniha.
  • Konkurzu na roli Harryho Pottera se zúčastnilo na 16 000 chlapců.
  • Honorář, který za natočení tohoto filmu dostal Daniel Radcliffe, činil sto deset titíc dolarů. Kdežto za další díl dostal už tři miliony.
  • Režisérovi Columbusovi při natáčení radila jeho dcera Eleanor, co by mělo jak vypadat a které scény se určitě nesmí vynechat.
  • Tom Felton, představitel záporáka Draca Molfoye, se po premiéře filmu svěřil, že se ho díky jeho roli všichni malí diváci bojí. Vyděsil dokonce i děti režiséra Chrise Columbuse.
  • Rupert Grint svou roli Rona Weasleyho získal tak, že složil písničku o tom, proč by zrovna on měl hrát Rona, natočil ji na video a poslal na casting.
  • Devítiminutová scéna zápasu ve famfrpálu se natáčela šest měsíců (a to nepočítáme čas, který zabraly přípravy).
  • Úspěch filmu výrazně podpořil turistický ruch. Hrad v Alnwicku zaznamenal roční nárůst návštěvníků z 50 tisíc na 200 tisíc.
  • Tvůrci chtěli některé bradavické scény natáčet v katedrále v Gloucesteru, místní obyvatelé ale protestovali proti tomu, aby sev tomto svatostánku točily čarodějnické scény. Nakonec se ale zde všechno v klidu natočilo a k blokádám nedošlo.
  • Typickými rysy Harryho Pottera jsou kulaté brýle, jizva na čele, jasně zelené oči po matce a rozcuchané černé vlasy po otci - přesto filmový Harry nemá ani zelené oči, ani černé vlasy. A přitom by to spravily čočky a barva na vlasy.
  • Když byl Daniel Radcliffe vybrán do role Harryho Pottera, ještě neměl vyhráno. Jeho rodiče s tím totiž několik měsíců nesouhlasili.
  • Autorka knižní předlohy J.K.Rowlingová měla při natáčení téměř na všechny kroky produkce právo "veta".
  • Režisér Chris Columbus byl vybrán z konkurzu, kterého se zúčastnilo osm slavných režisérů: kromě něj to byli Jonathan Demme (Mlčení jehňátek), Peter Weir (Truman Show), Alan Parker (Půlnoční expres), Wolfgang Petersen (Air Force One), Mike Newell (Čtyři svatby a jeden pohřeb), Tim Robbins (Mrtvý muž přichází) a Terry Gilliam (12 opic).
  • Díky filmu spousta dětí začala tvrdit, že špatně vidí a začaly navštěvovat oční ordinace jen proto, aby mohly nosit kulaté potterovské brýle. V Británii se tak zvedla prodejnost kulatých brýlí o 40%.
  • Po uvedení filmu do kin zaplavila útulky v USA, Kanadě a Velké Británii spousta sov, které si koupily děti po zhlédnutí filmu a vrátily je sem, když zjistily, že nenosí poštu tak, jako to viděly v Kameni mudrců. V Toronto Daily dokonce otiskli celostránkový inzerát s textem: "Ochránci zvířat varují rodiče: Sova není vhodný mazlíček! Nemluví, nemá ráda lidi a nenosí zásilky!"
  • Alana Rickmana, který hraje profesora Severuse Snapea, do této role vybrala osobně autorka knižní předlohy J.K. Rowlingová.
  • Scény ve scénáři, kde Voldemort zabíjí Harryho rodiče, napsala sama spisovatelka J.K.Rowlingová. Producenti totiž věděli, že jen ona ví, jak se to tehdy doopravdy stalo.
  • Známý skladatel John Williams složil hudbu speciálně pro filmový trailer (tato skladba je na soundtracku pod názvem "The Prologue"), což udělal předtím pouze jednou, a to pro film Stevena Spielberga Hook.
  • Warwick Davis, který hraje profesora Kratiknota a prvního skřeta od Gringottů, také namluvil hlas Griphooka, kterého ale ve filmu hraje Verne Troyer.
  • V závěrečných titulcích filmu je chybně napsásno, že Will Theakston si hrál Marcuse Flinta a Scott Fern, že hrál Terence Higgse. Ve skutečnosti je to však naopak.
  • Scény, které se odehrávají na nádraží King´s Cross na nástupišti 9 a 3/4, se ve skutečnosti točily mezi nástupišti 4 a 5.
  • Film je všude ve světě znám pod originálním názvem HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHER´S STONE, pouze v USA je slovo "Philosopher´s" změněno na "Sorcerer´s", kvůli čemuž musely být všechny scény, kde se toto slovo objevilo natočeny dvakrát - kde jednou herci říkají kameni mudrců "Philosopher´s Stone" a podruhé zase "Sorcerer´s Stone".
  • Herec, který hraje Harryho, Daniel Radcliffe, začal v průběhu natáčení mutovat, přesto tvůrci ponechali jeho hlas tak, jak svou postavu "zahrál".
  • Tvůrci natočili i scény s problémovým strašidlem Protivou (hrál ho Rik Mayall), které ale do filmu nakonec nebyly použity.
  • Režisér Chris Columbus do filmu obsadil svou dceru Eleanor, která si zde zahrála Susan Bonesovou.
  • Ronovo otvorenie šachovej partie sa nazýva Center Counter Opening a je súčasťou Škandinávského obranného systému šachovej hry.
  • Steven Spielberg, který s projektem nějakou dobu koketoval, chtěl natočit Kámen mudrců jako animák.
  • Tvůrci kromě Leavesdenských studií, kde bylo natočeno nejvíce scén, využili i další natáčečí lokace. Natáčelo se v hradě Alnwick, jehož hradby, bašty, věžičky a padací mosty poskytly prostor exteriérovým scénám v Bradavicích, jako například lekce létání na koštěti či utkání ve famfrpálu. Dále se točilo v katedrále v Durhamu, kde vznikaly především interiérové scény v Bradavicích, točilo se zejména v triforiu (což je galerie nad chrámovou zdí) a v kapitule, přilehlý klášter byl dokonce kvůli natáčení zimních scén pokryt umělým sněhem. Tvůrci využili též katedrálu v Gloucesteru, jejíž kapitula posloužila jako nebelvírská ložnice, jihozápadní portál kláštera pak filmaři okopírovali a ve zmenšené podobě použili jako vchod do nebelvírské koleje. Použity byly i prostory Lacockského kláštera, jehož společenská místnost se proměnila na školní třídu a jehož sakristie představuje laboratoř profesora Snapea. Mezi další lokace se řadí nádraží v Goathlandu (Goathland je poklidná vesnička ležící na sever od yorkshireských vřesovišť a nezměnila se od roku 1865), které posloužilo jako konečná stanice Bradavického expresu v Prasinkách. Byl využit i Black Park( má rozlohu 280 hektarů a nachází se v Buckinghamshireském panství), který představuje přírodní kulisy lesa obklopující Hagridovu chatrč, jehož obydlí filmaři v parku vybudovali z nepálených cihel a slaměných došků. V Londýně potom byly využity tři lokace, a to budova australského velvyslanectví Australia House (tato budova z roku 1918 se proměnila v banku Gringottových a přízemní hala byla opředena umělými pavučinami), londýnská zoo a nádraží King´s Cross si potom zahráli sami sebe. Využito pro natáčení bylo také městečko Bracknell, konkrétně dům na adrese Bracknell, Picket Post Close 12, čtvrť Martin´s Heron, který si zahrál dům číslo 4 v Zobí ulici. A nakonec byly využity i prostory Oxfordské univerzity, konkrétně v reflektáři ze 16. století se natáčely scény v jídelně, kam sovy přinášejí poštu, oxfordská knihovna (Bodleian Library) se stala knihovnou v Bradavicích, a teologická fakulta se proměnila ve školní marodku.
  • Alan Rickman, který hraje profesora Severuse Snapea, byl jediným hercem, kterému J. K. Rowlingová prozradila, jak se bude jeho postava vyvíjet dál až do konce.
  • Robbie Coltrane, který hraje Hagrida, se nikdy nesblížil s představitelem psa Tesáka. Podle svých vlastních slov s ním vůbec nepracuje, dělají s ním jeho cvičitelé, a pokud Coltrane nemusí, raději se ho nedotýká, protože hodně slintá. Navíc tento herec nemá rád psy.
  • Spěšný vlak do Bradavic jede ve skutečnosti po trati West Highland Line, která je proslulá svými viadukty, tunely a nádhernou vyhlídkou do krajiny.
  • Pro tento film bylo vyrobeno celkem 96 kulis. Velká síň má velikost 42,5 x 12 metrů (byla inspirována jedním z kostelů v Oxfordu) a její podlaha je kamenná (normálně by byla plastiková, stejně jako zdi, ale musela vydržet dupání stovek dětských nohou).
  • V tomto filmu se samozřejmě vyskytuje velké množství triků. Scéna, v které kolem Harryho létají duchové, se natáčela pouze s jejich hlasy. Když se Ron a Harry potýkají s trollem, natáčeli oba herci tuto scénu jen s panákem vystřiženým z papíru.
  • Pro Daniela Radcliffa byl konkurz na postavu Harryho Pottera zábavou. Podle jeho vlastních slov to byla opravdu velká legrace. Nejdřív musel číst jednu scénu s Hagridem, a pak ho při této scéně nutil režisér Chris Columbus improvizovat. Stále měnil věty a čekal, jak Daniel zareaguje.
  • K vybudování čarodějnické školy v Bradavicích byl přizván filmový architekt Stuart Craig, který má na svém kontě tři Oscary (za filmy Gándhí, Anglický pacient a Nebezpečné známosti). Několik měsíců před tím, než Craig postavil pro příběhy o Harrym Potterovi první stavbu Bradavic, pečlivě prostudoval jeho podobu do nejpodrobnějších detailů. Jeho práci lze vidět nejen v záběrech z Příčné ulice, ale i na každém schodu pohyblivých schodišť nebo v obřích figurkách na šachovnici.
  • Daniel Radcliffe má z natáčení tohoto snímku zajímavý zážitek se zvířecím osazenstvem. Podle svých vlastních slov jednou neměl daleko k tomu, aby začal vraždit. Točil zrovna scénu se sovami v bradavické škole a měl z nich strach, hlavně kvůli drápům a ostrému zobáku. Ale potom ho trenér ptačích účinkujících uklidnil. Jakmile si však sova sedla na Danielovu ruku, ještě před prvním záběrem vykonala svou potřebu na jeho kabát.
  • J. K. Rowlingová (autorka příběhů o Harrym Potterovi) dostala ještě před začátkem natáčení nabídku zahrát si Lily Potterovou, kterou však odmítla. Podle svých vlastních slov nedokáže jen tak vystřihnout herecký výkon, i kdyby to znamenalo tam pouze stát a kynout. Určitě by se prý při tom něco zvrtlo. Matku čarodějnického učně tedy nakonec ztělesnila zkušená irská herečka Geraldine Somerville.
  • 17. a 18. listopadu si v Anglii ve 491 kinech odbyl tento film svou předpremiéru. Výnos vysoko překonal i odhadovaných 90 milionů dolarů a postaral se tak o nový rekord v kategorii dvoudenní předpremiéra.
  • Když se v britských kinech promítaly ukázky z tohoto filmu, museli majitelé kin vydat nařízení, že na filmy, před kterými se tyto upoutávky promítají, se nevrací vstupné. Děti se totiž podívaly na Harryho Pottera, nechaly si vrátit vstupné a šly domů.
  • Kromě Stevena Spielberga byli kandidáty na režiséra: Jonathan Demme, Brad Silberg či Terry Gilliam. Gilliam byl největší favorit Rowlingové, avšak studio nakonec vybralo Chrise Columbuse, protože měl zkušenost s dětskými herci.
  • Liam Aiken byl nejprve vybrán pro roli Harryho, ale druhý den se přišlo na to, že není Brit a byl vyhozen.
  • Steven Spielberg chtěl, aby Harryho hrál Haley Joel Osment.
  • David Thewlis, který později hrál profesora Lupina v Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) byl zvažován pro roli profesora Quirrella.
  • Ulice, kterou jdou Harry a Hagrid k Děravému kotli je ta samá, kde Sean Connery čekal na Catherine Zeta-Jones ve filmu Past (1999).
  • Pro roli Harryho byl zvažován Gabriel Thomson.
  • Pro vnitřní scény banky u Gringottových byla použita budova australské ambasády v Londýně. Exteriéry jsou tzv. Stříbrné Sklepy nedaleko.
  • Tim Roth byl hlavní uchazeč o roli profesora Snapea. Nakonec však dal přednost v Burtonově Planetě Opic (2001).
  • Rossie O´Donnell a Robin Williams toužili zahrát si ve filmu i zadarmo.
  • Velkým fanouškem Harryho Pottera je Drew Barrymore, původně si měla i zahrát.
  • Tři sovy hrají Hedviku: Gizmo, Ook a Sprout, ale nejvíc Gizmo.
  • Harry Potter má narozeniny 31. července, stejně jako J. K. Rowlingová a Richard Griffiths (strýc Vernon). Daniel Radcliffe kvůli publicitě tvrdil, že on také, ale ve skutečnosti je má 23. července.
  • Mezi portréty na posunovacím schodišti můžete jasně vidět Annu Boleynovou, druhou a popravenou manželku Jindřicha VIII. a matku královny Alžběty I. Anna Boleynová byla známá tím, že věřila na čarodějnice.
  • Mourovatá kočka, která se používala k filmování utekla a vrátila se až po dvou dnech.
  • J. K. Rowlingová trvala na tom, aby hlavní obsazení bylo britské, čemuž se vyhovělo s dvěma výjimkami. Richard Harris byl Ir a Zoe Wanamaker je Američkanka.
  • Richard Harris souhlasil vzít roli Albuse Brumbála, protože mu jeho jedenáctiletá vnučka vyhrožovala, že s ním jinak do konce života nepromluví.
  • Robbie Coltrane byl vůbec první obsazenou osobou.